Talita

Keresztény női magazin

Alsóörsön ’68-ban

Már több mint 15 éve Balatonalmádiba járunk nyaralni az augusztus 20. utáni időszakban. És nincsen olyan év, amikor a harcsapaprikást túrós csuszával ne az alsóörsi vasútállomással szemben levő szálloda éttermében fogyasztanák el a fiúk. (Én nem lévén hús- és főként halevő, csak csuszát).

Ahogy a teraszról nézem a főút túloldalán levő tájat a kempinggel, vitorláskikötővel, mindig eszembe jut az az év, amikor éppen 13 évesen a szüleimmel itt nyaraltunk – egy mástól hirtelen lepasszolt – szakszervezeti beutalóval pont ebben az utószezoni időszakban, a domboldalon valamelyik szakszervezeti vagy vállalati üdülőben.

Az emlékezetes az üdülőből az volt, hogy a Budapesten levő ún. “zöldvillamos”- mi úgy hívtuk, hogy “wc-kombinát”- állt a közepén mint közös illemhely és tisztálkodási lehetőség.

És a nagy szám egy tininek, mint én is voltam akkor, a Táncdalfesztivál volt, amit a közös tévészobában nézhettünk boldogan végig szülői beleegyezéssel.

A “legzölduborkább” kamaszlánykoromat éltem meg azon a nyáron, pedig már megvolt az apukám kiküldetési pénzéből kapott francia, talpszalagos lasztex-nadrágom és egy égszínkék orlon-pulóverem is, ami szúrt ám istentelenül. Ebben próbáltam magam jobb színben feltüntetni a nyaraló kortársak között.

Aztán a nyaralás vége előtt néhány nappal furcsa reggelre ébredtünk. A strandra menvén az egyébként akkortájt szinte csak csehszlovák sátrakkal és utánfutókkal teli kemping egyik pillanatról a másikra kiürült. Teljesen üresen állt… Elég félelmetes volt.

S akkor tudtuk meg, hogy a szövetséges csapatok, köztük Magyarország is felsorakozott tankokkal a határon…

1968. augusztus 20. – A Varsói Szerződés csapatai szovjet vezetéssel 200 000 katonával, 5000 harckocsival lerohanják Csehszlovákiát, hogy véget vessenek a (prágai tavasz néven emlegetett) demokratikus folyamatnak.

A legjobb barátnőm szlovák rokonoknál rekedt akkor az Ipolyságban. Csak nagyon körülményesen tudott hazajutni iskolakezdésre.

Hétköznapi emberekként pedig attól kezdve megtapasztalhattuk ennek a nyárnak a hatásait.

A csehszlovák, később szlovák határőrök lesújtó pillantásokkal és csomagjaikat felforgatva alázták meg a magyar átutazókat.

De az élet ment tovább… a Táncdalfesztivált az Amikor én még kissrác voltam című Illés szám nyerte.

 

Antalffy Yvette

Forrás: Figyelmem önéletrajza blog

Képek forrása:  1 kép,  2.kép , 3. kép: Fortepan


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162