Talita

Keresztény női magazin

Állj meg egy kicsit! – mondja Isten

lépések2
„Álljatok meg az Úrban, én szerelmeseim!” (Pál apostol Filippibeliekhez írt levele 4,1) – Fekete Ágnes áhítata:

Pál apostol ezt a Filippi gyülekezetnek mondta, de nekünk is. Mit jelent valójában állni? Állunk, amikor kicsit megtorpanunk. Megállunk, körülnézünk, elgondolkodunk azon, vajon jó fele megyünk-e. Szükség van ezekre a megállásokra. Állj meg egy kicsit, mondja Isten nekünk, akik szaladunk összevissza ebben a mai világban. Szánjunk időt arra, hogy mindennap egy cseppet megállunk! Azt tapasztalom, hogy a csend valóban igényli a megállást. Azt a stabilitást, hogy odaereszkedjünk két lábbal a földre, és várjunk egy kicsit. Mert valahogy úgy vagyunk mi, mint az indián, aki, miután autóval elvitték valahova, azt mondta, le kell ülnie és várni, mert a lelke még nem érkezett meg. Futunk a lelkünk elől, és tényleg meg kellene állni a földön úgy igazán ahhoz, hogy a lelkünkkel együtt járjunk.

De állni azt is jelenti, hogy az ember állja a sarat, meg hogy helytáll valamiben, azaz erővel odahat. Az ember nem röpköd összevissza, hanem egy biztos alapon marad, azt megvédi, és nem hagyja el semmi áron. Így állhatunk mi is Istenben. A stabilitás talán az az érzés, amire a legnagyobb szükségünk van manapság. De ez a biztosság nem úgy jön el, hogy mondogatjuk magunknak: erős vagyok, erős vagyok, és úgy sem, hogy körülbástyázzuk magunkat, bebiztosítjuk pénzzel, előregondolással, lakatokkal és vírusirtók garmadájával, hanem úgy, hogy elkezdünk bízni igazán az Úrban. Megállunk ott, ahol vagyunk. Felegyenesedünk. Jézus hányszor mondta beteg embereknek: kelj fel! Hidd el, hogy megtart a gerinced, nem kell roskadoznod, Isten erősnek teremtett, bízz benne!

És végül az, hogy “álljatok meg az Úrban”, azt is jelenti, hogy tartósan megmaradunk valamiben, főleg az igazságban. Szoktuk mondani egy állításra, hogy ez bizony megállja a helyét. Ez azt jelenti, hogy odavaló, és ez nem lesz soha másként. Érdemes Istenben megállni, azaz belehelyezkedni az ő igazságába. Nem a lábunk az igazság, hanem az, amin állunk. Nem mi hordozzuk a földet, hanem az hordoz bennünket. De sok vita, különbözőség megszűnne, ha ezt az alázatot megkapnánk, és engednénk, hogy Isten igazsága hordozzon minket! Isten állandóságát élhetjük át, ha ennek az egyszerű erőnek, a gravitációnak enged a lábunk és a lelkünk, és megállunk, engedjük, hogy testünk tartson minket, Isten oltalmába helyezzük magunkat. Ezt adja meg a Mindenható! „Álljatok meg, én szerelmeseim!” Ámen.

Elhangzott a Tebenned bíztunk eleitől fogva műsorában, Kossuth Rádió, 2016. június 1.


Nyitókép


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162