Talita

Keresztény női magazin

A konyha napja – Párolt káposztával töltött buci és burokban sült alma

konyha1A keddet kineveztük a konyha napjának. Ilyenkor úgy alakítjuk a napirendet, hogy a gyerekek is részt vehessenek a sütésben-főzésben.

Napirendünk hétről hétre alakul, finomodik. Előkerülnek különféle igények, amit szeretnénk rendszeressé tenni, és ezeket valahogyan muszáj strukturálni. Még akkor is muszáj, ha egyébként a spontaneitás megrögzött híve vagyok.
Így neveztük ki a keddet a konyha napjának.
Ilyenkor úgy alakítjuk a tanulnivalót, hogy mellette lehessen sütni-főzni, és ebben a gyerekek is százszázalékosan részt vehessenek.

konyha2

Ma egyedül készítették a reggelit. Rántottára szavaztak. A munkamegosztásba sem kellett beleszólnom, csak annyit jeleztem, hogy egy pici sótól finomabb az étel.konyha3

Aztán délelőtt sült még sokmagvas kenyér tésztájából párolt káposztával töltött buci.

Hozzávalók:

50 dkg rozsliszt
két evőkanál mag, mozsárban összetörve
élesztő
cukor, só
tojás a kenéshez
párolt káposzta

konyha4

A lisztet elvegyítjük a magokkal (ez bármilyen lehet, én napraforgómagot, diót, tökmagot, lenmagot használtam), majd a vízzel és élesztővel kidolgozzuk a tésztát. Hagyjuk kelni, majd kinyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. Minden négyzetbe kanalazunk egyet a párolt káposztából, majd feltekerjük, és a tészta két végét aláhajtjuk. A kis csomagokat megkenjük tojással, és aranybarnára sütjük.

Ha már egész napunkat a konyhában töltjük, érdemes valami édeset is a sütőbe tennünk.
Mi leveles tésztába burkolt almát sütöttünk.

konyha5

Egy pici hiba csúszott a sütésbe, ugyanis nem pucoltuk meg. Így is finom lett, csak a sült almahéj egy kicsit ront az élvezeti értéken. Remélem, ti nem rontjátok el!

konyha6
Az almát félbe kell vágni, kiszedni a magházát.
A mag helyére fahéjas cukrot, egy szem kockacukrot és áfonyalekvárt tettünk, majd összeillesztettük az almákat, és bebugyoláltuk leveles tésztába. A tetején jól összetapasztottuk, bekentük tojással, szegfűszeggel megszurkáltuk, és betoltuk a sütőbe.

 

Sárosdi Virág

konyha7

 

Virág blogja: http://gyereketeto.blogspot.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162