Talita

Keresztény női magazin

A tojáshéj második élete – Így is készüljünk a Húsvétra!

tojashej_madarka2
Tojás nélkül nincs háztartás, és nincs Húsvét!

Belseje – ha mértékletesen fogyasztjuk  – tápláló, héja pedig sokféle módon hasznosítható. Néhány hasznos tipp a tojáshéj újrahasznosítására, a háztartási tisztítószertől az ajándékig.

1. Zúzzuk össze apróra vagy daráljuk le a tojáshéjat! Keverjük össze szappanos vízzel! Ezzel karcmentesen, de alaposan lesúrolhatjuk edényeinket.

2. Az összezúzott héjaknak a növények is örülni fognak, hiszen magas kalciumtartalma jót tesz a palántáknak, a meztelen csigák viszont utálják.

3. Ki gondolná, hogy kozmetikumként, arctisztítónak is használhatjuk?  A jól megmosott tojáshéjat nagyon apróra zúzzuk össze vagy daráljuk le, és keverjük össze a fehérjével! Az így kapott krémet addig hagyjuk az arcon, amíg megszárad, utána bő vízzel mossuk le! Hogy a sárgája se vesszen kárba, dörgöljük be a hajtövekbe, és 10-15 perc után mossuk le! Ez a módszer elsősorban a zsíros fejbőrűeknek ajánlott.

tojashej1

4. Nagymamám régen a tyúkjaink eledeléhez összezúzott tojáshéjat kevert, ha a tojásaik héja túl lágy volt, és ebből kalciumhiányra gyanakodott. Ha a tojáshéj belső hártyáját eltávolítjuk, és a sütő legmagasabb fokozatán félóráig sütjük, majd porrá őröljük, remek kalciumpótlót nyerünk a kutyáknak. Mivel a baktériumok a magas hő hatására elpusztultak, nyugodtan keverhetjük a zúzalékot a kutyák ételébe.

5. Az előbbi módon elkészített őrlemény kalciumpótló, emberi étrendkiegészítőnek is jó, heti 1 kávéskanállal érdemes fogyasztani.

6. Végül következzen egy aranyos ajándék-ötlet a Gyereketető blogról:

Virág és gyermekei keze alól egy fészekalja fióka kelt ki.
A tojások héját szépen, óvatosan törték fel a reggeli bundás kenyérhez. Utána alaposan kimosták, papírtörlőre téve megszárítgatták. Kék temperát kevertek, és befestették őket.
A csőrök piros papírból, a szemek fekete filccel készültek – és némelyik már a szárnyait bontogatja…

tojashej_madarka1

A fenti ötletek forrásául a Sokszínű Vidék cikke és Sárosdi Virág blogja szolgált.

Korábbi tojásos és öko-cikkeinkből:

Süti tojáshéjban 

Tojáslikőr ünnepekre 

Tavaszi virágözön tojástartóból 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162