A konyha napja – Párolt káposztával töltött buci és burokban sült alma
A keddet kineveztük a konyha napjának. Ilyenkor úgy alakítjuk a napirendet, hogy a gyerekek is részt vehessenek a sütésben-főzésben.
Napirendünk hétről hétre alakul, finomodik. Előkerülnek különféle igények, amit szeretnénk rendszeressé tenni, és ezeket valahogyan muszáj strukturálni. Még akkor is muszáj, ha egyébként a spontaneitás megrögzött híve vagyok.
Így neveztük ki a keddet a konyha napjának.
Ilyenkor úgy alakítjuk a tanulnivalót, hogy mellette lehessen sütni-főzni, és ebben a gyerekek is százszázalékosan részt vehessenek.
Ma egyedül készítették a reggelit. Rántottára szavaztak. A munkamegosztásba sem kellett beleszólnom, csak annyit jeleztem, hogy egy pici sótól finomabb az étel.
Aztán délelőtt sült még sokmagvas kenyér tésztájából párolt káposztával töltött buci.
Hozzávalók:
50 dkg rozsliszt
két evőkanál mag, mozsárban összetörve
élesztő
cukor, só
tojás a kenéshez
párolt káposzta
A lisztet elvegyítjük a magokkal (ez bármilyen lehet, én napraforgómagot, diót, tökmagot, lenmagot használtam), majd a vízzel és élesztővel kidolgozzuk a tésztát. Hagyjuk kelni, majd kinyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. Minden négyzetbe kanalazunk egyet a párolt káposztából, majd feltekerjük, és a tészta két végét aláhajtjuk. A kis csomagokat megkenjük tojással, és aranybarnára sütjük.
Ha már egész napunkat a konyhában töltjük, érdemes valami édeset is a sütőbe tennünk.
Mi leveles tésztába burkolt almát sütöttünk.
Egy pici hiba csúszott a sütésbe, ugyanis nem pucoltuk meg. Így is finom lett, csak a sült almahéj egy kicsit ront az élvezeti értéken. Remélem, ti nem rontjátok el!
Az almát félbe kell vágni, kiszedni a magházát.
A mag helyére fahéjas cukrot, egy szem kockacukrot és áfonyalekvárt tettünk, majd összeillesztettük az almákat, és bebugyoláltuk leveles tésztába. A tetején jól összetapasztottuk, bekentük tojással, szegfűszeggel megszurkáltuk, és betoltuk a sütőbe.
Sárosdi Virág
Virág blogja: http://gyereketeto.blogspot.com
Tweet