Talita

Keresztény női magazin

A Csend Fényei – Fogyatékossággal élők napja

főcim

Magam is érintett vagyok, hallókészülékkel élek, és ősz óta jelnyelvet tanulok. Immár négy éve, hogy mint újságíró is elköteleződtem a sérült emberek ügye mellett. Így szolgálom a magam módján a legkisebbek és a legelesettebbek ügyét.

Advent előtti szombatra meghívót kaptam a Csend Fényei Hallássérült Klub esélyegyenlőségi gálaműsorára az Erzsébetvárosi Közösségi Ház – az ERőMŰVHÁZ – szecessziós épületének díszteremébe.

 „Ha a halló emberek többet akarnának megtudni a siketekről, nagyothallókról, és több megértést tanúsítanának irántuk, akkor volna egy keskeny kivezető ösvény a labirintusból, melyben élnek.”  (Bonnie Tucker: A csend hangja)

Képekkel idézem meg ennek a jó hangulatú gálaműsornak a produkcióit.

A klubvezető, Veres László köszöntője után felesége, a délután háziasszonya, Veresné Vezér Olga kapott szót, és felolvasta a rendezvény mottóját, majd a műsorszámok konferálása előtt bemutatta a bájos jelnyelvi tolmácsot, Bödök Ilonát (Icut), a Híd jelnyelvi tolmácsszolgálat munkatársát, aki színészi átéléssel jelelte a magyarul felcsendülő dalokat, verseket is.

csendfényei 1

Ezután az ERőMŰVHÁZ igazgatója, Hamvas Levente Péter nyitotta meg a rendezvényt a következő időszak ünnepeire hangolva a nézőket. (Advent, Mikulás, Hanuka, Karácsony)

csendfényei 2

A program első felében olyan előadókat láthattunk, akik sok éve kötődnek a klubhoz, nem először járnak itt.
Elsőként Huszár Mária (Csend Fényei Hallássérült Klub egyik tagja) egy adventi Juhász Gyula-verset szavalt.

csendfényei 3

Következő fellépőként – az egyébként 12 tagú – Sabbathsong Klesmer Bandből Masa Tamás és Masa Anita tangóharmonika kísérettel adott elő héber nyelvű zsoltárokat, meg-megénekeltetve a közönséget is.

csendfényei 4

Az Erzsébetvárosban élő és most éppen zeneszerzést tanuló Bucz Magor következett. Előbb Petőfi Sándor Csokonairól írt versét mondta el, majd Chopin Mazurkáját és egy Chopin-ihlette saját szerzeményét, az Őszi keringőt zongorázta el. Végül az Aj, sirass, édesanyám című Kodály-darabot énekelte el, majd ugyanazt a zongorán is előadta.

csendfényei 5

A következő fellépő Csák József tenor operaénekes volt, aki kedvesen maga elé engedte az őt zongorán kísérő Hegedüs Valért egy bemelegítő, őszi hangulatú Liszt-rapszódiával.

csendfényei 7

Majd feltette a kérdést, hogy opera, operett, olasz dal vagy magyar nóta legyen inkább a műsoron. A nézők közül bekiáltott valaki, hogy: “…tán ebben a sorrendben jó is lesz…” S lett is. A végén egy Dankó Pista-dalt hallhattunk magyarul és nem kis meglepetésre olaszul is.

csendfényei 8

Ezután az Ana El Asl csoport előadásában a Melaya Leff tánc következett, melynek folklór gyökerei Alexandriából erednek. Ennek a táncnak jellemző kelléke egy nagyméretű, nehéz kendő (melaya), melynek a takarás volt a feladata.

csendfényei 9

A szünetben néhány klubtag saját készítésű aprósüteménnyel kedveskedett a teltházas nézőközönségnek. Az emeleten található kiállítások közül két fogyatékkal élő művész, Napsugár Anna és Puskás Győzőné Kováts Klára munkáit is megnézhettük. A szünetben Mozart Török indulójával kísérletezett a zongorán két fiú (Kalányos Norbert, Váradi Norbert – ők később, a műsor második felében szerepeltek), amikor meglestem őket:

csendfényei 10

A szünet után az Újpalotai ÉNO (Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona) Figura Tánccsoportjának előadása következett. A Muzsikás együttes néptáncát adták elő produkciójuk koreográfiáját Kovács Tibor készítette.

VERES

A következő előadó Huszár Mária, a klub egyik törzstagja Petőfi Sándor: A tintás üveg című versét mondta el, amit Icu, a bájos jelnyelvi tolmács vele szinkronban jelelt el.

csendfényei 11

Csend Fényei Klub évek óta együttműködik az akadálymentes iskolák között élen járó Bethlen Gábor Szakközépiskolával. Állandó kapcsolatot tartanak azokkal a diákokkal is, akik támogatják a rászorulókat. Bugyó Nikolet is rendszeres segítője a sérült embereknek. Ő a könnyűzenei énektudását mutatta meg a nézőknek. 

Majd Füle Lajos: Ének a cseresznyefáról és Karácsonyi könyörgés című verseit hallottuk a felvidékről rendszeresen idelátogató Almásy Marika előadásában.

csendfényei 12-13

Ezután a Bethlen Gábor Szakközépiskola két tanulója – Kalányos Norbert és Váradi Norbert – műsora következett. (Őket lestem meg korábban, a szünetben.) Körülményes volt bejutniuk az épületbe, mivel egyikük kerekesszékes, de néhány markos fiatalember segített neki eljutni az emeleti díszterembe.

csendfényei 15-1

Meglepetésként egy hastáncos mikulás-lány, Veres-Takács Beatrix sapkájából szaloncukrok kerültek elő.

Majd Napsugár Anna, Magyarország hivatalos jeltáncművészének műsora következett, Jelbe zárt világ címmel. Mint korábban elmondta, ezzel a produkcióval segít visszaadni a fogyatékkal élők önmagukba vetett hitét.

csendfényei 16-18-19

Végül a – Francesco Landiniről, az 1325 és 1397 közt élt vak zeneszerzőről elnevezett – Landini együttes előadására került sor. Az együttes 1976 októberében a Vakok Iskolájában Késmárki Kris György tanár ösztönzésére alakult, azzal a céllal, hogy a magyar historikus zenét és irodalmat terjesszék.

csendfényei 17

A műsor legeslegvégén néhány néző fejezte ki örömét egy-egy kedves elismerő mondattal. Közülük egy szép arcú idős hölgy, Jakab Miklósné (Erzsike) adta meg az est végszavát, melyet szó szerint idézek:

csendfényei 22

„Az egész életem a hallás- és látássérültek világáról szólt. A férjem az első olyan református lelkésze volt a Kárpát-medencének, aki már 1938-ban jelbeszéddel prédikált. Én leírtam a teljes Újtestamentumot pontírásba. Gyerekkorom óta rajongásig szeretem a siketeket és a vakokat. A férjem nem szerette a fogyatékos elnevezést, én sem. Én azt szoktam mondani, hogy ezek az emberek nem látnak, nem hallanak, de a fejükben sokkal több érték van, nem szólva a lelkükről. Az erkölcsi fogyatékosok nem beszélnek a saját fogyatékosságukról. Le kéne szoktatni a világot arról, hogy fogyatékkal élőkről beszélnek. Tanulhatunk tőlük. Az Isten teljes vállszélességgel áll mellettük, hogy azt a sok, magát épnek vélő embert egy életen át el tudják hordozni.”

Jövőre, 2015-ben, november 28-án a Csend Fényei Klub újra megtartja gálaműsorát, melyre mindenkit szeretettel várnak.

 

Antalffy Yvette

 

Antalffy Yvette online sajtóban megjelent cikkei a sérült emberekről: ParaKarakTerek.

A képeket a  11. kép kivételével a szerző készítette. A 11. kép Veres László fotója, forrása


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162