Szejtán, vagyis búzahús-sonka
Húsvétkor mindig nehéz a dolga annak a háziasszonynak, akihez húst nem evők is jönnek a hagyományos sonka-tojás ebédre, vacsorára.
Erre az alkalomra ajánljuk a búzahúst vagy más néven szejtánt, amit otthon is el lehet készíteni, de néhány bioboltban készen is kapható.
Mi is az a búzahús?
A búzahús alapanyaga a búzasikér, azaz a gabonafehérje, amely a gabonamagban levő kétféle növényi fehérjéből áll, a gliadinből — nyúlékonyságért és ragadósságért felelős — és a gluteninből — szilárdságért és ellenállóságért felelős. Emellett a sikérben más fehérje, zsír, cukor, keményítő és egyéb anyag is található.
A fehérjék és a keményítő aránya adja a búzaszem minőségét. Minél nagyobb a fehérjék aránya, annál jobb a búzaszem minősége. A búzafehérjék nagyobb része vízben nem oldódó (gliadin és glutenin), amelyek vízzel érintkezve sikérfehérjét vagy egyszerűen sikért alkotnak. (A sikér átlagos összetétele: 75% gliadin és 25% glutenin. Ha sok a gliadin, akkor a sikér lágy, ha nő a glutenin mennyisége, akkor pedig túl kemény.) A sikér vízben nem oldódó, de a vizet megkötő, rugalmas kolloid anyag.
A sikér nemcsak a búzában, hanem rozsban, árpában, kukoricában és zabban is megtalálható.
Fehérjetartalmát tekintve ugyanannyi fehérje van 100 gramm szejtánban, mint 100 gramm csirkemellben. Ez jó hír azoknak, akik aggodalmaskodnak a növényi alapú táplálkozás fehérje hiányossága miatt. A gluténérzékenyek viszont sajnos nem fogyaszthatják.
A búzahúst a vegetáriánus és vegán konyha használja húsok helyett alternatívaként. A búzahússal lényegében ugyanúgy bármit lehet csinálni, mint a húsokkal. Ízesíthetjük, ahogyan a húsokat, s így ugyanazt az ízhatást is érhetjük el.
Hogyan is készíthető el a füstölt búzahús?
Fél kilogramm sikérből kb. 1 kg búzahús készíthető.
- 500 gr búzasikér por
- 1 ek. pirospaprika
- 3 tk. füstölt só (bioboltokban kapható)
- 1 tk fokhagyma granulátum
- 1 tk köménymag
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk balzsamecet
- +só, bors ízlés szerint
Ezeket cipóvá összedogozzuk.
25 percre forró sós, zöldfűszeres vízbe tesszük.
A főzőlé fűszerezése:
- 1,5 l zöldségalaplé
- 1 tk koriander
- 1 tk mustármag
- 2 babérlevél
- 1 tk tárkony
- 1 tk majoranna
- 1 tk balzsamecet
- 6 gered fokhagyma
- 1/2 fej vöröshagyma
- 2 ek szójaszósz
- 3 szelet gyömbér
- 2 ek vegán ételízesítő
- só, bors, víz
Majd hagyuk kihűlni, és tetszőleges vastagságúra felszeleteljük. Fogyasztás előtt megpiríthatjuk kevés olajon.
A bioboltban kapható kész füstölt szeitán összetétele: víz, búzafehérje, napraforgóolaj, élesztőkivonat, hagyma, fűszerek, kősó, állományjavító: szentjánoskenyérliszt, természetes füst.
A “gabona gömböc” pedig még hálóban is van, mint a valódi kötözött sonka.
Antalffy Yvette
Tweet
Hozzászólások
kedves posztoló
azért az egy fontos információ lenne, hogy a buzasikerhez mennyi viz szükséges az összegyuráshoz. előre is köszönöm