Talita

Keresztény női magazin

Miért tér át az iszlámra egy magyar nő?

muslim8

Tényleg hiányozna az iszlámból a szeretet? Beszélgetés egy magyar muszlim nővel az iszlám logikusságáról, a hitről, a biztonságról, a félelemről és a muzulmán törvények semmibe vételéről.

– Szerelemből mentél férjhez?

– Igen, nagy szerelem volt.

– Hány éves voltál?

– 1962-ben születtem, 1987 környékén ismerkedtünk meg, éppen egyetemre jártam. Négy év múlva házasodtunk. Egy arab ország és Magyarország között ingázott, soha nem gondoltam, hogy ebből valóság lesz. Nem tudtam, honnan származik, amikor megnéztem a térképet, elájultam. Részemről szerelem volt első látásra, nem hiszem, hogy benne nem volt érzelem, nyilván azért nem számolja most fel ezt az egészet, amiben élünk.

– Át kellett térned az iszlámra?

– Nem kötelező áttérni. Egy muzulmán férfi feleségül vehet keresztény és zsidó nőt is, mivel mindhárom vallás rendelkezik „Könyvvel”. Én áttértem, minden pillanatát komolyan gondoltam a hitnek és a házasságomnak is. Amikor megismerkedtünk, láttam, hogy öntörvényű ember, nem árult zsákbamacskát. Azóta többször voltam Líbiában, ismerem a családot, anyósom is hónapokat töltött itt. Rájöttem, hogy a férjem azért ilyen, mert ő volt az elsőszülött fiú. Előtte három gyerek meghalt, ezért neki mindent lehetett.

– Amikor áttértél, tiszta szívvel kerested a hited?

– Igen. Gyakran hivatkoznak a két egymás alá tett tenyér meghatározó jelentésére, arra, hogy az egész tenyér felmutatva az arab írással írt Allah szóképe, Isten neve, tehát szinte meg vagyunk jelölve. Rengeteg megrendítő találkozásom volt a Korán tiszta, logikus tanaival, de hiányzik belőle a keresztény tanításokban evidenciaként megjelenő szeretet. Az iszlámmal kapcsolatban sokféle nézet él a köztudatban, és egyben félelem is. Ha szeretnéd felvenni a vallást, tárt karokkal fogadnak. Három igazi vallás van, a zsidó, a keresztény és az iszlám. Mohamed volt az utolsó próféta, aki összefoglalta ezt az egész történetet. A Koránban benne van Jézus története, Máriáé, Ábrahámé, Mózesé, Józsefé, nem elkülönülő tanokról van szó, nincs értelme, hogy egymás ellen beszéljenek. Azzal, hogy áttértem, nem választottam másik Istent. Egy dolog lényeges a kereszténység szempontjából: nem ismerik el, hogy Jézus Isten fia. Prófétának tekintik, sőt, kiemelt szerepe van az utolsó ítéletkor. A keresztények talán nem is tudják, hogy Jézust milyen nagy tisztelettel említik a muzulmánok. Mindig hozzáteszik: „Hazrat Eesa”, „Tiszteletreméltó Jézus”, vagy „Eesa-alai-hiss-salaam”, „Jézus, béke legyen vele”. A Korán azt mondja, hogy Isten Jézust magához emelte, s a rómaiak egy hozzá hasonló férfit öltek meg, akiről azt hitték, Jézus.

– Miért csak egy gyermeketek van? A Korán szerint lehet védekezni a gyermekáldás ellen?

– Van, aki szó szerint betartja az írást, van, aki nem. Arábiában, a Közel-Keleten is megtalálják a kiskapukat. Indokolt esetben arra is van mód, hogy elvetessék a bébit. A Korán pontosan megmondja, hogy mikortól számít a magzat élőnek, a lelke mikortól van benne. Ez körülbelül megfelel a nálunk megengedett abortusz idejének, a negyedik hónaptól nem lehet abortuszt végezni, csak ha az anya élete veszélyben van. Egyébként nem akartam tőle több gyereket, mert nem akartam kitenni annak, amit a lányommal átéltünk.

muslim_w1

– Olvastam néhány áttért nő vallomását arról, hogy a muzulmán hit védelmet nyújt a világ modern kori kilengéseivel szemben.

– Abszolút védelmet ad, de ehhez a férfinak úgy kell élnie, hogy ezt megadhassa. Ezek a hölgyek nem fogják levenni a kendőt senkinek, az életükhöz tartozik, belső elkötelezettségből teszik. A védelem abban is áll, hogy az iszlám előtérbe helyezi a hagyományos női szerepeket, amelyek megszűntek Európában. Ettől szenvedünk, akárhová vezet is a női egyenjogúság. Voltam Líbiában, ott egy férfi csak úgy vehet el egy nőt, ha a nőnek a ruhától a berendezett lakásig, még a házasság előtt mindent előteremtett. Nem az történik, mint itt, hogy küszködünk, s mire valamit összerakunk, addigra kiég közöttünk minden, és elválunk, vagy szeretőket tartunk.

– A te esetedben gyakorlatilag fordítva történt, áttértél és csalódás ért, mert nem kaptad meg, amire vágytál. Jó muszlim feleség szerettél volna lenni?

– Igen. Ő viszont rendszeresen hajnali háromkor jött haza részegen. Már megszületett a lányom, amikor elmentem egy muzulmán táborba, ahová Szaud-Arábiából jöttek vallástanítók. A sejknek elmesélték a magyar muszlim nők azt a szörnyűséget, amiben éltem, s ő azt mondta, hogy azonnal el kell válnom. Ahogy a férjed él, annak az lesz a vége, hogy te nem fogsz hinni. Most itt tartok, óriási törés keletkezett bennem. Abban reménykedtem, ha látja azt a küzdelmet, amit érte folytatok, rájön, hogy mit művel velünk. Nem így történt.

–A férjed nem gyakorolta a vallását.

– A Ramadant szigorúan betartotta. Harminc napon keresztül napkeltétől napnyugtáig nem lehet enni, inni, dohányozni, nemi életet élni, zenét hallgatni, tartózkodni kell mindennemű érintéstől, kerülni kell a dühöt, az erőszakot, majd napnyugta után a barátokkal, családtagokkal lakomát rendeznek. Az idejét az iszlám holdnaptár szerint határozzák meg, az újholdat követő félhold biztos bekövetkeztétől számítják. Ez minden évben változik. Figyelik a holdat, s értesítik a hívőket, Szaud-Arábiában bemondják, hogy holnaptól Ramadant ülünk. S megkezdődik a napi ötszöri ima, elmélkedés, megtisztulás napestig. Amikor lemegy a nap a nemzeti ételek felvonultatásával óriási vacsorákat rendeznek. Képzeld el, hogy nőként ugyanúgy nem ehetsz, nem ihatsz, viszont rengeteg fogást kell készítened minimum öt főre. A férjem odahívott egy vendégsereget, amikor is egy citrommagot talált a salátában. Ez oly mértékben felbőszítette, hogy felrúgta a vacsorát. Az idegenek elszaladtak, az öccse maradt, aki lefogta őt. Ha ezt nem teszi, agyonver.

– Érdekes, hogy a vallását, a Ramadánt kivéve, nem gyakorolja, közben a házasságában él a Koránban előírt jogával, azaz azzal, hogy megverheti a feleségét.

– Ő az Úr. Az Alfa és az Omega.

– Te ezt elfogadtad.

– Igen, megtettem, de mára más a helyzet. Erősen dohányzik és iszik, s amikor ezeket harminc napra megvonja magától, agresszív lesz.

– A kislányod muszlim, tartja a vallását?

– Nem, végigélte ő is ezt a gyalázatot, így menekül a hite elől. Az apja gyakran teljesen részegen ült mellette, s az aktuális barátnőit bemutatta neki. Mára nem beszél az apjával.

muslim2

– Rendszeresen jártál női vallási közösségekbe?

– Igen. Megbeszéltük, hogy melyek a szabályok, mi az, amit tehetsz, mi az, amit nem. Az iszlám hívei befogadó közösség. Félnek a fatalistáktól. Máshonnan közelítik meg a világot, mint az európaiak, mély spiritualitás van bennük. A mecsetben például a nők el vannak választva a férfiaktól. Családon belül is külön esznek a férfiak, és külön a nők. A lakások úgy vannak kialakítva, hacsak nem nagyon szegények, hogy van egy beszélgető szoba, ami csak a férfiaké. Többnyire a szalonban vannak a nők. A férfiak szobája mellé WC-t és mosdót is tesznek, hogy ne kelljen ott se keveredniük. Tehát létezik egy hétköznapi és egy fanatikusabb szintje a szabályoknak.

– Befejezted a küzdelmet?

– 2008-ban hozott a hazájából egy asszonyt, akivel ott házasságra lépett, azóta a harmadik gyereket várják. Az iszlám engedi, hogy négy felesége legyen, de a polgári törvények szerint csak egy hivatalos felesége lehet.

– Neked engedélyt kellett volna adnod ahhoz, hogy újranősülhessen?

– A Korán szerint akkor lehet egy muszlim férfinak négy felesége, ha mindent meg tud nekik adni. Nemcsak anyagilag, érzelmileg is ugyanúgy viszonyul hozzájuk. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor nem nősülhet újra. Ha az egyiknek vesz egy pár cipőt, a másiknak is kell vennie, ha a két, három, négy felesége nem ugyanúgy él a szívében, az bűnnek számít. Váljon el, tegye tisztába a dolgokat.

– Ezek miatt a történetek miatt vesztetted el a hitedet?

– Nem a Jóistenben való hitemet vesztettem el, hanem az iszlámba vetett feltétlen bizalmamat.

– Miért vagy külföldön?

– Van egy kapcsolatom.

– A Korán szerint ezt sem lehet.

– Hozzájárultam, hogy másik családja legyen, de ő nem enged el. Nem akarom magam eltemetni. Tud arról, hogy együtt élek a barátommal. Pár éve még 90 kg voltam, mindennap fájt a fejem, nem tudtam kimenni a lakásból, állandóan hánytam. Lefogytam, visszanyertem az emberi külsőmet, ezáltal az életerőmet is. Az utolsó verés alkalmával eldöntöttem, hogy nem csinálom tovább, nem akarok ebbe belehalni.

– Mi lesz, ha sikerül elválnod, szakítasz az iszlám hittel is?

– Nem tudom. Nem az Istenbe vetett hitemtől szakadtam el, hanem a becsapottságomon keresztül távolodtam el az iszlámtól. Nem kötelező szabályozott módon közösséghez tartozni ahhoz, hogy hittel élj. Ezen felül ebből a vallásból hiányzik a szeretet tanítása. Az, hogy legyen benned könyörület, hogy átérezd a másik lelkét, a fájdalmát, hogy sebezhető, és amit magadnak nem kívánsz, ne tedd a másikkal.

– És a megbocsátás?

– Mit megbocsátani? Ahhoz, hogy valakinek meg tudj bocsátani, át kell érezned az esendőségét. Az pedig a szeretetben gyökerezik. Ha ilyen szempontból kemény vagy belül, hogyan is tudnál megbocsátani?

 

Gyimesi Ági


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162