Talita

Keresztény női magazin

Szabad akaratom szerelmével meg tudnám szeretni!

stachura2
Edward Stachura
(1937-1979) a lengyel irodalom egyik kultuszfigurája. Regényeiben, írásaiban elsősorban a transzcendens, a szeretet, a társ utáni vágy jelenik meg leplezetlen őszinteségben. Stachura érzékenysége, tehetsége és végtelen magánya, a kor, amelyben élt felemésztette az életét.

Az alábbi idézet egy elbeszélés részlete: képzeletbeli beszélgetés egy olyan lánnyal, amilyenre mindig is vágyott.

„– És tudod – folytatta a lány – talán ez neked természetes, de én mégis el szeretném mondani, egyenesen kimondani, hogy én igenis a hűséget választom, az abszolút hűséget…

A szabad madár a világ leghűségesebb teremtménye – mondtam magamnak gondolatban. De nemigen tudtam, miért ötlött fel bennem hirtelen ez a mondat és azt se, mit is jelent valójában – egész terjedelmében, teljes szárnyalásában.

– … És ahhoz az egy férfihoz persze abszolút hűséges volnék. És ilyen módon, azt hiszem, ezen az egyetlen módon lehetnék hű önmagamhoz is. Olyan volnék, amilyen lenni szeretnék és amilyen valójában vagyok. Én tudom. Én érzem. Az a férfi segítene nekem, hogy ilyen legyek és nem más, és én is igyekeznék neki mindenben segíteni. Iszonyúan nehéz erről beszélni és iszonyúan otromba dolog. Vagyis nem szabadna bizonygatni, mert éppen ettől lesz gyanús a dolog.

Elhallgatott, mély lélegzetet vett és újra az ablakot nézte, mintha ezzel lehetővé akarná tenni nekem, hogy fejtegetése minden hulláma után megpihenjek és mintha önmaga is onnan az ablakból vagy az ablak mögül merítene erőt. Ő az ablakra nézett, én pedig őrá, elnéztem a profilját és magamban azt gondoltam: a szívemmel nem tehetem, mert csak egy szívem volt valaha, az is iszonyúan eltörött, ízzé-porrá zúzódott és nem sikerült összeragasztani a korsó cserepeit, se a könnyekkel –  ezzel a fehér ragasztóval, se a vérrel – a piros ragasztószerrel, ezért nekem nincsen szívem, egyszerűen nincs, tehát a szívemmel nem tudnám szeretni, de ilyen lányt meg tudnék szeretni MEGFESZÍTETT AKARATTAL MEGFESZÍTETT AKARATTAL igenis meg tudnám szeretni. Az én szabad akaratom legelső tiszta és nagy és szabad szerelmével. Hogyan került ide ez a lány alig egy karnyújtásnyira, ő aki olyan, mintha valami elmondhatatlan hasogató vágy hívta volna életre, nem a szívé, nem is tudom talán… a léleké. Az én vágyam.”

A teljes írás itt olvasható.

NyitóképVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162