Talita

Keresztény női magazin

Lélekbizalom – Bennem van az Úr!

Én nem tértem meg sosem igazán. Úgy értem, nem volt villámcsapásszerű „aha-élményem”, és nem tudom napra pontosan megmondani, „mikortól vagyok Isten gyermeke”. Csak azt tapasztaltam meg, hogy amikor félresiklott az életem, vagy szavaim sebesre marták a mellettem élőket, akkor nagyon közel jött hozzám az Úr.

„…mert nagyobb az, a ki bennetek van, mint az, a ki e világban van.” 1János 4,4

Szeptember elseje, reggel hét ötven. Egyenruhás diákok gyülekeznek a templom ódon kapujában. Rajokban érkeznek, nyáriasan hangosan beszélnek, pótolni kell az elmaradást. Tanáraik, mint halászok láthatatlan hálójukkal, széles, rutinszerű mozdulatokkal terelgetik őket a bejárat felé, egyre közelebb a „Veni sancte…” hangjaihoz. Mert sokféle halászháló létezik: szakadós, egyszerű kötélből font, sodronyból ipari céllal előre gyártott, egykezes vagy éppen kilométer széles. Az a háló például, ami engem elkapott, emberből készült. Egy gyülekezeti ifjúsági csoport halászott ki a kilencvenes évek végén. Ez a közösség szolgált éveken át legjobb barátomul, tagjai egyetlen roppant hálónak a – Lélekből sűrűn szövött – szemei voltak.

Nyolc óra: ez a másik háló most bezárul, kezdődik a mise. Gyermekeink eltűnnek az iskola kapujában, ott az enyém is, nekem marad az aggodalom.

Én nem tértem meg sosem igazán. Úgy értem, nem volt villámcsapásszerű „aha-élményem”, és nem tudom napra pontosan megmondani, „mikortól vagyok Isten gyermeke”. Csak azt tapasztaltam meg, hogy amikor félresiklott az életem, vagy szavaim sebesre marták a mellettem élőket, akkor nagyon közel jött hozzám az Úr. Amikor ide-oda hányt vetett az élet, Jézus maga lépett be a hajóba és csitította el a tengert. Végtére is, könnyű hinni, amikor minden jól megy. A mélységet látni, Péterrel együtt érezni, hogy „süllyedek”, – itt válik fontossá, hogy mellettem, sőt! bennem van az Úr.

Egyfajta önbizalom, vagy inkább „Lélek-bizalom” ez. Aki bennünk van, már győzött: túl lehet látni a mai nap fáradtságán. Aki bennünk van, nyelveken szól, ha kell, gyereknyelven. Aki bennem van, képes jót, hasznosat, és kedveset szólni a telefonba, amikor igazán kell (és magamtól már csak gorombaságra telne). Segít, hogy ne tegyek újabb terheket aggodalmammal, elvárásaimmal az évkezdőre, akin elég teher maga az új év is. Mert aki bennem van, volt már árva, volt hajléktalan. Ismeri mi az, bevándorlónak lenni, tudja mi az a kétkezi munka, és mi az, hogy holtfáradtság. Lélek által tesz emberebbé, szabadabbá és bátrabbá, mert nagyobb mindannál, ami nyomaszthatna ebben a világban. Ő legyen velünk az új tanévben is.

Mátyás Imre


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162