Talita

Keresztény női magazin

Szejtán, vagyis búzahús-sonka

szejtansonka felv
Húsvétkor mindig nehéz a dolga annak a háziasszonynak, akihez húst nem evők is jönnek a hagyományos sonka-tojás ebédre, vacsorára.


Erre az alkalomra ajánljuk a búzahúst vagy más néven szejtánt, amit otthon is el lehet készíteni, de néhány bioboltban készen is kapható.

Mi is az a búzahús?

A búzahús alapanyaga a búzasikér, azaz a gabonafehérje, amely a gabonamagban levő kétféle növényi fehérjéből áll, a gliadinből — nyúlékonyságért és ragadósságért felelős — és a gluteninből — szilárdságért és ellenállóságért felelős. Emellett a sikérben más fehérje, zsír, cukor, keményítő és egyéb anyag is található.

A fehérjék és a keményítő aránya adja a búzaszem minőségét. Minél nagyobb a fehérjék aránya, annál jobb a búzaszem minősége. A búzafehérjék nagyobb része vízben nem oldódó (gliadin és glutenin), amelyek vízzel érintkezve sikérfehérjét vagy egyszerűen sikért alkotnak. (A sikér átlagos összetétele: 75% gliadin és 25% glutenin. Ha sok a gliadin, akkor a sikér lágy, ha nő a glutenin mennyisége, akkor pedig túl kemény.) A sikér vízben nem oldódó, de a vizet megkötő, rugalmas kolloid anyag.

buzasiker-hasznalata-mire-jo kicsi

A sikér nemcsak a búzában, hanem rozsban, árpában, kukoricában és zabban is megtalálható.

Fehérjetartalmát tekintve ugyanannyi fehérje van 100 gramm szejtánban, mint 100 gramm csirkemellben. Ez jó hír azoknak, akik aggodalmaskodnak a növényi alapú táplálkozás fehérje hiányossága miatt. A gluténérzékenyek viszont sajnos nem fogyaszthatják.

A búzahúst a vegetáriánus és vegán konyha használja húsok helyett alternatívaként. A búzahússal lényegében ugyanúgy bármit lehet csinálni, mint a húsokkal. Ízesíthetjük, ahogyan a húsokat, s így ugyanazt az ízhatást is érhetjük el.

Hogyan is készíthető el a füstölt búzahús?

Fél kilogramm sikérből kb. 1 kg búzahús készíthető.

  • 500 gr búzasikér por
  • 1 ek. pirospaprika
  • 3 tk. füstölt só (bioboltokban kapható)
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  • 1 tk köménymag
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 tk balzsamecet
  • +só, bors ízlés szerint

Ezeket cipóvá összedogozzuk.

25 percre forró sós, zöldfűszeres vízbe tesszük.
A főzőlé fűszerezése:

  • 1,5 l zöldségalaplé
  • 1 tk koriander
  • 1 tk mustármag
  • 2 babérlevél
  • 1 tk tárkony
  • 1 tk majoranna
  • 1 tk balzsamecet
  • 6 gered fokhagyma
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 2 ek szójaszósz
  • 3 szelet gyömbér
  • 2 ek vegán ételízesítő
  • só, bors, víz

Majd hagyuk kihűlni, és tetszőleges vastagságúra felszeleteljük. Fogyasztás előtt megpiríthatjuk kevés olajon.

A bioboltban kapható kész füstölt szeitán összetétele: víz, búzafehérje, napraforgóolaj, élesztőkivonat, hagyma, fűszerek, kősó, állományjavító: szentjánoskenyérliszt, természetes füst.

A “gabona gömböc” pedig még hálóban is van, mint a valódi kötözött sonka.

 

Antalffy Yvette

Képek forrása: 1. kép, 2. kép


Hozzászólások

  • Monostori Gabriella szerint:

    kedves posztoló
    azért az egy fontos információ lenne, hogy a buzasikerhez mennyi viz szükséges az összegyuráshoz. előre is köszönöm

Hozzászólás a(z) Monostori Gabriella bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162