Talita

Keresztény női magazin

Kedvcsináló a Jezsuita Szigethez

sziget001
Szemelgetünk a Jezsuita Sziget gazdag, ökumenikus programjaiból, amelyek mind arról szólnak, hogy felelősségünk van a teremtett világért, és mi magunk is tehetünk is a jobbításáért. A Talita is hozzáteszi a magáét, ha sokan eljöttök a bloggertalálkozóra, amiről e cikk végén olvashattok!

Szeptember 14., szombat, 13:00-15:00 óra (helyszín: Párbeszéd Háza, 1085 Budapest, Horánszky utca 20.):
Szükségünk van-e fejlődési modellekre a közjó megvalósításához a XXI. században? Kerekasztal-beszélgetés a társadalmi fejlődés és a közjó kapcsolatáról az egyház társadalmi tanítása alapján. Résztvevők: Bánhegyi Péter közgazdász, Beran Ferenc teológus, Frivaldszky János jogtudós, Szigeti Szabolcs közgazdász és Zlinszky János ökológus.
17 órától Templomok Éjszakája a Pesti Jézus Szíve Templomban (1085 Budapest, Mária utca 25.) 17:00- Az Angol Közösség szentmiséje 18:00- Szombat esti vigilia-mise 19:00- „Énekeljetek az Úrnak új éneket” – a templom Musica Mixta együttesének műsora 19:40- A Bárdos Lajos Kamarakórus koncertje 20:20- Vetített képes barangolás Vértesaljai László jezsuita szerzetessel: Anyatemplomaink Loyolától Rómáig. 21:20-22:00 A Medikus Zenekar koncertje bécsi klasszikus mesterek műveiből

Szeptember 16. hétfő, 18:00-20:00 óra (Párbeszéd Háza): Egyházak az ökológiai válságról, az elmúlt tíz év dokumentumainak tükrében. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Béres Tamás evangélikus teológus, Csanády R. András közgazdász, református presbiter, Jávor Benedek ökológus és Nobilis Márió katolikus teológus. Moderátor: ifj. Zlinszky János.
Szeptember 16-tól: Alfától Ómegáig – kortárs szakrális képző- és iparművészeti kiállítás a Szent Kristóf Művésztelep Alapítvány, az Olajág Keresztény Művészeti Társaság és a Csemadok szervezésében. A kiállítás szeptember 16-tól október 9-ig látogatható, hétköznapokon délután 18 óráig.

Szeptember 18. szerda, 18 óra: Zongora és dal érthetően. Máry Szabó Eszter (ének) és Péterváry Ádám (zongora) hangversenye Schubert, Liszt és Wagner műveiből.

Szeptember 19. csütörtök, 18:30:  Tudatosan épített környezetünk – kerekasztal-beszélgetés a közösségi tervezésről, a tájépítészetről és a fenntarthatóságról. Résztvevők: dr. Pottyondy Ákos, a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjének vezetője, Pottyondy Flóra tájépítész és Tihanyi Dominika, az Új irány vezető tervezője. A programot a tájépítészet innovatív megoldásait bemutató fotókiállítás egészíti ki.

Szeptember 20, péntek, 15:00-15:45: Az iskolai önkéntesség szervezése – jó gyakorlatok megosztása  (Velkey Balázs, Szalóki Mihály pedagógusok – jezsuita gimnázium)
17:00-19:00 (Párbeszéd Háza): Kerekasztal-beszélgetés a közösségfejlesztés és az önkéntesség kreatív módjairól. A beszélgetés résztvevői azt vizsgálják, hogyan válhatunk együtt élő csoportból közösséggé, különös tekintettel a hátrányos régiókra. Az est folyamán az önkéntesség és a közösségépítés kreatív megoldásaira is hozunk példákat. A beszélgetés résztvevői: Beke Márton főosztályvezető (EMMI Közművelődési Főosztály), Horváth János festőművész, szociális munkás, Janda Zsuzsa a Creative Planet Alapítvány kuratóriumi elnöke, pszichopedagógus, Osgyáni Gábor filmrendező, Péterfi Ferenc közösségfejlesztő és Takács Gábor. A beszélgetés moderátora Csapó Barbara romaintegrációs szakember, pedagógus. A beszélgetés elején levetítjük „A Lépcső” című, a Miskolc-Lyukóvölgyben megvalósult közösségfejlesztő programot bemutató rövidfilmet. A dokumentumfilm a miskolci jezsuita gimnázium önkéntes-programjának hétköznapjaiba enged bepillantást.

Közben, szeptember 20-22-én rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat (kattars.hu), a Magyar Püspökkari Konferencia nagyszabású programsorozatát, amely a társadalom égető problémáira keresi és mutatja be a keresztény választ. Ebben szintén szerepet kapnak a jezsuiták és a Párbeszéd Háza. (Tájékozódni érdemes a honlapjukon!)

És elérkeztünk a szívünknek legkedvesebb programhoz! Szeptember 21. szombat, 18:00–20:00 óra:  
 

2. Keresztény Blogger- és Újságíró-Találkozó a Talita szervezésében. Témája: Keresztény jelenlét, misszió és társadalmi felelősségvállalás az újmédiában. A résztvevők beszélgetése előtt Aczél Petra, a Corvinus Egyetem intézetvezetője, kommunikációs szakember tart előadást „Boldog-blogtalan: a digitális kereszténység keresői és követői” címmel. Mindenkit várunk, akit érdekel a téma!

Korábbi programajánlónk:

2. Keresztény Blogger- és Újságíró-Találkozó – hamarosan!

A Jezsuita Sziget programjairól itt tájékozódhat részletesen!
A teljes programfüzet digitálisan letölthető.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162