Magnóliák – liliomfák

MagnoliaAlexandrina2
A magnólia maga a nemesség. A természetesség virága, nyitott sziromszerkezetével maga a befogadás. Vele minden magától értetődő. A természetes szívű, kedves emberek virága.

 

 

 

Kínában a buddhista szerzetesek már több mint ezer éve termesztik, mert úgy vélik, a fácskák fehér virágai a tisztaságot szimbolizálják. Hajdrik József gondolatait idézzük most:

“Telt bimbójú liliomfán
Tűzzománc medalionként
Vidám magnóliák csüngnek.

Esőverte szirmaikban
Rejtőzködő áldott szüzek
Hold fényében megszépülnek.

Nyíló kehelyből röppennek
Angyalillat fehér árnnyal,
A boldogság kis szentjei.

Tündéri bájjal ígérnek,
Réz-Napnak fény ágaira
Gyönyör csillogású vágyat. (…)

S a virágba boruló fák
Velem élednek mind újra:
A magnóliák és a könnyek!”

A virágnak csodálatos formái vannak, megejtő szépségével a kertek királynője is lehetne. A magnólia liliomra emlékeztető szirmai lebilincselően makulátlanok, és igazi ékei a még kissé kopár kertnek. Elvirágzása után jelennek csak meg a levelek, de addig több héten keresztül csodálhatjuk a fantasztikus fehér, rózsaszín vagy épp ciklámen színű virágokat.

A tulipánfa, helyesebben liliomfa (Liriodendron) a liliomfafélék (Magnoliaceae) családjának mindössze két fajt tartalmazó nemzetsége. Az egyik, az Észak-Amerikában őshonos, amerikai tulipánfa, a tulipifera, a másik az Ázsiában honos kínai tulipánfa, a chinensis. Mindkét faj értékes szép cserje, illetve haszon- és díszfa. Ma már számos újabb fajtájuk található meg a hazai kertészetekben is, legkeresettebb a rózsaszín, nagyvirágú soulangiana, de egyre többen keresik a fehéren pompázó albát is.

Még néhány ismert magnólia faj: lilliflora, stellata és a kobus, ez a fajta idősebb korában akár 6-8 méter magasra is megnőhet.

csillagviragu-magnolia

A lilomfák karéjos levelének csúcsa tompított vagy erősen kicsípett. Nagy, harangforma, a tulipánéhoz hasonló virágai három visszahajló csészelevélből és hat felfelé álló sziromból állnak, ez utóbbiak tövében egy-egy nektárt kiválasztó szerv (nektárium) ül. A szirmok száma tehát kötött, ellentétben a liliomfafélék legtöbb fajával, amelyek esetén ez a szám általában változó. A porzók és termők száma sok, és a termők felső állásúak. A megnyúlt virágtengelyen spirálisan, tobozformán csoportosulva helyezkednek el az elfásodott, röpítő-szárnyas, föl nem nyíló aszmagtermések.

Vannak örökzöld és lombhullató fajai is, azonban hazánkban inkább az utóbbiak terjedtek el, mivel ezek jobban bírják az itteni klímát, noha védett fekvésben az örökzöld grandiflora is képes átvészelni a zord teleket. Származása okán a liliomfa a meleg, nedves éghajlatot kedveli, a talajra és a vízellátottságra eléggé érzékeny. Érdekes módon a szennyezett városi klímát meglepően jól tolerálja.

hollohazi-porcelan-kancso

Talán ez a képzettársítás is ihlette a Magnólia című, Paul Thomas Anderson-jegyezte amerikai filmdrámát, amely egy magányos emberek lakta várost ábrázol. Történet arról, hogy hogyan is lehet mindent helyrehozni, amikor túl kevés a szeretet. Az Acélmagnóliák című amerikai film éppen ellenkezőleg, a szeretet erejét mutatja be hat nő összefonódó sorsán keresztül. A szegedi Széchenyi térnek, a budapesti Andrássy útnak is nevezetes ékességei a magnóliák. Hihetetlen népszerűségét jelzi, hogy nevét viseli mozgásstúdió, szépségszalon, vendégház, könyvkiadó, szociális otthon, esküvői ruhakollekció, bestseller könyv, kertépítő vállalkozás, hollóházi porcelán, virágüzlet nálunk és szerte Európában.

A liliomfák érdekessége, hogy húsos szirmú virágaik beporzásáról a bogarak gondoskodnak, mivel réges-régi kialakulásukkor a méhek még nem jelentek meg a földön. A magnóliák időjárástól függően áprilistól május végéig nyílnak. A virágzás után egy pár napig ne szedjük össze a szirmokat, hiszen még a talajt beborítva is gyönyörű látványt nyújtanak a hatalmas színes szirmok!

675 1270901483

Ahhoz, hogy jól őrizzük ezt a lélekrezdítő szépséget, s jövőre is kitárja szirmait, néhány gyakorlati teendőre is szükség van. Virágzás után vágjuk vissza az ágakat és a hajtásokat, mert így a fa minden része elég fényhez és napsütéshez jut. A lehullott szirmokat pedig felhasználhatjuk a komposztba. Ha a magnólia hirtelen sárgulni kezd, annak oka vashiány lehet, amit pótolni szükséges. Az összegyűjtött esővizet meghálálja. Számára is a rododendron tápoldat az ideális. Nyáron a nagy melegben rendszeresen öntözzük a talaját, és terítsünk alá vastag rétegben fenyő kérget, amely megvédi a kiszáradástól! A kerti munka fáradságát kipihenhetjük José Santos Chocano érzékenyen rezdülő sorait hallgatva:

“Illatokkal és zenével teli kertekben
virágzik az érzékeny és könnyed magnólia,
mint a mancsba beletekerdett gyapjú,
mint egy habpehely a derűs tavon.

Egy amfóra, amely méltó a hellén mesterekhez,
egy márvány csoda a klasszikus korból,
és kiemeli finom kerekségét, mint ahogy egy
úrhölgy széles dekoltázsa megcsillantja kebleit.

Nem lehet tudni, hogy gyöngy vagy könnycsepp.
Van közte és a Hold között valamilyen varázslat,
amelyben talán egy galamb életét veszti:
mert tiszta és fehér és kedves és könnyed,
mint egy holdsugár, amely betakarja a havat,

mint egy álomba szenderülő galamb.”

Képek forrása: 1. kép, 2. kép, 3. kép, 4. kép

Kategória: To'Piro blog | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.