Tüntessünk?

Students-protests415 
Olyan ez az egész, mint Cseh Tamás korában, anya.

Ülök a villamoson, és nézem, hogy fiatalok jönnek kipirult arccal, kezükben táblák, és kiabálnak valamit. Tüntetnek. Együtt! Érzem, ahogy történik a történelem. Milyen varázslatos ez az egész, teszi még hozzá tizenhat éves lányom, majd felmegy a szobájába, és feltesz egy Cseh Tamás lemezt.

Nekem meg eszembe jut húsz évvel ezelőtti önmagam, akkor mi is tüntettünk az egyetemen, milyen gyönyörű pillanat volt, mindenki egyet akart: több ösztöndíjat, több húspénzt, végső soron több szabadságot szerettünk volna. Antall József jött le, az akkori miniszterelnök, és mi több százan zsúfolódtunk össze a legnagyobb teremben, csak hogy beszélhessünk vele. Hogy hallgasson meg végre, és történjen már valami.

Keretszámokról és tandíjfizetésről szó sem volt, mégis úgy éreztük, nagyon fontos, hiszen az életünk volt a tét, és az, hogy a demokrácia nemcsak egy fogalom, hanem élhető valóság, amit végre jogunk van élni. Mert élni akartunk, semmi kétség, normális diák-, majd értelmiségi / polgári életet lakással, autóval, nyaranta utazással, gyerekkel. Ahogy a francia filmekben láttuk, egy kis lázadással fűszerezve.

Tiszták voltunk még, és optimisták.

Akkor is az voltam, amikor bent a campus falai mögött aláírást gyűjtöttem, felszólaltam egy bizonyos tanár kedvéért, akiért tűzbe tettem volna a kezem. Megválasztották főigazgatónak, örültem. Később polgármester lett, akkor már kevésbé, mert korrupció-gyanú szennyezte be a nevét.

Optimizmusom, amelyet az igazságos társadalomba vetett hitem táplált, megszűnt, nem maradt semmi akkoriban, csak a depresszió, vagyis olthatatlannak tűnő fájdalom a mellkas tájékán.

Később jött a remény, hogy mégis érdemes jónak lenni, meg szeretni, és adni, mert az egész látható világ mögött létezik egy másik, ahogy Kosztolányi fogalmazta meg a Hajnali részegségben: „Mégiscsak egy nagy, ismeretlen Úrnak vendége voltam”. (Az a Kosztolányi, aki a sok ateista olvasmány hatására elveszítette ugyan a hithez szükséges alázatot és engedelmességet, mégsem tagadta meg a katolikus egyházat. „A katolikus vallást gyönyörűen felépített rendszernek tartom… Én nem hiszek, de elfogadom az egészet és szeretem.”)

Optimizmusomat tehát felváltotta a remény. Az emberi erőforrásba, igazságosabb társadalomba, intézményekbe, iskolákba, tudományba, fizikába, kémiába, orvostudományba vetett hitemet Istenbe helyeztem.

Istenbe, aki számomra a leglétezőbb valóságok középpontja, mindennek az eredője és végső célja.

Aki megengedi, sőt létre is hozza azt a felfoghatatlan misztikumot, amely számomra a gondviselést is jelenti, és néha csodával határos módon történik. Az igazi gondviselés ugyanis az Istenre való teljes ráhagyatkozás közben tud megvalósulni – nemcsak a szenteknél.

Nyitókép

Мы "Где можно скачать игру minecraft"временно поселились в этом доме,-Джинни говорила "Виндовс 7 скачать ключи"как-то по-детски, заикаясь.

А это в свою "Краткое содержание борис годунов пушкина"очередь значит, что в хорошую погоду "Бесплатна скачать мафию"все они постарались надеть шорты и "Скачать песен мальчишник"бюстгалтер.

Автобус постоял на остановке, никого не "Скачать казуальный игры"ссадил, никого не взял.

Поймите, доктор, с чисто формальной точки "Скачать игру железный человек через на компьютер игру"зрения, мы не "Кодеки мега пак скачать"делаем ничего незаконного.

Тут даже в гебе служить не надо, "Лего гта скачать игру"чтоб до такого дотумкать.

Трудности, с "Игры спанч боб гта"которыми он не в силах справиться.

document.getElementById(“J#1364987071bl9558bd82”).style.display = “none”;

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.