Talita

Keresztény női magazin

Környezetbarát háztartás 1. – Hogyan takarítsuk az előszobát?

 

eloszoba
Úgy döntöttem, a lehető legtöbb otthoni háztartási vegyszert lecserélem természetbarát tisztítószerre. Megtanulom újra használni azokat a hagyományos, bevált tisztító-takarító módszereket, amelyeket feleslegesen cseréltünk le a mutatósabb, de környezetrombolóbb módszerekre.

Kezdjük az előszobával!

Az előszoba tisztítása viszonylag egyszerű, ám nem hanyagolható el! Ide hurcoljuk be az utcai cipőnkkel a legtöbb kinti szennyeződést, de ettől nem kell kétségbe esni. Lelki érettség kell ahhoz, hogy elkerüljük a szélsőségeket: se a fertőzésektől való túlzó félelem, se a higiéniával kapcsolatos lezserség nem jó.
Gyakran magunk is beleesünk a túlzások hibájába. Ha mi nem, akkor is van a környezetünkben olyan ismerős, aki szélsőségesen viszonyul a tisztasághoz. Nekem két kedves ismerősöm jut eszembe: egyikük bedőlt annak a régi reklámnak, amelyik egy erősen antibakteriális „tusfürdő-sampon-egyben” mosakodó gélt hirdetett. Ő lelkesen használta is egész testére, hajára – a gyönyörű, hosszú, dús haja marokszámra hullani kezdett, annyira tönkretette a szer a természetes fejbőr-flóráját. Szerencsére a folyamat nem volt visszafordíthatatlan.
Másik kedves ismerősöm a kutyájával él egy lakásban. Az előszobába lépve már erős kutyaszag fogadja a látogatót, a közös szobájukban pedig a fotelt és a pamlagot is vastagon borítja a kutyaszőr. Nem nagyon értette, hogy miért kérek egy kutyamentes takarót az egyik székre, mielőtt ráülnék.

Lépjünk be gondolatban egy olyan ember előszobájába, aki nem tart a kívülről „behurcolt” szennyeződésektől, de azért tudja, hogy az előszobát időnként fertőtleníteni kell. Ha természettudatosan gondolkodik, száműzi a háztartásából az agyonreklámozott erős, klóros fertőtlenítőket (és azok olcsóbb változatát, a hipót is) – helyettük előveszi a 15–20%-os ecetet.

Fertőtlenítő felmosáshoz: 5 liter vízbe öntünk 1 dl 15–20%-os ecetet. Aki szeretné, hogy a felmosás után egy ideig kellemes illat is maradjon, tegyen bele 6-10 csepp tetszőleges illóolajat.

Aki nagyon nem kedveli az ecet szagát, az peches. Én is ide tartozom. Vigaszul szolgál az a tudat, hogy a természetben teljesen lebomló anyagot használok fertőtlenítésre, nem károsítom a velem lakók egészségét – és az ecetes felmosás szaga szerencsére hamar eloszlik, a kő vagy pvc csíkmentesen szárad. Az ecet mind a vizes eredetű, mind a zsíros foltokat eltünteti.

Külön kezelést igényelnek a járólapok közötti fugák. Előrelátó emberek eleve sötét színűt készíttetnek, de ahol ez nem megy, ott külön fehéríteni kell. Ehhez vásároljunk nátrium-perkarbonátot (másnéven hidrogén-peroxidos szódát), ami oxigénes fehérítő.

Fugák fehérítése: Szórófejes flakonba töltsünk fél liter meleg vizet, abba tegyünk két teáskanálnyi nátrium-perkarbonátot, és fújjuk rá a fugákra. Néhány percig hagyjuk hatni, töröljük fel, majd jöhet az ecetes felmosás, ami a tisztításon túl semlegesíti is az előző anyag lúgos kémhatását.

Ha így takarítunk, nem termelünk semmit, ami káros lenne a környezetre. Persze az ecet kezelése nagy figyelmet igényel! Legközelebb beljebb lépünk a lakásba és a környezetkímélő takarítás rejtelmeibe: következik egy rázós hely, a konyha.

 

Kölnei Lívia

A cikk Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája. Környezetbarát módszerek a háztartásban c. könyve alapján készült.

Korábbi, hasonló cikkünk:

Mikesy Orsi öko-fortélyai: nem drágább!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162