“Szoknyát varrat a bodza…”

sambucus-nigra-4
Egy keresztény legenda szerint a bodza lombja azért olyan kellemetlen szagú, mert Júdás egy bodzafára akasztotta föl magát.

A Fekete bodza (Sambucus nigra) bogernyővirágzata jellegzetesen illatos. Virágai aprók, krémfehérek. Jellemző rá, hogy míg egyéves ágainak a kérge zöld, addig az idősebb ágaké szürke vagy szürkésbarna színű, melyet kiemelkedő paraszemölcsök borítanak. Vesszői ívesen lehajlóak, eltörve láthatóvá válik lágy, fehér belük. Levelei sötétzöldek, az ágakon egymással szemben helyezkednek el, szélük fogazott.

Dicsérgeti versében Csoóri Sándor:

Szoknyát varrat a bodza,
Így készül a tavaszra.
Csipkés szélűt és puhát,
Épp olyat mint nagyanyja.
Mert ha nem varratna,
Hát csupasz maradna.

Több népi hiedelem is fűződik hozzá: Nem jó bodzabokor alatt elaludni, mert elvarázsolja az embert. Attól meg különösen tartózkodjanak, hogy kivágják a bodzabokrot, az komoly szerencsétlenséget hoz.
Egy keresztény legenda szerint a bodza lombja azért olyan kellemetlen szagú, mert Júdás egy bodzafára akasztotta föl magát. Innen ered a fekete bodza ágain gyakran előforduló júdásfülgomba (Auricularia auricula-judae) neve is. De mielőtt megharagudnának erre a növényre, inkább kegyeikbe ajánlom, hiszen ha veszedelmektől tartanak, mint a boszorkányok ártása, a tűz, a villámcsapás, föltétlenül ültessenek bodzát oltalmul a házuk oldalához, vagy legalább a kertbe. És az ólba is terítsenek szét bodzaágakat, akik védeni akarják az állatállományt.

Nemes Nagy Ágnes verse jellegzetes képet ad róla:

A mi utcánk kicsi utca,
van benne egy hosszú bodza.
Ősz felé már hull a bodza,
kis bogyóját dobja, dobja.
Kis bogyóját dobja, dobja,
lila lesz az utca-hossza.

Viszont, ha rengeteg munkával összegyűjtik a termést, az érett bodzabogyóból lekvárt vagy pálinkát is főzethetnek. 200 liter cefréből jó esetben 7-8 liter pálinka lesz, mely megőrzi a gyümölcs minden jó hatását. Úgy mondják, akit bodzapálinkával kínálnak, becsülje meg magát!

„A nép szíveli a bodzát. Az erdőszélben tanyák vannak, és rendesen minden tanya körül ott kujtorog a bodza, mint a legprimitívebb díszfa. Hívni se kell, megtelepszik magától, és mindenütt jól érzi magát, ahol embert érez. Senki sem látott még bodzát, amelyik csak egy bogyót termett volna. Millió bogyót terem, és abban hárommillió mag van. Szóval megvan benne a jó szándék, hogy egy nagy bodzáskertté változtassa a világot kelettől nyugatig”  írta róla Móra Ferenc a Georgikonjában.

bodza-bokor

Ahogy a idézetből is látszik, a Fekete bodza (Sambucus nigra) rendkívül elterjedt növény. Közép-Európában szinte mindenhol előfordul, nálunk is őshonos. Megtalálható utak mentén, réteken, bozótosokban, nitrogénben gazdag akácosokban, kertekben, erdők szélén. Ha járnak a Soproni Parkerdő Tanösvényén, láthatják egy ritkább, de közeli rokonát, a piros bogyójú Fürtös bodzát, és egy távolit, a földszinti, mérgező Gyalogbodzát is. A Fekete bodza a bodzafélék családjába tartozó évelő növény, bokorrá terebélyesedik, de fává is megnő, mely akár a 6 métert is elérheti.

2010-5 bodza4Bogernyővirágzatából vízbe áztatva szörpöt készíthetünk, de kirántva és sütve is fogyaszthatjuk, kiváló csemege, palacsintatésztával bundázva az unokák öröme.

A termés fekete színű, csonthéjas bogyó. Régen a fekete bodza minden porcikáját fölhasználták: öregebb, egyenes hajtásaiból ásó- és lapátnyél, a vékonyabbakból fúvós hangszer, pl. síp, furulya, tilinkó készült. Levelének erős szagú főzetével a legyeket és az egereket űzték el, rovarűző hatását a biokertészek ma is kihasználják. Kiváló festőnövény: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek, készítenek.

Tavasszal virágával, később sötétlila bogyóival örvendezteti meg a házi patikát feltölteni vágyókat. Szinte felsorolhatatlan majd húszféle hatóanyaga, vitaminjai, antioxidánsai, és a szintén húsz körüli gyógyító, segítő hatása kérgének, virágának, bogyójának, teájának, szörpjének, mézének, lekvárjának.

fekete-bodza

Ha egy veréb nem pottyantott el a kertünkben néhány bodzamagot, dugvánnyal is könnyen szaporíthatjuk: ássunk ki egy gyökeres hajtást, ültessük el, locsoljuk meg. Ha elsőre elszárad, az sem baj, később még kihajthat.

Képek forrása: 1. kép, 2. kép, 3. kép, 4. kép

Kategória: To'Piro blog | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.