Falusi csirke keleti ízzel
Nem számítok nagy húsevőnek, de azért azt sem mondhatom, hogy nem eszem húst. A most közreadott recept egyik kedvencem a csirkés étkek közül.
A címből kiderül, hogy egy kis keleti ízhatás érződik a csirkén, amitől különlegesebb lesz. Nem csak az ízekben, de a ruhákban, bútorokban és a filozófiában is kedvelem a keletit. Ez a recept attól lesz egy kicsit más, mint a magyar ízek, hogy fahéj, gyömbér, koriander, méz is kerül a paradicsomszószba, amivel leöntjük a csirkecombokat. Ahogy főzés közben a konyhában szétárad a fűszerek illata, felér egy aromaterápiával. Én csirkecombból készítettem, de szerintem csirkeszárnyból is finom lehet.
Recept:
3 db csirkecomb kettévágva alsó-felső combra; turmixolt paradicsom annyi, hogy ellepje a csirkét (ha nincs elég paradicsom, akkor sűrített paradicsommal vagy kis paradicsomlével pótoljuk a többit; 1 kanál koriander; 1 kanál köménymag; 1 kiskanál őrölt fahéj; 1 kiskanál lereszelt gyömbér (lehet őrölt is); só, bors; 1 nagy fej hagyma; 2 gerezd fokhagyma; 2 kanál méz
A hagymát kockára vágom, és megpárolom egy kis olajon. Hozzáadom a csirkecombokat, sózom, borsozom, majd mindkét oldalukat fehéredésig sütöm. Forró vízbe dobom a paradicsomokat pár percre, majd hideg vízbe, hogy könnyedén lejöjjön a héja. Ha leszedtük a héját, összeturmixoljuk. A koriandert és a köménymagot kicsit megpirítjuk, majd egy mozsárban összetörjük, beletesszük a fahéjat, gyömbért, és jól összekeverjük. Természetesen aki nem akar bajlódni a fűszerek pirításával és összetörésével, veheti őrölt formában is mindet. Bár nem véletlenül kell pirítani és mozsárban összetörni, sokkal intenzívebb lesz így az ízük. Tehát ha a fűszereket összekevertük, beleszórjuk a turmixolt paradicsomba, jól összekeverjük két kanál mézzel, és nincs más dolgunk, mint ráönteni a csirkecombra, hogy ellepje. A húst addig főzzük fedő alatt, amíg puha nem lesz. Én köretként nokedlivel kevertem össze a paradicsomszószt, de rizs, tészta épp úgy megfelel hozzá.
Jó étvágyat!
R. Nagy Csilla
Tweet