Talita

Keresztény női magazin

Miért használjunk mosódiót?

nk_mosdi


“Főképp azért szeretem a mosódiót, mert környezetbarát és olcsó. Az illata is jó, mert nem irritál. Mondjuk a dinnye- vagy a barackfoltot a gyerekeim ruháiból nem mindig szedi ki, de egy kis rásegítéssel az is el szokott tűnni végül.” ( Joli, 36)

A napjainkban használt mosószerek többsége környezetszennyezést okoz. Mosást követően a szintetikus, el nem bomló alapanyagokból készült mosószeres víz szennyvízként a víz természetes körforgása által a természetbe jut, ahol a vegyi anyagok lebomlása hosszú időt vesz igénybe. Ezalatt felszívódik a növényekbe, így az állatok szervezetébe is bejut, az élő szervezetek működésére negatívan hat.

A “környezetkímélő mosószerek” előállítása során ügyelnek arra, hogy természetes anyagokat használjanak, amelyek a használat után könnyen és természetes úton lebomlanak. Vannak olyan cégek, akik a csomagolás előállításánál is környezettudatos elveket érvényesítenek. Ezek a termékek viszont drágák, nem mindenki számára megfizethetőek. Van egy olyan mosószer, amelyet nem kell előállítani, mert a fán terem…

Mosódió: a természetes, környezet- és bőrbarát, növényi mosószer

A mosódió a mosódiófa (szappanfa) latinul: Sapindus mucorossi (Soapnut tree – ang.) termése, amely a szappanfafélék családjába tartozik. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a saponin-nak köszönhetik nevüket. Természetes élőhelyük: India (őshaza), Indonézia, Nepál és más délkelet-ázsiai országok, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését mosásra. A Sapindus mucorossi termésének a legmagasabb a saponin-tartalma. A dióhéjban lévő anyag a saponin, amely vízzel érintkezve habzani kezd, kioldódik a mosódió héjából, és úgy hat, mint a szappan. A saponin kb. 14%-os koncentrációban és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában. A mosódió tulajdonképpen egy kitűnő mosóerővel rendelkező természetes szappan, bőr- és környezetbarát növényi mosószer.

Előnyei

Környezetbarát: a mosódió természetes növényi mosószer. A mosódióhéj foszfát- és tenzidmentes, vagyis nem tartalmaz semmilyen káros vagy környezetszennyező anyagot, és 100%-ban lebomlik. Használata nem szennyezi a természetet, hiszen a környezetkímélő mosással megóvjuk vizeinket is, és nem terheljük azt különböző vegyszerekkel. A mosódió fákon terem, ami oxigént termel, így nemcsak felhasználásában, de “előállításában” is rendkívül környezetbarát. Környezetünk védelméért talán a mosódióval tehetünk a legtöbbet.

Bőrbarát: nem tartalmaz allergiakeltő és bőrirritációt okozó anyagokat, ezért csecsemők, kisgyermekek, érzékeny bőrűek és allergiások vagy bőrbetegségben (Neurodermitis, ekcéma, pikkelysömör) szenvedők számára is kitűnő mosószer. Használatával lemondhatunk a környezetszennyező, allergizáló és bőrirritációt okozó anyagokat tartalmazó vegyszeres mosásról.

Kelme-barát: a mosódió megóvja ruháit is, gyengéd a színekhez és a szövethez. A saponin magas fokú zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a ruhákból, anélkül, hogy a textíliákban kárt tenne vagy hogy a színek kifakulnának, a ruhák hosszabb ideig megőrzik élénk színüket és szerkezetük épségét. Mosást követően a kelmék puhák és üdék maradnak. Még a legfinomabb gyapjú és selyem mosására is alkalmas.

Gazdaságos: a mosódió az “intelligens mosóporok” tisztaságát produkálja egy “hagyományos mosópor” árának töredékéért. Ezért a mosódió nem csak azoknak jó választás, akik a vegyszermentes, környezetkímélő mosást részesítik előnyben, hanem azok számára is, akik csökkenteni szeretnék a mosással járó egyre növekvő költségeket. Egy adag (4-8 darab) mosódióval legalább 2-3-szor, de akár 4-szer is moshatunk, így fél kilónyi mosódió-héj akár 100-120 mosáshoz is elég, ez heti 4 mosás esetén félévre elegendő! Ráadásul a kis kiszerelés következtében csak kevés helyet foglal el a fürdőszobában.

A mosódió felhasználása sokrétű, a mosáson kívül – különböző módon elkészítve – egyéb célokra is felhasználhatjuk a háztartásban: mosogatáshoz, mosdáshoz, hajmosáshoz, autómosáshoz, felmosáshoz, sőt házi kedvenceink (kutya, macska) fürdetéséhez, ezen kívül hatásos a levéltetvek ellen is. A többször mosott, azaz elhasznált héjakat nem kell a szemétbe dobni, ha van lehetőségünk komposztálóba is tehetjük.

A mosódiónak létezik finom porrá őrölt változata is, amely még hatékonyabb, így gazdaságosabb is a mosódió-héjnál.

Hogyan használjuk a mosódiót?

A dióhéjakból egy mosáshoz 4-8 felet használunk fel. Kis textilzsákba vagy pamutkendőbe/zokniba kötve kell a mosógép dobjába tenni. Kemény víznél több, lágy víznél kevesebb, kisebb mosási hőfokon több, magasabb mosási hőfokon kevesebb mosódió-héj szükséges.

40°C-os mosások esetén a héjak két-három mosást is kibírnak. A mosódió alkalmas fehér és színes mosásra egyaránt (30-90 °C-on), továbbá gyapjú és selyem mosására is. A mosódió nem fehérít, így a kényes fehér/világos kelméknél szükség lehet fehérítőszerre, például környezetbarát mosószódára vagy aktív oxigénes fehérítőre (100% nátrium-perkarbonátra, természetes szer).

Makacsabb, zsírosabb koszok esetén szintén mosószódát adagolhatunk a mosáshoz. A nehezen kimosható foltokat kezelhetjük pl. mosószappannal vagy környezetbarát folttisztítóval. Ha nagy ritkán fehéríteni kell (pl.függöny), a szódabikarbóna általában megoldja a problémát.

A mosódióval mosott ruha semleges illatú, lágy tapintású, ezért öblítőre nincs szükség. Ha valaki mégis igényli, hogy a ruhák illatosak legyenek, akkor a megszokott öblítőből kevesebbet (fele-negyed annyit) használjon, hiszen kelmelágyításra már nincsen szükség.

De öbblítő helyett használhatunk tiszta illóolajat is az illatosításra, amelyet ugyancsak az öblítős rekeszbe kell tenni, vagy utolsó öblítés előtt a mosódobra. Mosásonként 15-20 csepp illóolaj már kellemes illatot ad. Érdemes használata előtt alaposan kitisztítani a mosógépet (pl. ecetes átmosással), mert vízkőoldó hatású a mosódió és az első pár mosásnál a kioldott vízkő megtapad a textílián. Keményebb víz esetén vízlágyításra adagoljunk mosószódát minden mosáshoz. A mosódiót nem kell kivenni öblítés előtt, bennmaradhat a dobban a mosás végéig.

A mosódiót nem csak mosásra használhatjuk

6-8 dióhéjat (2 kávéskanál mosódió-port) 1 liter vízben 5-10 percig főzve olyan oldatot kapunk, mely használható samponként (nem habzik ugyan, de tisztít), akár házi kedvencek (kutya, macska) fürdetéséhez is használható. Korpás fejbőrre alkalmazva a főzetet hagyjuk a hajon hatni 5-10 percig, majd öblítsük le. Ezt a főzetet általános háztartási tisztítószerként, kézmosószerként vagy levéltetvek ellen permetszerként is alkalmazhatjuk. Hígítva a ruhák kézi mosásához is kiváló. (Az így készített főzetet hűtőben max. 1 hétig – fagyasztóban hónapokig – tudjuk tárolni, mivel nincsen benne semmilyen tartósítószer!)

Mosogatáshoz felhasználva tegyünk a kész főzethez egy kevés ecetet, így ragyogóak és cseppmentesek lesznek az edények, üvegáruk.

Forrás: richpoi.com

Nyitókép

Mosódió beszerzési helyek:


http://okokucko.hu/

http://mosodio.net/?gclid=CIjQgsuqirECFcNN3wodMg7YAg

http://kataboltja-mosodio.shp.hu/hpc/web.php?a=kataboltja-mosodioVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162