Talita

Keresztény női magazin

Abortusz és a lelki áttetszőség

anyalanyarossz2
Szívügyem ez a téma, bár belekezdeni borzasztóan nehéz. Hogyan kerülhet 
egy nő ilyen helyzetbe? Ahány nő, annyi válasz, annyi logikusnak, érthetőnek tűnő magyarázat, „jó ok” arra, hogy egy megfogant baba miért nem maradhat életben.

Szabad szex, biztonságos szex

Manapság a szexuális életről úgy gondolkozunk, hogy annak elsődleges célja az örömszerzés, esetleg az összetartozás kinyilvánítása, és teljesen elszakad annak valódi, biológiai rendeltetésétől, mégpedig a gyermeknemzéstől. Ha egy szexuális aktus eredményeként gyermek fogan, ez sokak számára meglepetés. A fiatalokat úgy neveli a társadalmunk, hogy nyugodtan „szexeljenek”, csak ne felejtsenek el védekezni. A szexuális együttléttel kapcsolatos másfajta felelősségről nincs szó. A tinédzser terhességek több mint fele így abortusszal is végződik.

Az olyan szép, méltóságteljes szavak, mint nemzés, szeretkezés már nem használatosak, helyette van szexelés és ennek durvább formái. A modern kor szexuális együttléttel kapcsolatos legfontosabb elvei: a szabad szex és a biztonságos szex. Természetes, hogy egy ilyen elveken nyugvó szemléletmódban az abortusz elfogadott, sőt támogatott eljárás. Ma már sokan nem akarnak felelősséget vállalni a nemzés aktusáért.

Az abortuszt a modern állam a jogok közé emelte, a feminizmus hívei legtöbbször a nők abortuszhoz való jogáért is harcolnak. A nő jogával szemben ugyanakkor szinte senki sem védi a magzat jogát az élethez, aki nyilvánvalóan meg akar születni, hiszen ez van kódolva a sejtjeiben.

Hazánkban iszonyúan magas az abortuszok aránya. 100 élve születésre kb. 40 abortusz jut. A klasszikus jóléti országokban jóval kisebb ez a szám. Ausztria: 3%, Németország: 15%, Olaszország: 18%, Franciaország: 21%, Nagy-Britannia: 21%, USA: 24%.

A 81 vizsgált országból a 9. legmagasabb arányszámmal rendelkezünk, utánunk már csak a balkáni országok vannak, és legvégül Oroszország.

Különleges állapot: lelki áttetszőség

Az abortuszra ítélt magzatokat anyjuk, apjuk, környezetük „véletlennek” vagy „balesetnek” tekinti, akik nem kívánatosak, nem jókor jöttek. Egy nő, aki megkeményíti a szívét, és eldönti, hogy elpusztítja magzatát, nyilván nem akar magába nézni, nem akarja kideríteni magában azt, hogy mindez miért is történik vele. Akik azonban egy kicsit is hajlandóak foglalkozni a lelkükben zajló folyamatokkal, meglepő eredményekre juthatnak.

lelki áttetszőség terhesség

A pszichológia ismeri a lelki áttetszőség fogalmát, ami azt jelenti, hogy a terhes nő egy különleges lelkiállapotba kerül, melynek eredményeképp szokatlanul könnyen hozzáfér a vele történt régmúlt eseményekhez. Könnyedén felidézi azokat az érzéseket, gondolatokat, melyek gyermekkorában történtek, akár még saját magzat- vagy csecsemőkori átéléseihez, élményeihez is hozzájuthat. Ebben a különleges időszakban ugyanis megszűnik a tudatosságnak az a gátja, ami a nem terhes emberekben automatikusan benne van.

Ha egy nő úgy dönt, hogy hajlandó magába nézni, és megérteni, hogy az élete miért került ebbe a helyzetbe, lehet, hogy választ talál a kérdéseire önmagában, és a gyermekét is meg fogja tudni tartani.

Régmúlt események az abortusz mögött

Itt elsődlegesen az anya-lánya kapcsolatra kell irányítani a figyelmet, mivel ennek van legnagyobb hatása egy lánygyermek életére. Ezt a kapcsolatot egészen a fogantatástól kezdve kell értékelni: az anya vajon kívánta-e lánya megszületését, örült-e neki? Az anya vajon fiúnak vagy lánynak várta gyermekét? Egy fiúnak várt lánygyermek ösztönösen fiúként akar felnőni, és erős karrierista személyiséggé válhat, a mélyben elutasítva a nőiségét és a lehetséges anyai hivatást.

Kérdés még az is: hogyan nevelkedett a lánygyermek? Mennyire volt szilárd, biztos, pozitív érzelmi kapcsolata az anyjával? Ez a kapcsolat nem volt-e hideg vagy pedig éppen ellenkezően túl szoros? Milyen neheztelések, harag vagy gyűlölet van a lányban anyja iránt? Az anya iránti gyűlölet, ami lehet tudattalan vagy elfojtott is, arra készteti a nőt, hogy megölje magában anyja „képét” magzatának elvetetése által.

Mindezek a kérdések két alapvető kérdéshez szeretnének közelebb vinni: az illető nő elfogadja-e magát nőként, és el tudja-e képzelni magát anyaként? A nőiség elfogadása maga után vonja az anyaság elfogadását is, ami egy nőt meggátol abban, hogy elpusztítsa magzatát. Ezt hívjuk anyai ösztönnek.

anyalanyarossz1

Rossz anya-lánya-kapcsolat: nehezebb lesz anyává válni!

A nőnek az anyjával való kapcsolata kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy képes lesz-e önmagát nőként és jövendőbeli anyaként elfogadni. Ehhez a nőnek anyja „hozzájárulására” van szüksége. Ha túl szoros az anya-lánya kapcsolat, akkor ez oka lehet terméketlenségnek, vetélésnek, abortusznak, mivel a nő bűntudatot érez amiatt, hogy anyjától el akar szakadni az anyasága által. Egy ilyen szoros kapcsolatban nincs helye egy gyermeknek. Az abortusz és a vetélés arra való lelki kísérlet is lehet a lány részéről, hogy megszabaduljon anyjával való túl szoros kapcsolatától.

Ha egy anyának túl nehéz élete volt, akkor az is megtörténhet, hogy a lánya az abortusz átélésével vállalja át szenvedéseinek egy részét – így végre megkaphatja anyja hozzájárulását a nőként és anyaként való élethez.

Az is előfordulhat, hogy a lány az abortusszal anyja életének egy elemét akarja helyrehozni. Erre példa egy anya, akit 23 évesen megerőszakoltak, és a lánya, aki 23 évesen abortuszon esett át.

fejéregyházi éva

“Nem kívánt” terhesség?

A nem kívánt terhesség sokszor nem véletlenül következik be, hanem a nő tudattalanjában játszódó vágyak és folyamatok eredményeként. Ilyenek lehetnek például:

* A nő be akarja bizonyítani magának, hogy tud gyermeket foganni, még akkor is, ha ezt a gyermeket most nem fogja megszülni.
* A nő tudat alatt vágyhat gyermekre még akkor is, ha ezt nem akarja elfogadni. A megfoganás ennek a tudattalan vágynak a kifejeződése.
* A terhesség bekövetkezhet valamilyen nehéz élethelyzet után is, például betegség, munkanélküliség, gyász után. Ilyenkor a terhesség lehet védekezés, és annak a jele a nő számára, hogy él.

Egy nőben tehát sokféle érzelmi hatás miatt nem tud megszületni a nőiség elfogadása, amiből következne az anyai hivatás elfogadása. Ez utóbbi pedig a gyermek utáni vággyal indul.

 

Fejéregyházi Éva

 

Fejéregyházi Éva könyve a nőiség, anyaság témáról.

A szerző blogja: anyavagyok.hu

1. kép, 2. kép, 3. kép,  4.kép

Cikkeink e témában:

Abortusz – tizenöt évesen 

Mire jó egy abortusz?

Hogyan lettem életvédő? 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162