Talita

Keresztény női magazin

Természettudatosság vagy mazochizmus?

 

diaper1
Megnyugtat a ragyogó napfényben, lágy szellőben lengedező, vakítóan fehér textíliák látványa. Nem érzem magamon felmenőim rosszalló pillantásait, hogy „Bezzeg mi még…” Utódaim szemrehányásai sem nyomasztanak, hogy „Tönkreteszitek a jövőnket a sok ezer kilónyi veszélyes hulladékkal!” Tiszta a lelkiismeretem. Mosolygó-nevető babámat játszva csomagolom textilpelenkába.

Miért is?

Azért, mert: szeretnék összhangban élni a természettel, a környezettel. Nem szeretnék 4000-6000 pisis-kakis pelenkát termelni addig, amíg a babám szobatisztává válik. Az eldobható pelenka veszélyes hulladéknak minősül. Nem szeretném, ha a gyerekem szobatisztává válása problémát jelentene, mint ahogyan gyakran történik a papírpelenkában felnövő gyerekek esetében. Ugyanis túl kényelmes, mivel tényleg nem ereszti át a nedvességet. Ezért a gyereket semmi sem készteti arra, hogy leszokjon róla, és önállóvá váljon. Soha ennyi kismama nem kínlódott még a bilire szoktatással, mint az eldobható pelenkák korszakában. A szobatisztaság kérdése azért is fontos, mert nemcsak az anyukának spórol meg a gyerek némi időt, hanem ezen keresztül érzi meg először, hogy maga képes szabályozni saját testi folyamatait. Képes „létrehozni valamit”, amivel a környezetét befolyásolni tudja. Az önálló „alkotás” első mozzanata ez. Éppen ezért nem jó, ha túl korán erőltetjük, amikor a kicsi még nem képes az egyedüli szabályzásra. De ugyanolyan káros, ha egy gyerek még ötévesen is bugyrot hord a fenekén, és ordít, ha elveszik tőle a jó kis meleg cuccost. Az ilyen gyerek későn érik, nehezen illeszkedik be az oviba, rosszabbul szocializálódik, függővé válik az anyjától, és önállósulása is csorbát szenved.

Miért környezetkímélő a textilpelenka?

diaper3Egy gyermeket föl lehet nevelni kb. 40 db textilpelenka elhasználásával. Ennyit kell előállítani. Ezek a pelenkák annyira jó teherbírásúak, hogy a kisebb testvérnek továbbadhatóak, így már nemcsak komoly környezetkímélésről, de költségkímélésről is beszélhetünk. Az egy gyerekre átlagosan jutó 20-40 db textilpelenka aránya a 4-6 ezer eldobhatóhoz magáért beszél. A korábbi felfogással ellentétben nem szükséges fehéríteni, főzni és vasalni sem. Elég ecetes vízbe áztatni (az ecet nem károsítja a környezetet a fehérítéshez használt kemikáliákkal ellentétben, és nem roncsolja a pelenka anyagát sem), majd 60 Celsius fokon kimosni. A napfényre teregetés fertőtlenítő és fehérítő hatású is egyben. Nem szükséges hozzá feltétlenül kert, terasz vagy erkély. Elég, ha néha besüt a lakásba a nap. Télen is érdemes kint szárítani, ha lehetséges. Nem baj, ha megfagy kissé, attól csak szebb és simább lesz, amikor kienged, és a hideg a bacikat is pusztítja. Elég két-három naponta egyszer kimosni az addig felhalmozódó pelusokat.

Miért egyszerű és hasznos a textilpelenka használata?

Mert nem folyik ki belőle a tartalom, ha a Magyarországon is gyártott, textil nadrágpelenkához való külsőt használjuk. Ez alkalmazható tetra pelenkához is. Nekem az eldobhatóból mindig kiszivárgott valami (a legismertebb márkákról van szó), akkor is, ha a művelet előtt teljesen üres volt. Így minden egyes pelenkázás után nekiállhattam a bodyból, a rugdalózóból, a babaágyneműből és a saját ágyneműnkből is kiszedni az egyébként nehezen eltávolítható anyatejes babakakát.

diaper2

A felsorolt ruhaneműket jobbára nem tanácsos 40 Celsius fok felett mosni (azon mosva meg nem jön ki). Nincs szaga, ha ecetes vízben, lezárható hordóban vagy vödörben tároljuk. Az anyatejes kaka amúgy sem büdös, de ha egy-két napig aszalódik a papírpelenkában a szemetesben, akkor leginkább az állott tükörtojáshoz hasonló illatot ereszt. Elég életszerűtlen, hogy egy kismama minden egyes eldobható pelenkával leszaladjon a kukához. A modernebb, textil nadrágpelenka használata ugyanolyan egyszerű, mint az eldobhatóé. Szerintem a tetra pelenka sem sokkal bonyolultabb.

Az újszülötteket, és kis csecsemőket érdemes és tanácsos, fiziológiásan helyes, terpesztett lábbal a pelenkába tenni. A papírpelenka kisebb, mint a textil, ezért a lábakat nem tartja mindig a megfelelő helyzetben. Az ortopédusok gyakran javasolják, hogy a kötöttebb, vagy lazább csípőjű gyerekeket (ami elég gyakori jelenség) duplán pelenkázza az anyuka. Így viszont jó eséllyel másfélszer, kétszer annyi pelenkát kell használni, mert ha kifolyik a pisi, akkor a külsőt is dobhatjuk a szemétbe. A textil pelenka anyaga természetes pamut, ami biztosan nem bántja a baba bőrét.

Az újabb fajta nadrágpelenkáé puha flanel, amelybe öröm pelenkázni a kicsi finom bőrű popsiját. Az én babám popsija még csak ki sem pirosodott soha, mert a fent említett külső légáteresztő. A pelenkázás folyamata nemcsak szükségszerű, de jó alkalom a babával való játékra, kommunikációra. Ilyenkor célszerű tornáztatni, ha kell, de a babamasszázs is kölcsönös örömökhöz juttatja a babát és a mamát. Jó, ha a csecsemő nem ordítja végig az egészet, sőt, örömét leli benne. Két és fél hónapos babámon megfigyeltem, mennyire várja ezeket az alkalmakat, örül a játéknak, a beszélgetésnek, és nem utolsó sorban a hófehér, tiszta, finom puha pelenkának!

 

Keresztesi Réka


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162