VassÁkosRecept – Sajttorta a Kedvesnek
Szakács vagyok főállásban. Levesek, halak, sajtok, húsok, főzelékek, köretek, tészták, savanyúságok, saláták ezernyi variációja mellett – ha a család, a barátok ünneplésére készülök –, időnként bemerészkedem az édességek világába is. A Kedves születésnapjára egy különlegességgel: sajttortával rukkoltam elő.
A tésztához:
365 g „Zabfalatok” kekszet durvára darálva,
90 g vajat összedolgoztam, és a 25 cm átmérőjű tortaformában egyenletesen leraktam.
180 fokos előmelegített sütőben 10 percig sütöttem, majd hagytam teljesen kihűlni.
A krémhez:
625 g Philadelphia krémsajtot (vagy tejszínes krémsajtot),
200 g kristálycukrot,
1-2 zacskó vaníliáscukrot,
1 citrom héját reszelve
összekevertem, majd a 3 egész tojást egyenként kézi habverővel hozzákevertem, úgy, hogy homogén legyen az egész massza.
A tetejére:
250 g fagyasztott málnát (málnaszezonban friss málnát),
2 ek. kristálycukrot
összefőztem sziruppá, majd szűrőn átpasszíroztam.
A torta összeállítása:
A megsült kekszalapra a krémet, majd annak tetejére a szirupot tettem díszítésnek.
A tortasütőt kívülről több rétegben, alulról és oldalról alufóliával vízhatlanná tettem, majd egy a tortaformánál nagyobb tepsibe 1-2 cm-es forró vízfürdőbe állítottam. Figyelem! Úgy kell a tortaformát beletenni tepsibe, hogy a víz már forró legyen!
Visszavettem a sütőt 165 fokra, és 65 percig sütöttem. Félidőben, 30 perc után a tetejét is beborítottam alufóliával.
Sütés előtt és után
A sütés után hagytam kihűlni, és egy északára a tortaformában a hűtőbe tettem.
A nagy napon a megfelelő számú gyertya is rákerült.
Volt ám nagy öröm!
Vass Ákos
Az 1. fotót a Kedves készítette, a többit a szerző.
Tweet