Talita

Keresztény női magazin

Az ima létünk csúcspontja!


„Nincsenek a léleknek az imánál fontosabb, értékesebb, és az egész mindenség számára kiváltságosabb percei, mint az imádság ideje.” – Dienes Valéria egy, az imáról írt elmélkedéséből:

 

Mikor imádsághoz fogunk, töltsön el bennünket az a meggyőződés, hogy életünk legfontosabb pillanatát éljük. Létünk csúcspontján állunk. Alkothat a művész oly műremeket, hogy a történelem nem tud megfeledkezni róla, megmondhatja a tudós vagy a filozófus a legválságosabb világproblémákat, elenyésző csekély e tett ahhoz képest, amikor egy egyszerű, tiszta lélek letérdel és azt mondja: MI ATYÁNK! Nagy igazság ez, melyet a valóságba bele kell építenünk, életünk lényeges alkotó elemévé kell tennünk, szüntelenül munkába kell tartanunk: nincsenek a léleknek az imánál fontosabb, értékesebb, és az egész mindenség számára kiváltságosabb percei, mint az imádság ideje. A politikusok történelmet készítenek, társadalmakat, nemzeteket alakítanak újjá, de minden tettük az idelent élő világ határain áll meg, nem lehet őket összemérni azzal, hogy egy emberlélek most átlépte e korlátokat és kapcsolatba lépett Istenével. Ez egy másrendű világnak másrendű eredménye. Ha ezt tömegesen egy célra tennénk, ha imahadjárataink ereje mélységes indításokból fakadó lüktető, eleven, izzó lélekkel volna megalapozva, ha élne bennünk az a hit, amit Krisztus kíván az imádkozótól, mikor a hegyről és a szederfáról beszélt, az egész világos elrendezhetnénk Isten szándékai szerint.

Az imában nemcsak önmagunkkal van dolgunk. Nem vagyunk a saját lelkünkbe zárva. Ha imádkozom, egy vagyok a többi imádkozóval. Ha nem is tudom, hol vannak, kik imádkoznak, tudom, hogy sokan vagyunk. Sokan mondjuk: MI ATYÁNK, ez a sok mint egyetlen hívó szó, mint egyetlen földi sóhajtás indul az Isten felé. Mikor Istennel kapcsolatba léptem, minden tiszta lélekkel egy vagyok, Istenben velük találkozom. Sohasem én imádkozom, én magamban álló porszeme a világnak, mindig együtt imádkozom másokkal, nem lehet Istent egyedül keresni. Egy vagyok a többi keresővel, imám benne van az övékben, és imájuk benne van az enyémben.

Dienes Valéria: Az ima szükségességéről. In: Hajnalvárás. Szent István Társulat, Budapest, 1983, 95-96. o.

Fotó

Dienes Valéria megtéréséről:

“Az biztos, hogy az egy erős jelenlét”


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162