Talita

Keresztény női magazin

Van élet a keresztény ünnepek nélkül is?

szekularizmus
Közeleg a karácsony, s ezzel a keresztény ünnepek megkérdőjelezésének témája is. Tavalyi hír: Brüsszelben a főtéren nem karácsonyfát állítottak, hanem „télfát”, a muszlimok érzékenységére hivatkozva.

Asztúria, az észak-spanyolországi tartomány iskoláiban a szocialista kormányzat betiltotta a karácsony és a húsvét, mint ünnepi elnevezések használatát. Az Egyesült Államok-beli Santa Monicában nem lehet betlehemet állítani. Most pedig egy újabb extrém ötlet Franciaországból:

Pierre Bergé az egyik francia tévécsatorna “Építsük újra a világot” című műsorában így nyilatkozott: “Támogatom az összes keresztény ünnep eltörlését. Az állam és egyház szétválasztásának rendszerében élünk. Nem csak keresztények élnek Franciaországban. Van egy csomó muzulmán. Van sok más vallás. Miért ne vennénk ezt figyelembe? Jobb lenne, ha laikusok lennénk a végletekig, kivéve a karácsonyt, ami eredetileg pogány ünnep volt, majd később vált kereszténnyé. /…/ A vallások léteznek, a templomok, gyülekezetek léteznek. Ezt normálisnak tartom, minthogy mecsetek is léteznek. De hihetetlennek tartom, hogy olyan rendszerben élünk, ahol kéthetente keresztény ünnepek vannak”

A francia kultúrát jól ismerő Száraz Katalin tanár, könyvtáros válaszát közöljük, amely eredetileg egy Facebook-os vita része volt:

“A franciák valójában imádják ezeket a kötelező ünnepeket, amellett, hogy sokan azt sem tudják (no, de sebaj!), min alapul a karácsony. Európában tradicionálisan „az állj meg, pihenj meg, gondolj magadra, gondolj a családodra, s mindenekelőtt persze Istenre, szenteld meg magadat s a napot”, nem vitatható, a kereszténységhez kötődik.

Persze, tény és való, hogy ma már sokféle vallású nép lakja a vén kontinenst, s talán a demokrácia nevében mondhatnánk, hogy akkor most az ő minden fő ünnepük legyen nemzeti ünnep (talán le is állna azonmód a munka), azonban egy családot, az egy valláshoz tartozókat, egy országot, kicsiben egy iskolát – hogy hazabeszéljek – a hagyományai tartják fenn. Sajnos utópisztikus elképzelésnek tűnik, hogy az előrehaladó kor változásainak megfelelően egy adott naptól kezdve mindenki egy nagy családként ül asztalhoz, feledve munkát s egyéb kötelességet, hogy aztán vég nélkül ünnepeljék egymás ünnepeit.

Igen, egyformán tisztelni kell a tradíciókat, de fáradt esti elmélkedésem azt a párhuzamot tudja itt elképzelni, hogy gonddal felépített váram falait nem üttetném ki befogadott vendégeim ízlése és stílusa kedvéért. Érezzék magukat otthon, velük ünnepelek, egyenrangúnak érzem magam velük, de a falaim őket is védik, s magamat, hogy megmaradjak, ahogy az elődeim hagyományozták rám: életet adó értékekkel, a hitre, reményre és a szeretetre alapozva. Senkire nem szeretném rászorongatni a világképemet, de mégiscsak a keresztény Európáról van szó…”

 

Száraz Katalin

 

Nyitókép


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162