Talita

Keresztény női magazin

Hogyan szabadulhatsz a haragtól?

Peter kard
Amikor Jézust elfogták, Simon Péternél volt egy kard, kirántotta, rásújtott a főpap szolgájára, és levágta a jobb fülét. Bárányból farkassá változott.

Az emberek két részre oszlanak: az Ábelek dolgoznak és tűrnek, a Káinok szintén dolgoznak, de haragszanak, gyűlölnek, akár ölnek is. Mindkettő szenved. Ábel Káintól, Káin saját magától, a saját forrongó haragjától, bosszúvágyától.

Aki kardot ragad, kard által vész el. A bosszú bosszút szül, további haragot, háborút. Aki haraggal kel, haragnak lesz az áldozata. Sebeket ad és sebeket kap.

Hogyan lehet ebből kikeveredni?

Jézus jött, hogy begyógyítsa a sebeket. Péternek ezt mondta: „Tedd vissza hüvelyébe kardod!” De miért olyan nehéz ezt a jézusi megoldást elfogadni? Miért akarunk továbbra is minden nekünk nem tetsző dolgot erővel megoldani? Parancsolni, leüvölteni a másikat, vélt igazságunkért a végsőkig harcolni?

A választ nem tudom. Csak annyit tudok és hiszek, hogy az ima segít kikeveredni a harag mélységéből, az indulat bugyraiból. Csak a szeretet tud kizökkenteni a bosszú ördögi köréből, kiszabadítani a harag fogságából. Csak az Úr megbocsájtó kegyelme tisztíthat meg. Csak Jézus szenvedése, elégtétele, kereszthalála és föltámadása gyógyítja meg sebeinket.

Kérlek, Uram, állj mellettem a harag pillanataiban, a legnehezebb időkben, helyzetekben! Jézus, segíts, hogy eszembe jussanak szavaid: „Tedd vissza hüvelyébe kardod!”

 

Lánczky Zoltán

A kép ismeretlen festő Jézus elfogását ábrázoló művének részlete, 1520 körül készült (Dijon, Musée des Beaux-Arts)

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162