Talita

Keresztény női magazin

Szivárvány

tabor1
Tizenöt éve találkozunk nyaranta egykori bibliaköri tagok. Néha negyvenen, néha hatvanan élünk együtt egy hétig különböző helyeken, például Vigántpetenden, Tokaj mellett vagy Badacsonyban.

Egy városból valók vagyunk, bár a tizenöt év alatt sokan elvándoroltak. Volt, aki Svédországban élt évekig, mások Angliában vagy Németországban keresték kenyerüket, esetleg a Dunántúlra költöztek.

A tábor helyszíne Badacsonyban egy hetvenes évek fílingű üdülő, közös fürdőszobákkal, két vagy ötszemélyes szobákkal. A konyhában hatalmas alumínium edények, szebb lenne a réz, de ez van.

Táborunk általában július végén kezdődik, most az első nap egyetlen közös tevékenysége az volt, hogy kialakult, ki-kivel és mikor fog főzni. Én Hajnival és Gabival kapom a csütörtököt, gyereksegítőink között ott van Kata lányom, a tizenhét éves Vince, a tizennégy éves Petra és Dóri, aki a tizenkettediket tapossa.

Mi csak másnap, vasárnap délután érkezünk Katával, Margitával és Ágóval, a barátnőjével. Újra a tízes szobába költözöm, mint tavaly, s újfent egyedül alszom, aminek örülök. Így szabadon imádkozhatok.

tabor2

Az idő borús, az est fénypontja, a közös ima nemsokára kezdődik. A közösséget Balázs vezeti, gitárral kíséri énekeinket, amelyeket Gabi, a Németországban élő énektanár tanít be. Balázs felesége, Anikó a táborvezető, életörömmel teli nő. Másnap enyhén szemerkélő esőben gyalogolunk vele, Dizsővel és Zsókával a Sipos pincébe. Lent, a pince hűvösében derül ki, hogy Nagy Imre ’56. október 22-ét, élete utolsó „szabad” napját töltötte itt. Az úton visszafelé egy Márai-regénybe illő ház előtt, emberi kéz által régen érintett fára bukkanunk. Égetően piros almái borízűek. Anyám elhanyagolt kertjében ettem ilyet utoljára.

Hozzád kiáltunk, Úristen, Jézus szent nevében…

Este hálát adunk a napért, mindenki elmondhatja, mit köszön meg az Úrnak. Aztán ének… Most találkozom először Eszterrel, aki három gyerekével érkezett. Az ő hangja az egyik legszebb. Tiszta és erős, akár a Gabi hozta énekek, amelyek között pergős cigány dalok is vannak. Az egyikben szerepel a „kurva” szó, ami azt jelenti cigányul is, amit magyarul.

A teremben enyhe feszültség a kamaszok között. Szerelmek szövődnek, s mennek szét…

Az ima után Jóska, aki sikeres vállalkozó, és legfiatalabb gyermeke tizenhárom hónapos, a vállalkozásokról beszél. Minden este van ilyen program, emlékszem, amikor Zsolt, aki idegsebész, az agy működését mutatta be, vagy Péter, aki fizikus, a fekete lyuk titkait ecsetelte.

A kisebbek most az udvarra mehetnek, de csak 11-ig. A nagyobbak figyelmesen hallgatják az előadást. „Jó vállalkozó akkor vagy, ha lehetségesnek tartod, hogy akár a barátod orra elől is elhalássz egy üzletet.” Azt hiszem, nem tudnék jó vállalkozó lenni.

tbaor3

Másnap kirándulunk. Margita és Ágó a konyhások, mosogatnak. Nem akarnak velünk jönni, aztán enyhe szülői ráhatás következtében mégis velünk tartanak.

A Badacsony tele van fürödni vágyó turistákkal, akik most kényszerű elszántsággal gyalogolnak hegynek fel a szemerkélő esőben. Odafelé Vincével beszélgetek, aki tavaly vesztette el édesapját. Vincének két kisebb testvére van.

Délután filmet nézünk, Gárdos Péter Tréfáját, amelyet egy Kosztolányi novella ihletett. Másnap majd megérkezik a filmrendező, és az erőszakos rendről és a liberalizmusról beszél a film kapcsán. Anikó szerint a film nem erről, hanem a kapcsolatok lehetetlenségéről szól. Matyi, aki több egyetemen vallástörténetet tanít, szintén úgy véli, hogy nem lehet ilyen sarkosan megítélni a dolgokat. Gárdos visszakozik.

Kezedbe ajánlom lelkemet, Uram!

Este ima után újra ének, majd újra beszélgetünk, témánk most a kamaszkor. Sokunknak nagyok már a gyerekei, s nem mindenki boldogul velük. Akadozva indul a beszélgetés. Ki emlékszik a kamaszkorára? Hamarosan kiderül, egész sokan nemcsak az első szerelmek, de az alkohol először mámorító, majd keserű ízét is megőrizték. Meg akarom védeni a gyerekemet a drogtól, a részegségtől, úgy, hogy kőkemény szabályrendszert építek ki számára, mondja valaki. Hagyni kell eltávolodni a szülőktől, véli valaki más. Oké, de a hitére hogyan lehetek hatással, jön a költői kérdés. Mit tehetek, ha nem akar felkelni vasárnap reggel a misére? Eszter azt mondja, nem látott még ilyet, hogy nagy kamaszok lelkesen várják, hogy szüleikkel táborozhassanak. Szerinte nincs itt nagy baj.

tabor5

Lehet, tényleg nincs, hiszen másnap kisüt a nap is.

Reggel a teraszon tornázunk, utána hálát adunk az eddigiekért. Délelőtt újra túra, vagy tarokk Balázzsal, Tamással, Mariannal és Lajossal.  Aesopus egyik meséjét fordítjuk latinról angolra, spanyolra, németre, franciára és oroszra Matyival. A terasz mellett a kislányokkal Rita, Ágó anyukája varr. Kora délután irány a part. A nap éget. Combközépig gázolok a hideg vízbe.

Nekem a Balaton a Riviéra…

Este Gárdos elmeséli szülei szerelmének történetét, amit Hajnali láz címen nemrég jelentetett meg.

Csütörtökön napos vagyok, irány a tapolcai Tesco. Újfent esik az eső, a kocsiban Gabi, Vince, Kata, és Jonka ülnek. Bevásárolunk. Több mint harmincezret költünk, ennyibe kerül hatvan embernek a háromszori étkezés egy nap.

Ősi Attila őslénykutató még vasárnap délután tartott előadást a dinókról. Csütörtökön az ásatást szeretnénk megnézni. De annyira esik az eső, hogy elhalasztjuk szombat délelőttre, amikor szintén annyira sáros még minden, hogy végül egyáltalán nem megyünk. Viszont Hajni elviszi üvegműveshez a jelentkező kamaszokat.

A délután főzéssel telik néhányunk számára, mások Matyi és Tamás a Google-ról tartott előadását hallgatják. Napos gyerekeink szintén benn ülnek, helyettük az édesanyák segédkeznek a konyhában, míg végül lerohannak, és bekevert kekszporból kókuszgolyót formáznak.

Pénteken újfent esik az eső.

Néhányan filmet néznek, mások masszíroznak, vagy verseket faragnak Rita vezetésével. Limericket, mint Matyi:

„Ülnek, együtt mímelik,
készülget a limerick.
Mire készen, vége lesz,
Sima ríme tág limes,
De lényege, hogy ríme lik.”

Ekkor tudom meg, hogy egyik barátnőm sógornője haldoklik. Este érte is imádkozunk. Ritát annyira megérinti az a néhány dolog, amit megtud róla, hogy szombaton, mielőtt elköszönök, egy haikut nyom a kezembe. Róla írta:

„Balatoni szél
horgonyait felhúzza, s
röppen a lélek.”

Pénteken vagyunk utoljára így együtt felnőttek. Isten kegyes hozzánk. Késő délután az égen kettős szivárvány fogja be a nyugalom zöld vizét. Felmegyünk a teraszra, sokáig és némán bámuljuk. Aznap kinn imádkozunk, énekelünk.

„Örömteli fény, örök Atya szép ragyogása…” dúdolom hazafelé is félhangosan. Anya, inkább ne… – szól rám Margita, és egy Kispál-számmal rukkol elő.

Konkoly Edit

( képeink illusztrációk)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162