Talita

Keresztény női magazin

Hittan, táncválasztó, meditáció – Tessék?

children_at_school
Ahogy közeledik a kötelező hittan vagy erkölcstan órák bevezetése, újra belecsöppenünk a viták közepébe, végképp bekebelezi-e Magyarországot a keresztény-konzervatív kurzus, vagy megmenti-e valaki a honi demokráciát? S a kormánynak ez sem elég, két újabb sokkoló hír: az EEMI ismerkedős-táncos bulikat szervez fiataloknak, és az iskolákban kötelező lesz a meditáció.

Lássuk be, megint belecsaptak a lecsóba. Már olvasom is a facebookos üzenőfalamon a kétségbeesett kommenteket a demokrácia végéről, a “véleményformálók” pedig zaftos cikkeket írhatnak e témákban.

A hittanon/erkölcstanon való rugózást már eléggé unom. Itt is valami olyasmiről van szó, mint a Moszkva tér átnevezése esetében. Ezeket a tantárgyakat alternatív választással már ’90-ben be kellett volna vezetni, mint ahogy példaképeinknél, a nagy nyugati nemzeteknél, az EU-ban szinte mindenhol van kötelező hittan/erkölcstan. Akkor mostanra természetes lenne, hogy létezik ilyen tantárgy. Mint ahogy a Széll Kálmán tér név is jobban csengene, ha a kilencvenes évek elejétől így neveznék a „Moszkvát”. Vagyis, egy régóta fennálló mulasztást pótol a tanterv. Hurrá, ennyi. Mert, ugye, kedves Szülőtársak, azt azért elég gáz mondani a gyereknek, hogy nem érdemes az erkölcstannal foglalkozni.

Hogy hányan lesznek a „Táncválasztó, párválasztó” rendezvényeken május 26-án, nem tudom megjósolni. Azt sem lehet tudni, lesznek-e olyan párok, akik ezeken jönnek össze. De ha arra gondolok, hogy ismerőseim, idősebbek és fiatalok elég jelentős többsége ma elsősorban éjszakai szórakozóhelyeken illetve online ismerkedik vagy sehogy, akkor meghúzom a vállam, és azt mondom, miért ne? Mondjuk, kicsit sokba kerül ez a buli az államnak, ahogy nézem. És valóban, nem feltétlenül minisztériumi feladat a házasságkovácsolás, de gyerünk, hajrá! Mindenféle fiatal van, olyan is, aki semmiféle közösséghez nem tartozik, sőt, olyan van csak igazán sok. Hátha itt elkezdődik valami. Bár nekem az önszerveződő programok jobban tetszenek, de legyen. És a nagyon visszataszító kritikák inkább megerősítenek: jó, ha valahol, mindegy, hogy hol, a fiatalok hallanak a párválasztás felelősségéről, és arról, hogy az őrült szenvedélyen túl vannak egyéb szempontok is, amelyek alapján érdemes házasodni.

És itt a meditáció-relaxáció, aminek gyakorlását bevezetik az általános és középiskolában. Egy facebookos ismerősöm örömmel fogadta a hírt, egy másik lement alfába, egy harmadik megint a demokráciát siratta, a negyedik és sokadik pedig az ördög mesterkedéseit sejti az ötlet mögött.

Nekem kifejezetten hiteles személy Bagdy Emőke, aki a program mögött áll. Viszont azt azért látni kell, hogy a magyar társadalom jelentős része nem igazán tudja, mi a meditáció/relaxáció, s valószínűleg soha nem hallott róla, hogy vannak keresztény gyökerei is. Sőt, valami nagyon lila dolognak tartja, a pszichológiával együtt, aminek a népszerűsítéséért sokat köszönhetünk Csernus Imrének és Pál Ferinek, akik egymásnak vállat vetve próbálják hipnotizálni a közönségbe az ősrégi bölcsességet: „Ismerd meg önmagad, reflektálj önmagadra, hidd el, bajod nem lesz belőle!” Nagy hatásfokkal tevékenykednek, de sikerük még nem átütő.

Miután én tudom, miről van szó, nagyon lelkes vagyok, de aki nem tudja, az bizony feszeng. A keresztények a meditációtól rémülnek meg, a nem keresztények meg a „keresztény” meditációtól. Hogy lehet ebből jól kijönni? A magam részéről szeretném megnyugtatni a keresztényeket és nem keresztényeket, hogy nyugi, ez valami jó dolog lesz! Hidd el, semmi gond, ha a gyerek kicsi korában megtanulja, hogy lehet megállni a rohanásban, hogy rá lehet nézni a saját helyzetére, érzelmeire, hogy megpihenhet, töltődhet, hogy ez egy technika, egy módszer arra, hogy valahogy kibírja ezt a végzetesen kaotikusnak látszó világot, amiben élünk!

Drukkolok mindhárom dolognak, amellett, hogy azt gondolom, a hittan/erkölcstan sikere bevezetésének megkésettsége miatt van veszélyben; aztán nem biztos, hogy egy minisztérium szervezésében a legvonzóbb a fiatalok számára egy táncos buli, és érdemes lenne azt is előzetesen felmérni, hogy mekkora a mai magyar társadalom önismereti tudatossága.

 

Kóczián Mária

 

Nyitókép.

Kapcsolódó cikkeink:

Ciki a hazát szeretni?

Gender – Fiú legyek vagy lány?


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162