Talita

Keresztény női magazin

A progresszív elit konzervatív szexuális élete

 

„A progresszív értelmiségiek elsöprő többsége elkötelezett, monogám kapcsolatra vágyik, házasságban él, nem válik el, nem csinál a házasságon kívül gyereket. Képmutatásával igazolja, hogy valójában értéknek tartja azt, amit évtizedek óta támad.”

A képmutatás üzenete néha erőteljesebb, mint az igazságé. Ezt mi, keresztények sajnos nagyon jól tudjuk, hiszen sok száz év képmutatásának fizetjük az árát, és még sokáig fizetni is fogjuk. A jó hír az, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek, akiken a következetlenségeket behajtják, és amikor a hazugságra vetül a képmutatás árnya, az igazság akár nyerhet is.

Épp valami ilyesmi történik most, ahogy kutatásokból sorra kiderül: a progresszív elit (vagy legalábbis annak nagy része) messze nem aszerint a morális vízió szerint él, amiért a nyilvánosság előtt harcol.

A szexualitással kapcsolatos progresszív morális vízió lényegét abban foglalhatnánk össze, hogy a szex legyen az önkifejezés egyéni döntése, nem pedig társadalmi konvenciók rabja, ahogy az régen – a kereszténység sötét időszakában – volt, amikor a szexet a heteroszexuális házasság normatív keretén belülre korlátozták. Ez a vízió földcsuszamlásszerű változásokat hozott a nyugati társadalmakban, de éppen a progresszív elit köreiben nem akkorát, mint amilyenre gondolnánk.

Néhány meglepő statisztikai adat következik az amerikai progresszív elit konzervativizmusáról (forrás: itt és itt.). A Harvard Crimson jelentése szerint a Harvard Egyetem diákjainak 19(!) százaléka 2017-ben szűzként diplomázott, és 49 százalékának volt kettő vagy annál kevesebb szexuális partnere az egyetemi évek alatt. A patinás Brown Egyetem – Amerika híresen szabadelvű egyeteme – hasonló adatokkal szolgált. A Brown Daily Herald felmérése szerint a rendszeresen szexelő diákok között mindössze 12,6 százalék feküdt össze több emberrel, és közülük is csak 0,8 százalék élt egyszerre több emberrel (poliamória). A rendszeresen szexelő diákok 24,8 százaléka monogám kapcsolatban élt, 7,8 százaléka pedig ha szexelt, mindig ugyanazzal feküdt le.

A rendszeresen szexelők együttesen a diákok mindössze 49,9 százalékát tették ki, vagyis kevesebb, mint a felét.

Azok közül, akik szerettek volna rendszeres szexuális kapcsolatban élni (75%), mindössze 8 százalék mondta azt, hogy több emberrel is lefeküdne (vagy akár poliamoróz kapcsolatba menne).

A nagy többség elkötelezett, monogám kapcsolatra vágyott.

Ugyanezt a tendenciát látjuk a Stanford Daily statisztikáiban is. Ott a diákok 86 százaléka mondta, hogy elkötelezett, monogám kapcsolatban szeretne élni, miközben mindössze 34 százalék volt ténylegesen kapcsolatban valakivel. Különös fricska ez a szexuális forradalomnak.
Ha az amerikai progresszív elit szokásait az egyetemen túl is vizsgáljuk, még meglepőbb konzervativizmussal találkozunk.

A házasság intézményének mélyrepülése egyetlen társadalmi réteget nem érint: a viszonylag jómódú, egyetemet végzett elitet. Köztük szinte egyáltalán nem csökkent a házasságok száma, alig nőtt a válások száma, és nem nőtt a házasságon kívül született gyermekek száma sem. Ez a réteg majdnem ugyanolyan konzervatív, mint az 50-es vagy 70-es években volt.

Hogy értsük az iróniát: arról a rétegről beszélünk, amelyik az elmúlt évtizedekben a leghangosabban küzdött a tradicionális szexuális szokások – és különösen a házasság „elnyomó” intézménye – ellen, és a nyilvánosságban most is vívja ezt a harcot. A képmutatás abban áll, hogy amikor a saját boldogságáról van szó, ez a réteg pontosan tudja, mit akar. Nem azt, amit a szexuális forradalom, hanem azt, amit ez a forradalom tönkretett. A progresszív értelmiségiek elsöprő többsége elkötelezett, monogám kapcsolatra vágyik, házasságban él, nem válik el, nem csinál a házasságon kívül gyereket. Képmutatásával igazolja, hogy valójában értéknek tartja azt, amit évtizedek óta támad.

Képmutatása árát mások fizetik meg.

Ideje, hogy erről is nyíltan beszéljünk.

Szabados Ádám

Forrás: divinity blog

Kép: pixabay.com


Hozzászólások

 • Sipos Andras szerint:

  valószinünek érzem,-de mert sohase eddig ezen nem is gondolkoztam,csak szubjektive szólalok meg-,hogy e fenti”képmutatók”valamilyen formában érzékelik,hogy társadalmi-politikai ranglétrán való pozicióik megörzésének egyik módja az,ha a szexuálitás kiélhetőségének a szabadosságát reklámozzák,akár szónoklataik egyik fontos támpillére mindegyre effajta liberalizmus.
  Hát,nemirigylem a lelkiismeretüket.

 • Vértes László szerint:

  A cikkben leírt képmutatás fordított: az elit bort prédikál, miközben vizet iszik.

  Mi ezzel a probléma? Legalább olyan veszélyes a befolyásolható tömegekre, mint a „nyugodtan ugorj ki az ablakon Batman jelmezben – bár én inkább nem teszem” vagy a „próbálj ki minden kábítószert – én meg passzolok”. Avagy „tégy meg mindent, amitől szegény nyomorult leszel A bölcsességek könyve szerint – én ezalatt más irányba tartok”.

  Ne azt figyeljük, mit mond a liberális elit, hanem hogy mit csinál a gyakorlatban, és abból okuljunk.

 • haringo szerint:

  Én ebben elsősorban nem azt látom, hogy ők tudják, mi a jó, és azt teszik, de mást javasolnak. Felsőbb körökben a biztos házasság főként a megbízhatóság jele, ezért érdemes megőrizni (vagy legfeljebb egyszer cserélni párt). Ez szólhat a presztízsről is. Én gyanítom, hogy nálunk más eredménye születne egy ilyen felmérésnek.

 • A szerint:

  Csak azt nem tudjuk meg, kik azok a „progresszív elit”.
  Progresszív számomra nem azonos a szélsőségesen liberálissal, szóval végképp zavaros, mit akart a szerző mondani.
  Másrészt a képmutatás évezredes emberi szokás, ideértve a bármely felekezetű keresztényeket is, csak az ellenkező irányban („vizet prédikál és bort iszik”) sokkal több irodalmi alkotást ismerek.
  A „bort prédikál és vizet iszik” verzióra tulajdonképpen egyet sem. Akkor ez most vagy egy új jelenség, vagy a szerző valamit be akart bizonyítani, csak nem sikerült neki.

 • Aranka szerint:

  “Képmutatásával igazolja, hogy valójában értéknek tartja azt, amit évtizedek óta támad”

  Óriási tévedés. Nem támadja. Csak tagadja a kizárólagosságát. Ez nagyon nem ugyanaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162