Ciklámen


ciklamen“A erdei ciklámen mellé letérdepelve őt meg is illatoztam.” 

A mai változatos színű, kecses formájú, nagy virágú ciklámenfajtákat a Kisázsiában és Görögországban vadon élő őseikből tenyésztették ki. Közel száz éve őrzi hegemóniáját a Cyclamen persicum nevű szobaciklámen, amely sok, szép és tartós virágával kiérdemelte a vezető helyet.

A Ciklámen emellett már nálunk is anyakönyvezhető női név is.

A ciklámenek a kankalinfélék (Primulaceae) családjába, egyes szerzők szerint viszont a szerecsenpuszpáng-félék (Myrsinaceae) családjába tartozó nemzetség. Latin nevük a görög cyklosz szóból ered, amely kereket, íveltet jelent.

Az erdei ciklámenek őshazája a Földközi-tenger vidéke. A nemzetség 23 faja főleg Európa mediterrán részein, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában terjedt el. Rengeteg fajtája van, vadon is él. Szabálytalanul gömbös gumóik a föld alatt vagy közel a felszínhez helyezkednek el. A laza, tőzeges, sok tápanyagot tartalmazó talajt kedvelik.

A keményítő és a pektin összetevőin kívül a növény egésze mérgező, hemolitikus cyclamin glükozidot tartalmaz. Egy-két gumócska elfogyasztása esetén a mérgezés tünetei: hányás, hasmenés, izzadás és rosszullét, ám ennél kevéssel több akár bénulást is okozhat. Nagyon vigyázzunk, ne jusson gyermekek kezébe! A növény gumóit régen gyakran alkalmazták halászás közben a halak elkábítására. Az erdei állatok viszont kifejezetten keresik a ciklámen gumóit, és gond nélkül fogyasztják is őket. A cikláment ezért angolul swinebreadnek, azaz disznókenyérnek is nevezik. Nálunk élt népies nevei (kanrépa, disznórépa) szintén arra utalnak, hogy egykor a makkoltatott kondának is tápláléka volt. Korábban gyakran használták hashajtószerként a népi gyógyászatban. Gyógyító hatásaira időszámításunk kezdetén Dioszkoridész (görög katonai orvos és természettudós) lett először figyelmes. Az egész ókorban májproblémák kezelésére, valamint a menstruációs ciklus beállítására használták a ciklámenből készített főzeteket. 1500 évvel később Mattioli a növényhatározójában viszont már azt írta a virágról: egy várandós nőnek még rálépnie is tilos. A ciklámenből készített főzet hatékony szerelmi bájital is volt – talán azért, mert borral összekeverve gyorsan részegített, de semmiképpen ne próbálkozzunk vele!

Napjainkban főleg homeopátiás szerként (Cyclamen néven) alkalmazzák gyomor és menstruációs panaszok enyhítésére, látászavarok kezelésére, szorongásra, depresszióra.

ciklamen-szinek-bl

A hegyi gyertyánfa-, tölgy- és bükkerdők környezetében, az üde lomberdőkben, fák, bokrok aljában érzik jól magukat. A szárazságot nem bírják. A félárnyékot igénylik; hő- és fényszükségletük egyaránt közepes. Ötszirmú, csúcsálló, rózsaszínű, lila, esetenként bíborvörös, ritkábban fehér, rendkívül kényes, szépséges virágaik közvetlenül a gyökértörzsből nőnek. A hosszú kocsányokon jellegzetesen visszafelé forduló, általában 180°-os szögben visszahajló virágkorona szirmai pillangóra emlékeztetnek. Vannak a ciklámennek olyan fajtái is, amelyek ősszel, télen vagy tavasszal virágoznak. A nyár folyamán akár 50 virág is növekedhet egy növényen, ezek lassan kerek tokterméssé alakulnak. Apró terméseiket hangyák terjesztik.

Fagytűrő, a telet a lehullott levelek és tűlevelek védelme alatt, saját leveleivel együtt vészeli át.

6

A régóta nagy népszerűségnek örvendő virágot, esztelen értékesítéssel, majdnem teljesen kiirtották a Föld színéről, de talán még idejében megfékezték a folyamatot. Ámbár a globális fölmelegedés következtében valószínűsíthető, hogy az erdei ciklámen 50 éven belül akár teljesen ki is pusztulhat.

Az egyetlen Magyarországon őshonos erdei ciklámen faj (Cyclamen purpurascens) szigorúan védett, természetes környezetében leginkább az Alpokalja kissé hűvösebb és csapadékosabb tájain fordul elő. Virágai, melyek bimbósan sodrott hatást keltenek, júliustól szeptember végéig nyílnak, és igen illatosak. Ahol jól érzi magát, ott gyorsan elszaporodik, mivel a magtok éretten egy spirálrugóhoz hasonlóan csavarodik föl, amely könnyedén szétlöki a növény magjait. Magassága 10-15 cm.

122723

Vigyázzunk rájuk eredeti élőhelyükön! Elegendő, ha úgy szeretjük, ahogyan Kondorosi K. Attila írja a “Séta az ősz erdőben” című versében:

” A erdei ciklámen mellé letérdepelve őt meg is illatoztam” .

Különleges finomságú, olykor illatos virágaikért gyakran tartják lakásban a nemesített szobaciklámen persicum fajtákat, legjobb helyük a világos, hűvös szoba. Ügyelni kell a huzatra.

A 10–18 °C közötti hőmérséklet felel meg nekik leginkább. Szeretik, ha nedves a földjük, lakásban célszerű 2-3 naponta bőségesen öntözni, ám soha ne locsoljuk túl! A szív alakú, világos rajzolatú, tőállású leveleit jobb, ha nem éri víz. Nem szabad túl gyakran átültetni, és trágyázni csak virágzás előtt és közben érdemes. Hosszas száron, egyesével, heteken át nyílnak virágai, ha elvirágzása után 2-3 hónapig sötétben, öntözés nélkül pihentetjük, újra virágozhat.

Képek forrása: 1. kép, 2. kép,  3. kép,   4. kép

A bejegyzés kategóriája: To'Piro blog
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.