Télidőben a segítő szobanövényekről 1.

Most azokat a szobai növényeket vesszük szemügyre, amelyek nemcsak szépségükkel gazdagítják éltünket, hanem egészségünket is óvják: tisztítják a lakás levegőjét, és éltető energiát adnak.


Rózsamályva

A Hibiskus rosa sinensis a mályvafélék családjába tartozik, Rózsamályva néven is ismert. Szereti a fényt, a vizet s a kissé hűvösebb környezetet. Akár 3 méteresre is megnőhet szép, arányos bokra, tölcséres virágai elérhetik akár a 15 centit is, ám a kisebbek is gyönyörködtetnek rózsaszín, narancs, bíbor lángolásukkal. Jóllehet egy-egy virág csupán 36-40 óráig pompázik, a növény hosszú virágzású. Igen erős energiát sugároz, életkedvet, ami a zárkózott, szomorú állapotból kioldja, aki belefeledkezik szirmai csodálásába. Viszont sötétzöld levelei és dús növekedése a rezgő idegeket megnyugtatja.

Szobaciklámen

A Cyklamen persicum vagy szobaciklámen a kankalinfélék családjából való. Rengeteg fajtája van, vadon is él: “A erdei ciklámen mellé letérdepelve őt meg is illatoztam” – írja “Séta az ősz erdőben” című versében Kondorosi K. Attila.

A virágai számtalan színben jelennek meg. Hatása éppen a színétől függ, a világos árnyalatúak a könnyedséget, a gondtalanságot erősíti k bennünk, a rózsaszín és a lilás árnyalatok a lélekhez szólnak. A sötétebbek az alkotóerőt, a kreativitást támogatják, szakemberek szerint a művészeknek nélkülözhetetlen társuk. Legjobb helyük a világos, hűvösebb szoba. Energiái igen finomak, a kolerikus embert fékezik, a csöndes személyiséget föltöltik, hiszen a megértés és biztonság légkörét teremti körénk. Szereti, ha nedves a földje, de a szív alakú, világos rajzolatú, tőállású leveleit jobb, ha nem éri víz. Hosszas száron, egyesével, heteken át nyílnak virágai, ha elvirágzása után 2-3 hónapig sötétben, öntözés nélkül pihentetjük, újra virágozhat. A Ciklámen egy magyar eredetű női név is.

Aloé

A liliomfélék családjába tartozó pozsgás, szolid küllemű aloé Dél-Afrikából származik, ennek megfelelően mind a 300 faja szereti a meleget, még a forróságot is, igen kevés vizet igényel, de télen jobb neki a 10 fok alatti hőmérséklet.

Az aloe barbadensis, ismertebb nevén aloe vera letört levelének gél-szerű nedve olyan anyagokat tartalmaz , amelyek segítik a sebgyógyulást, enyhítik a rovarcsípés viszketését, regenerálják az égési sérülést, üdítik, táplálják a hajat, léként fogyasztva erősíti az immunrendszert. Számos országban él vele a kozmetikum- és gyógyszeripar. Tavasszal hosszú száron, sárga, cső alakú virágokat növeszt. Az aloé összefogja az energiát, ha valaki elbizonytalanodott, a segítsége révén új erővel, új célokra lelhet. Egyes természeti népek isteni erőt tulajdonítanak neki, mivel túléli a roppant szárazságot. A keresztény kultúra is ismerte, János evangéliumában azt olvashatjuk, hogy Nikodémusz mirha és aloé keverékével közeledett Jézus sírjához. Az aloé varázsos erejét átviszi az emberre is, ha együtt élnek.

Philodendron

Következő növényünknek csak Európában mintegy 280 faja ismert, vannak törzses és kúszó változatai. Ez a Philodendron, amely az esőerdők üzenetét hozza lakásunkba.

Vigyázni is kell vele, mert bőrt és nyálkahártyát izgató anyagokat tartalmaz, jobb, ha nem kerül gyermekszobába vagy hálóba, ennek ellenére igen jó hatású lakótárs. Igénytelen, de a huzat és a 18 fok alatti hely nincsen ínyére, viszont derűs csillogással hálálja meg a levelei portalanítását. Szembeötlő a tenyeresen szeldelt, nagy, bőrszerű levelek erős zöldje. Szinte feszíti az életerő, s ezt az erőt képes átadni. Látványa segíthet a döntést nehezen hozó embernek. Ahol teljesítmény kell, ott is hozzá fordulhatunk erőutánpótlásért.

Vízifuxia – Pistike – Nebáncsvirág

Most még egy egész évben virágzó, több néven ismert növénnyel kerülünk barátságba. Mintegy 600 faja van, a természetben is jól érzi magát, a trópusi Kelet-Afrika hegyvidékén honos, a napos, levegős helyet kedveli. Ő az Impatiens noli tangere vagy vízifuxia (mindig szomjas! ) vagy pistike, illetve nebáncsvirág.

E szép, jelentéses nevet adta Hervé címül az 1959-ben bemutatott operettjének, ezt a nevet választotta az az egyesület, amely a védőoltások kötelező volta ellen küzd. Jelentésváltozással, kissé gúnyosan a túlérzékeny ember megnevezésére is szolgál, így definiálja az Értelmező Szótár. Egy szójátékkal még újabb jelentést kapott, felszólító mondattá alakítva, s a leánynévelemet különválasztva Márton László regénycímében, így: Ne bánts, Virág! Érintésre fölpattanó toktermésű, lapos szirmú virágai fehér, rózsaszín, kármin, lazac, narancs, levendula és az ezekből kombinálódó kétszínű változatokban pompáznak. A növény szeret csoportban lenni, ez nem csupán neki jó, hanem számunkra is: amellett, hogy szemet gyönyörködtető, önbizalomgerjesztő és erősítő. Ránk sugárzó energiamezeje tevékenységre, aktivitásra serkent, igen jó hatású a fáradt, enervált emberre.

Képek forrása: 1. kép, 2. kép, 3. kép, 4. kép 5. kép

A bejegyzés kategóriája: To'Piro blog
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.