Talita

Keresztény női magazin

Zöld út a családtervezésnek! – Te mit választanál?

tervezz_termszetesen
A Creighton Model FertilityCare Módszer a természetes családtervezés továbbfejlesztett, megbízható és mellékhatás-mentes formája. Azok körében népszerű, akik természetes, de hatékony módszerekkel szeretnék megoldani a családtervezést vagy kezelni a meddőséget. Dervarics-Boros Ágnessel és Tamás Eszterrel, a Tervezz Természetesen Egyesület alapító tagjaival beszélgettünk.

– A Creighton Módszert ma még kevesen ismerik, de ti használjátok és oktatjátok.

Tamás Eszter: A Creighton Model FertilityCare Módszer még viszonylag újkeletűnek számít hazánkban, ám a szemléletváltás ígéretét hordozza magában az egészségtudatosság terén, hiszen a nő természetes ciklusával együttműködve ismeri meg saját testét, annak jeleit.

– Hogyan találkoztatok ezzel a módszerrel és egymással?

Dervarics-Boros Ágnes: A Sapientia Egyetemen másfél évvel ezelőtt egy ír és egy lengyel – a Módszerben elkötelezett, és több éve óta praktizáló – neves orvos tartott előadást az akkor még nálunk teljesen ismeretlen, ám forradalmian újnak számító családtervezési módszerről. Mindketten részt vettünk ezen az előadáson, utólag derült ki, hogy tudtunkon kívül itt találkoztunk először egymással.
Abban az időben még csak egy oktató volt Magyarországon. Érlelődött bennem, hogy én ezt szeretném megtanulni, alkalmazni, és egyben oktatónak is jelentkeztem.

tams_eszterEszter: Az előadás után rögtön azt mondtam a férjemnek: én ezt tanítani akarom! Nagyon lelkes voltam, megismerkedtem a Módszerrel, elsajátítottam a táblázatkezelést, most pedig oktatói tanfolyamunk végén járunk Ágival. Így ma már öten vagyunk Magyarországon, akik ezt a módszert oktatjuk. Ötünknek összesen hatvan-nyolcvan kliensünk van egyelőre, akik párban vagy egyedülálló nőként kerestek meg minket.

– Mostanáig a természetes családtervezésnek nem igazán voltak szakértő oktatói, miközben a Katolikus Egyház ezt az egyetlen elfogadható módszerként állította a hívei elé. Jegyesoktatások keretében lelkes amatőrök tartottak előadásokat, tanúságot téve a saját életükkel. Általában sokgyermekes előadókról volt szó, ezért nem nagyon hitte el a hallgatóság, hogy valamennyi gyermekük tervezetten született, és hogy ez a módszer megbízható. Hogyan keletkezett ez az új családtervezési metódus?

Ágnes: 1976-ban egy amerikai orvos, Thomas W. Hilgers a katolikus tanításra – a Humanae Vitae enciklikára – alapozva elkezdett egy tudományos kutatást. Megérintette mindaz, amiről ez a dokumentum szól: az élet tisztelete, kultúrája, a természetes családtervezés, és úgy gondolta, hogy megtámogatja orvosi kutatásokkal. A természetes családtervezésnek akkoriban valóban nem volt nagy elismertsége a társadalomban, úgy tartották, hogy ez az a módszer, aminek az alkalmazásával sok gyerek születik. Később felváltotta a Billings-féle ovulációs rendszer, ahol az ébredési hőmérséklet mérése már nem volt szükséges, mert a hüvelyváladék vizsgálatával állapították meg a termékenység napjait. Dr. Hilgers úgy gondolta, hogy ezt a Billings-féle módszert megvizsgálja orvosi szempontból, teszteli és szabványosítja, hogy szakértő szinten lehessen oktatni a természetes családtervezést. Ezt az általa továbbfejlesztett, tudományos kutatásokkal megalapozott, és nagyon jó statisztikai adatokkal megtámogatott rendszert nevezik Creighton Módszernek. Ehhez kapcsolódik, erre épült később az az új reprodukciós orvostudomány, amit NaProTechnológiának nevezünk, és amely a hangsúlyt a helyes diagnosztikára valamint a hatékony gyógyításra helyezi a Creighton Módszer alapján vezetett táblázatot alapul véve.

– Miben különbözik a Creighton a korábbi Billings-módszertől?

Eszter: A Creighton Módszer a Billings továbbfejlesztése, szabványosítása. Dr. Hilgers és munkatársai harmincöt év alatt sok ezer ciklust elemeztek, rengeteg orvosi tapasztalatot gyűjtöttek ezen a téren. Akár Írországban, akár Amerikában, akár itthon használom, a módszer nyelve, sajátossága ugyanaz. A Billings-módszer ehhez képest esetlegesebb, szubjektívebb volt, emiatt nagyon leszűkítette azt a sávot a cikluson belül, amikor egy pár szexuális életet élhetett anélkül, hogy gyermekük fogant volna. Ez a bizonytalanság, aggodalom tönkreteheti egy pár életét.

gi2013Ágnes: A Billings-módszer oktatása gyakran csak egyéni tapasztalatokon alapult, és ha a nő hazament az előadásról, otthon már egyedül vagy könyvek segítségével kellett megbirkóznia a saját észleléseivel. A Creighton Módszert alkalmazva minden nap estére eldől, hogy mi az aznapi képlet: termékeny vagyok-e vagy terméketlen. 99,5 százalékos hatékonysággal tudja elkerülni a várandósságot az, aki használja. Fontos még az is, hogy szigorú rend szerint foglalkozunk a kliensekkel, így ha ő elköltözik máshová, és másik oktatóhoz kerül, akkor én átadom a személyes anyagait, és a kollégám ott tudja folytatni, ahol én abbahagytam, mert annyira egységes a rendszer. Az oktatás is minden országban ugyanazon elv és tanmenet alapján zajlik, még a nyomtatványok is egyformák. Ez megkönnyíti és megbízhatóbbá, hatékonyabbá is teszi a munkánkat.

– Hogyan tudnátok röviden összefoglalni a Creighton Módszer lényegét?

Eszter: A családtervezés, a gyermekáldás elősegítése vagy elkerülése, a test működésének megismerése és tudatosítása egyaránt célja lehet e módszer alkalmazásának. Ha jön hozzánk egy érdeklődő nő vagy egy házaspár, először azt kérjük, hogy vegyen részt egy másfél órás bevezető előadáson. Ezen elhangzanak alapvető anatómiai ismeretek, és nagy vonalakban ismertetjük, hogyan kell a táblázatot használni. Ezután két hétig vezetniük kell a táblázatban a (külső hüvelyi) nyákvizsgálatból nyert tapasztalataikat. Akik családtervezésre szeretnék használni, azoknál fontos, hogy lehetőleg párként vegyenek részt a konzultációinkon, ez ugyanis egy közös módszer, ellentétben például a tablettával, ami a nő egyedüli felelőssége. A Creighton Módszert közösen kell elfogadnia a férfinak és a nőnek, és a felelősséget is közösen vállalják.

Ágnes: Az is a gyakorlati okok közé tartozik, ami Pál apostol leveleiben is benne van: a férfi és a nő a házasságon belül csak közös megegyezéssel tartózkodjon a testi kapcsolattól. Itt is ez a szabály. Jó, ha a férfi is tudja, hogy a nő mely napokon termékeny, és mikor terméketlen – anélkül, hogy erre rá kellene kérdeznie, és a nőnek kellene „engedélyt adnia”. Itt a férfi ugyanúgy követheti a táblázatban a ciklus alakulását, mint a nő, és közösen eldönthetik, hogy egy termékeny napon akarnak-e kilenc hónap múlva egy „kis csomagot”, vagy inkább tartózkodnak aznap a szexuális kapcsolattól. Azt kérjük, hogy a táblázat mindig legyen elérhető közelségben mindkét fél számára.

Eszter: Például az éjjeli szekrényen, hogy a férj is akkor lapozhasson bele, amikor akar.

TeTe_plakat_web

– A módszer alkalmazásához szükség van valamilyen eszközre?

Ágnes: Csak a nő szükséges hozzá, az ő lelkesedése, valamint egy toll, színes bélyegek és a táblázat. A méhnyaki nyák mennyiségi és minőségi jellemzőit értékeljük, jegyzeteljük. Figyelni kell még a menstruációs ciklusban bekövetkező változásokat, továbbá például a vérzés változékonyságát is.

Eszter: Ez a módszer fiatal, még egyedülálló lányoknak is ajánlható, akik testtudatosságra tesznek szert a segítségével, például felfigyelhetnek a menstruációt megelőző tüneteikre, megérthetik a saját viselkedésüket, mentális változásaikat. Ők később sokkal több tudással kezdik majd a házaséletüket.

– Tehát ez egy organikus módszer. Az áldozat, amit igényel a nő részéről: az odafigyelés a saját testi jeleire, a férfi részéről pedig odafigyelés a nőre. Ha pedig nem akarnak gyermeket, akkor a termékeny napokon tartózkodniuk kell a szeretkezéstől. Mi történik akkor, ha szeretnének gyermeket, de ez nem jön össze?

Ágnes: Gyakran már maga a Creighton Módszer, a táblázat vezetése elég, hogy bekövetkezzen a várva-várt gyermekáldás. Ismerünk olyan párt, akiknek hétévi próbálkozás után a táblázat segített, hogy gyermekük foganjon. Ha a helyesen vezetett táblázat mellett hat hónap után sem következik be a várandósság, akkor már szinte bizonyos, hogy valami probléma van.

Eszter: Ha valaki három-négy cikluson át vezeti a táblázatot, már sok minden kiderül, amit mi, oktatók is felismerünk. Kiderülhetnek problémák, és ilyenkor léphet be a NaProTechnológia mint orvostudomány, amely a táblázat kiértékeléséből von le következtetéseket, majd egyénre szabott napokon kér vizsgálatokat. Tehát nem az történik – ami ma rutinszerű a hazai meddőségi rendeléseken –, hogy a 3. vagy 21. napon küldik vérvizsgálatra, hiszen a nőknek eltérő hosszúságú a ciklusuk, így nyilván nem vonatkozhatnak mindenkire egyformán az ugyanazon a napon mért értékek. A NaProTechnológiában jártas orvosok mindenkinek az egyéni, aktuális, Creighton Módszer szerint vezetett ciklusára szabják a vizsgálatokat. A megfoganás és kihordás útjában álló akadályokat gyógyszeres vagy sebészeti úton oldják meg, ha szükséges. Sajnos ma még nincs NaPro-s orvos Magyarországon, így a mi klienseinket ebben az esetben külföldre kell irányítanunk.

Ágnes: A hagyományos meddőségi vizsgálatok során sok, emberileg megalázó helyzetbe kerül az ember, és nem komplexen kezelik a problémát. Gyakran nincs diagnózis, csak találgatás, keresgélés, közben pedig telik az idő. A ciklus szabályossá tétele fogamzásgátló tablettákkal például nem gyökeres megoldás, hanem csak tüneti: a problémák visszatérnek, ha a tablettákat nem szedjük. A Creighton-táblázatok viszont sokkal egyértelműbbé teszik, hogy milyen irányba kell elindulni. Több női betegség korai felismerését is lehetővé teszik, és a menopauza vagy a premenstruációs szindróma nehéz tüneteinek kezelésére is hatékony kezelési tervek vannak. Arra törekszünk, hogy itthon is kiépüljön a Creighton Módszer alapján dolgozó orvosok köre. Addig azonban már maga a módszer alkalmazása is sokat segíthet az emberi természettel összhangban lévő családtervezésben.

tete_tervezz_termeszetesen_logo_honlapra– Milyen feladatok állnak még előttetek?

Eszter: Egy szombathelyi kolléganőnkkel, hárman megalapítottuk a Tervezz Természetesen Egyesületet. Ez segítség ahhoz, hogy megteremtsük a munkánk anyagi és szellemi feltételeit, mindazt, ami a Creighton Módszer népszerűsítéséhez és gyakorlásához kell.

Ágnes: Idővel szükség lesz egy központra is. Fontos, hogy a módszer egyénre (párra) szabott jellege, intimitása érvényesüljön. Amit oktatunk, azzal gondolatokat ébresztünk a párokban, saját megoldásokra inspiráljuk őket. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez kétirányú lehetőség: mind a várandósság elkerülését, mind az elősegítését elérhetjük a Creighton Módszerrel.
Korábban a természetes családtervezés egyházi keretek között maradt. Ez a továbbfejlesztett módszer is teljesen elfogadható erkölcsileg a keresztények és minden vallásos ember számára. Ma már azonban a nem istenhívő emberekben is nagy igény van a természetes megoldásokra, így joggal reméljük, hogy a mi módszerünk széles körben jó fogadtatásra talál.

– Vannak már sikerélményeitek?

Eszter: Egy kliensem, akinek korábban volt már egy vetélése, a múlt héten tudta meg, hogy újra várandós, és azonnal engem hívott, hogy nagyon köszöni. Annyira örültem, még most is kiráz a hideg, ha felidézem az érzést! Ez nagyon sok megerősítést, energiát ad.

A Tervezz Természetesen Egyesület honlapja

 

Kölnei Lívia

Nyitókép.

Kapcsolódó cikkeinkből:

Szülés szeretetben 1. rész

Babát várni: áldás és teher

A szülés nagyon női misztérium


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162