Talita

Keresztény női magazin

A szegények szeretetéről

szegeny kislany
“…mind egy vagyunk az Úrban, akár gazdag, akár szegény, akár szolga, akár szabad, akár egészséges, akár rozoga testi állapotú.”

Most tehát, testvérek, amit beszédemmel mondani akartam, az az, hogy mert átérzem saját testem fájdalmát, az én gyöngeségem pedig másnak fáj – ezért gondját kell viselni a testnek, amely rokonunk és szolgatársunk. Mert bár a szenvedés miatt ellenségként vádoltam, mégis barátként ölelem át amiatt, aki összekötött vele.

Továbbá: nem kevésbé kell ápolni a mások testét, mint a magunkét, az egészségesekét ugyanúgy, mint a betegségtől sorvadókét. Mert mind egy vagyunk az Úrban, akár gazdag, akár szegény, akár szolga, akár szabad (Róm 12,5), akár egészséges, akár rozoga testi állapotú. Mindnek egy a Fő, akitől minden van, Krisztus. Ahogyan a testtagok egymásért vannak, úgy egyikünk a másikért, és mindenki mindenkiért. Ezért körültekintőnek kell lennünk, nem szabad gondozás nélkül hagyni azokat, akik közös betegségünkbe estek. Ne jelentsen nagyobb örömet nekünk az, hogy testileg jól vagyunk, mint amilyen szomorúságot az, hogy testvéreinknek nyomorúságos a sora. Inkább gondolkodjunk úgy, hogy testünk és lelkünk egyetlen üdve az, ha emberségesek vagyunk hozzájuk.

Nazianzoszi Szent Gergely (329-390), A szegények szeretetéről, részlet

Forrás: Heidl György blogja

KépVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162