Szent Iván pipitér – anyaméhfű – szikfű – kamilla

cikkA pipacs és a búzavirág szellemi terében szelíden, de határozottan ott van a kamilla, újabb támaszt nyújtva számunkra, hogy a megbolydult világban talpon tudjunk maradni.

Gyönyörű látvány egymás mellett a bíborvörös, a búzakék és az aranysárga, a három, egymással szinte szellemi viszonyban álló növény virága. Ez a három szín jelenik meg a népi kegytárgyakon, a nem egészen száz éve még sorozatban faragott koronás Boldogasszony-szobrokon. Amikor a kamilla magba szökken, virága fonalkássá válik, és zöld aranyban csillog a legforróbb, szikes talajon is. Ilyenkor látszik leginkább a kamilla lényege: áttetszően feloldódik a fényben, a fehér szirmok hátra hajlanak, és a virágok parányi üstökösként tévedhetetlenül irányulnak egy égi célpontra.

Két fontos ásványi anyagot tartalmaz, a nátriumot és a káliumot. E két anyag egyensúlyának fontos szerepe van a szervezet működésében. Fölös felhalmozódásuk vese- és mellékvese-gondokat okoz, és közvetve az őket szabályozó adrenalin termelésének zavarait. Az egyensúly eredménye a jó közérzet.

chamomile-480489_960_720

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó gyógynövény. Egyéb elnevezései: szikvirág, Szent Iván pipitér, nemes pipitér, pipitér, anyafű, szikfű, szüzek anyja, bubulyka, pipiske, anyafű, szüzekanyja, anyaméhfű, teafű, piperefű, katóka. A pipitér név megtévesztő, mert a botanikai szakirodalom a közeli rokon Anthemis nemzetséget nevezi így, Móra Ferenc Zengő ABC-je is azt emlegeti: Patak parton pipitér, Róka szava kicsit ér. Gyakran összetévesztik a római kamillával is.

A Földközi-tenger keleti medencéje körüli területről származik. A mérsékelt övben az egész világon elterjedt. Mezőkön, útszéleken, parlagokon általában nagyobb tömegben fordul elő. A világ több országában termesztik: a legfontosabbak: Argentína, Bulgária, Egyiptom és Magyarország, kisebb mértékben Cseh-, Német- és Spanyolország. Nálunk főként az Alföldön, a Tiszántúlon vannak szikesedő rétek, ahol a kamilla tömegesen él, és virágzáskor fehér fátylat borít a mezőre.

A fészkes virágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Egy-, néha kétéves, 10–40 cm magas, gyéren elágazó, melegigényes növény. Fontos ismertetőjegye, hogy a virágzás végén a virágzati vacok kúpos és belül üreges, ez különbözteti meg számos hasonló virágtól, amelyeknek a közepük ugyancsak sárga, és sugárzó szirmaik fehérek. Termése szürkésfehér kaszat. Az egész növény jellegzetes illatú.

Nemesítése Magyarországon az 1960-as években kezdődött; több államilag elismert fajtája van. Üzemi körülmények közötti termesztési technológiáját – más növényekkel együtt – Kerekes József dolgozta ki az 1970-es években. A virágok begyűjtése vadon termő és termesztett állományból egyaránt történik. Szedőfésűvel gyűjtik, amikor fehér nyeles virágszirmai vízszintesen állnak. Fejletlen virágzatát ne gyűjtsük, de ha túlnyílik, az sem jó, mert akkor a száradást követően széthullik, “ellisztesedik”. Frissen és szárítva is csak a virága használható.

Bálint gazda szerint a kamilla – túlzás nélkül – univerzális gyógynövény, és tömérdek testi bántalom gyógyítására alkalmas. Hatóanyagai: főleg bisabolol oxidok, illóolaj, amely szürkéskék színű a lepárlás alatt képződő kamazuléntől. Nem illékony hatóanyagok a flavonoidok, ezek glikozidjai, kumarinok és pektinszerű nyálkaanyagok. Illóolaját nagy mennyiségben fölhasználja a kozmetikai- és gyógyszeripar.

kamilla_tea

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szereplő gyógy-elemei: folyékony kivonata, illóolaja és egész virágzata. A kamilla illóolajai főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, és e megbetegedések esetén jól érvényesülhet immunrendszeri működést serkentő hatása is. A “szüzek anyja”, “anyafű” népies neve arra utal, hogy a nőgyógyászatban is használták menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére. A tápcsatorna gyulladással járó megbetegedései esetén, gyomor-, bél-, hólyag- és epezavaroknál is alkalmazzák.

Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethetők a fogíny, a száj és a torok gyulladásai. Hörghurutban inhaláló szerként alkalmazható. Szájban lévő sebek, afták esetén sokszor a kamillás öblögetés a megfelelő gyógyír. Tea formájában rendszeres fogyasztása enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit.

Dioszkoridész, ókori görög orvos és Plinius, római természettudós a kamillát fejfájás, vese-, máj- és hólyagpanaszok gyógyítására ajánlotta. Vigyázzunk, a túlzás itt sem vezet célra! Nagy mennyiségben és töménységben hányingert, hányást okozhat.
A homeopátiában fájdalom iránti intolerancia esetén használják. A kamillateát a kisgyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, a hasfájós kicsikéket megnyugtatja. A fogzó baba állkapcsát kamillaolajjal dörzsöljük be ott, ahol szükséges. Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást, tályogot, sebeket kezelnek vele.

Matricariachamomilla11

A szépségápolásban is gyakran jelen van, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti, gőzöléshez is bevált. Jót tesz a hajnak, mert kifényesíti, és nyugtatja a fejbőrt is.
A virágzatát a gasztronómia teaként vagy kandírozva is fölhasználja.

Mindezeken túl dallamos női név is a Kamilla, a Kamill férfinév párja. Eredete és jelentése bizonytalan: Camillusnak hívták a rómaiak az áldozati szertartásoknál segédkező, nemesi születésű fiúkat. Eredhet a görög gaméliosz szóból is, amelynek a jelentése “ünnepi”. Számunkra a mindennapokban nélkülözhetetlen kincs a kamillavirág.

Képek forrása: 1. kép, 2. kép, 3. kép, 4. kép,

 

A bejegyzés kategóriája: To'Piro blog
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.