Talita

Keresztény női magazin

Lelki diéta Smaragdvárosban

18360_98733-tukor-babonak-bi-d000120468dca76593522
Amikor szembesülünk a tükörképünkkel, és rájövünk, hogy az évek és a csokis sütik nem múltak el nyomtalanul, eszeveszett diétába kezdünk. Az életmódunk teljes és végleges átalakítása meg sem fordul a fejünkben, azonnali, gyors eredményeket akarunk. Így születnek meg azok a fogyókúrák, amelyekben elhatározzuk, hogy napokig/ hetekig/ hónapokig nem veszünk magunkhoz semmi egyebet, csak gyümölcsöt/ zöldséget/ csirkemellet/ abonettet/ levegőt/ napfényt.

 

Kinek melyik a szimpatikus.

Ilyenkor szokott az történni, hogy két napig kínnal-keservvel tartjuk magunkat az általunk vagy valamelyik felkapott táplálkozási tanácsadó/ aerobikedző/ életmódblogger/ női magazin/ szomszédasszony által kialakított szabályokhoz, de a harmadikon feladjuk a küzdelmet. „Én ilyen erős testalkatú vagyok, a családban mindenki nagydarab, miért éppen én lennék a kivétel” – gondoljuk magunkban.

Az élet szalad tovább, bizonyos időközönként megismétlődik a történés, de lényegében minden marad a régiben.

dita

Ahelyett, hogy kiegyensúlyozottan étkeznénk, és az egészségtelen ételeket egészséges alternatívákkal helyettesítenénk, csak arra koncentrálunk, hogy mit nem szabad fogyasztanunk. Nem keressük meg a probléma gyökerét, nem reformáljuk meg az étkezési szokásainkat, hogy azok a szervezetünk igényét szolgálják. Az ilyen diéta hosszú távon nem tartható, mivel folyton csak a tilos jelzést tolja az arcunkba.

Így van ez a lelki problémáinkkal is. Érezzük, hogy nem vagyunk a topon, hiszen küzdünk a szomorúság, az elutasítottság, a magány, a kiégettség és a kudarc érzésével. Eszeveszett tűzoltásba kezdünk. Azt gondoljuk, hogy a szomorúság kezelhető azáltal, hogy mindennap megnézünk egy vígjátékot. Az elutasítottság és a magány azáltal, hogy belemenekülünk egy párkapcsolatba. A kiégettség és a kudarc érzése azáltal, hogy még több kihívást jelentő munkát vállalunk be. Erősen koncentrálunk, küzdünk, igyekszünk, így egy rövid ideig úgy tűnhet, hogy hatásosak ezek a módszerek. Ám ez a fajta „lelki diéta”, hasonlóan a testi diétához, nem vezet sehova, mert nem kerestük meg a probléma gyökerét, és nem reformáltuk meg a gondolkodásmódunkat. Lényegében annyi történt, hogy kozmetikáztuk a felszínt, de valójában minden maradt a régiben.

A hatásos diéta az életmód átalakításával kezdődik, a hatásos lelki diéta pedig a gondolkodásmód megreformálásával.

A gondolataink meghatározzák a viszonyulásunkat magunkhoz és más emberekhez, illetve befolyásolják, hogy miként észleljük az életünk különböző eseményeit, így az érzelmeinkre, a döntéseinkre és a viselkedésünkre is nagy hatással vannak.

Gondolataink azokból a hiedelmekből és szabályokból táplálkoznak, amelyeket a velünkszületett temperamentumvonásaink, valamint gyermek- és serdülőkorban szerzett tapasztalataink alapján alakítottunk ki. Talán nem is kell mondanom, hogy ezek nem mindig szolgálják a lelki egészségünket, és imitt-amott logikai hibák/ kognitív torzítások is felfedezhetőek bennük.

Akkor vagyok szerethető, ha mindenki elfogad.

Ha keményen dolgozom, és mindent megteszek, amit kérnek tőlem, akkor elfogadható, tehát szerethető leszek. / Ha nem teszek meg mindent, amit elvárnak tőlem, nem vagyok szerethető.

El KELL vállalnom, amit kérnek tőlem!

Kihasználtság, kiégettség érzése

(Ez csak EGY PÉLDA, ne vegyétek készpénznek, hogy ezek mögött az érzések mögött mindig ezek a szabályok, gondolatok húzódnak. Ezek egyénileg különbözőek. Sőt, több dolog meghúzódhat egy-egy tünet hátterében.)

Nem elég felfedezni, hogy milyen kognitív torzításokkal terhes gondolkodásmódot alakítottunk ki, hanem a hibás gondolatokat új, egészséges gondolatokra kell kicserélni! Mintha a gondolkodásmódunk a szemüvegünk lenne, amelyen keresztül a világot szemléljük…

szemuveg

Emlékeztek Óz és Dorka beszélgetésére az Óz a nagy varázsló című mesében?

„– A magam mulatságára, no meg hogy a derék emberkéket foglalkoztassam, elrendeltem, hogy építsék meg ezt a várost, s benne a palotámat. (…) A körülötte elterülő szép zöld tájról eszembe jutott, hogy elnevezzem Smaragdvárosnak, és hogy még jobban kiérdemelje nevét, zöld szemüveget adattam minden lakosára, hogy mindent zöldnek lássanak maguk körül.

– Hát nem zöld itt minden? – álmélkodott Dorka.

– Semmivel sem zöldebb, mint bárhol másutt; de ha zöld szemüvegen át nézed a világot, akkor természetesen mindent zöldnek látsz. A Smaragdváros sok-sok esztendeje épült, mert mikor a léggömb idehozott, fiatal férfi voltam, most pedig már nagyon öreg vagyok. De az alattvalóim olyan régóta viselik a zöld szemüveget, hogy a legtöbben csakugyan szentül hiszik, hogy Smaragdváros az, amiben laknak.”

Nektek is vannak zöld/ sárga/ lila/ fekete/ hupikék szemüvegeitek, amelyek megakadályozzák, hogy reálisan lássátok és értékeljétek magatokat és az életeteket?

Szőnyi Lídia


A cikk forrása a szerző blogja:  
www.lelkiugyeink.blogspot.hu

1. kép, 2. kép, 3. kép

Hasonló cikkeink:

A remete szökési kísérlete

Lelki vitamin

Gyógyító beszélgetés – Tanácsadás helyett értő hallgatás


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162