Talita

Keresztény női magazin

Faludi Filmklub

faludi_2

A Faludi Filmklub a pesti Uránia moziban zajlik szerdánként. Az egyik héten művészfilmeket, a másikon pedig dokumentumfilmeket vetítenek. A program Kovács Lajos atya felügyeletével működik, a magyar jezsuiták ifjúsági és felnőttképzési intézetének, a Faludi Ferenc Akadémiának a keretein belül. Ez a fővárosban az egyik legolcsóbb, de egyben legnívósabb szellemi közeg.

A pesti éjszaka utcáinak csendjét nem ritkán olyanok is felverik, akiket még a filmkluboknak helyt adó épületek zárása után is foglalkoztat egy-egy gondolat, akiknek a filmet követő szabadegyetem-szerű előadás sem volt elég.

Bár a filmklubok virágkora szinte lejárt a plázamozik uralta, kulturálisnak alig mondható filmvilágban, Budapesten és vidéken ma is számos filmklub működik a Faludin kívül is. Hazánkban ezek a programok legtöbbször egyetemi, főiskolai kollégiumokban szerveződtek, mozikhoz, vagy kultúrházakhoz kapcsolódtak, a hetvenes évek végén, illetve a nyolcvanas években voltak a leglátogatottabbak, míg Nyugat-Európában a „csúcs” egy évtizeddel korábban volt.

A vizuális kultúra jelentősége egyre nő, de színvonala erősen vitatható. E cikk írója szerint meglehetősen alacsony, mind a televíziózás, mind a video-DVD filmek tekintetében, de a hétköznapi vizuális: lakás, öltözködési kultúra terén is bőven volna mit fejlődni.

Bár sokan tudatosan „nem néznek tévét”, a filmek mégis így vagy úgy, mindennapjaink részei. A kérdés csak az, hogy mit kezdjünk velük? A filmklubok mindenkori legfőbb célja, hogy ne csak bambán fogyasszunk; ne csak ész nélkül bámuljuk, amit elénk tolnak; ne csak „nézzünk, mint a moziban”, hanem tegyük bensővé a megélteket. Váljunk képessé arra, hogy akár kritikát is megfogalmazzunk a rendező által sugallt üzenettel kapcsolatban.

A filmklubokban hagyományosan valamilyen tematika vagy gondolatkör köré csoportosított filmeket mutatnak be rendszerint hetente. Egy-egy tematika általában fél évig tart. Korábban szinte kizárólag ún. művészfilmeket játszottak, például 10-12 Godard, Truffaut vagy Bergman film ment egy sorozatban. Ma már számtalan, „lazább” tematikájú (film noir, Hollywood, remake stb.) filmklub működik – amelyekről most kezdődő sorozatunkban adunk körképet.

6.45”

A Faludi Filmklub ár-érték aránya talán a legkedvezőbb a fővárosban. A 2011. év tavaszi idényének tizenegy játékfilmje bérlettel 3500 forintba került, az ugyanezen idény tizenegy dokumentumfilmje 2800 forintba. Ha valaki mindkettőre vált bérletet, az 1000 forint kedvezményt jelent, vagyis a két bérlet együttes ára ekkor 5300 forint. Bérlet nélkül 550 forint a belépő egy-egy alkalomra. A filmeken, a remek társaságon, a vitavezetőkön, a vendégeken túl ehhez még aprósütemény és ásványvíz is jár. (A 2008-as válságig gyümölcslé dukált!) Azonban nem egyszer előfordul, hogy egy-egy törzstag sütivel lepi meg a többieket. A hangulat tehát baráti.

A 6.45-ös filmklub, amely először a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán zajlott, nyolcadik éve szolgálja az igényes filmek iránt érdeklődőket. Az alapító „atya” Hajnal Gergely volt, a most futó évadot Lázár Kovács Ákossal állították össze.

Ars poeticájuk szerint: a filmklub a látható és láthatatlan problematikáját bontogatja. A választott filmek azt a kérdést vizsgálják, „hogy a kézzel fogható világban is felvethető-e, és amennyiben igen, hogyan jeleníthető meg életünknek az a távlata, amely érzéki módon többnyire megragadhatatlan.”

 Filmek mostanában: május 11.: Cristian Mungiu: 4 hónap 3 hét 2 nap; május 25.: Pierre Paolo Pasolini: Mamma Roma; június 8.: Tony Richardson: A hosszútávfutó magányossága.

Kovács Nándor

( www.faludiakademia.hu  nyomán)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162