Talita

Keresztény női magazin

Saul és Dávid egy modern nagyvárosban – „A királyság” című tévésorozatról

Sok film úgy tűnik el az emlékezet süllyesztőjében, hogy alig hagy maga után nyomot. A legtöbbért nem is kár, de akad néhány, amely több figyelmet érdemelt volna. Közéjük tartozik a Kings című 2009-es amerikai tévésorozat is, amelyet online érdemes visszanézni.

A Kings (Királyok) indokolatlanul kapta a magyar forgalmazásban A királyság címet, de ezen ma már nem éri meg bosszankodni. A filmsorozat alapjául a bibliai Saul király és Dávid király története szolgált. Az alkotókat dicséri, hogy az ószövetségi alapanyag átültetése a mai korba viszonylag zökkenőmentesen sikerült, és tetszetős az az alternatív valóság (egy fiktív állam), amelyet a forgatókönyvíró és a rendező megalkotott. Az eredeti történet ismerete nélkül is élvezhető és követhető a filmsorozat.


Történelem a jelenben

A 13 epizód főszereplője a Saul királynak megfeleltetett Silas Benjamin, akit Ian McShane alakít. Ő az államalapító, aki harminc év alatt (két másik ország leigázásával) létrehozta az erős, virágzó gazdaságú Gilboát. Isteni kiválasztottsága legitimálja hatalmát, ifjúkorában ugyanis jelet kapott: lepkék ültek a fejére koronaként. Ezért Isten mellett folyamatosan hitet tesz népe előtt annak ellenére is, hogy a vallásosság már kiveszőben van. Saját mítoszát is tudatosan építi: házi életrajzírója minden tettét megörökíti. Erős akaratú és kíméletlen, ha az általa jónak tartott célról, a békét megteremtő uralkodásról van szó. A döntései előtti mérlegelések során azonban egyre gyakrabban hatalmába keríti a bizonytalanság. Míg először még csak erkölcsi érzékének jelzéseiről van szó, később egyre inkább kettős szerepbe kényszerül: kifelé határozottnak látszó, befelé egyre inkább elbizonytalanodó ember, aki növekvő kétségbeeséssel veszi tudomásul, hogy Istennek már nem ő a választottja. Egykori barátja, Ephram Samuels tiszteletes (Sámuel próféta alteregója) nyíltan tudomására is hozza, hogy hamarosan át kell adnia hatalmát az új választottnak, David Shepherdnek, az ifjú háborús hősnek és médiasztárnak.

A király viszonya a környezetében élő valamennyi emberrel ellentétes érzelmeken, vonzáson és taszításon alapszik: feleségét nem szereti, de lojalitásáért hálás; fia iránt felelősséget és megvetést is érez; lányát szereti, mégis hatalmi játszmák részesévé teszi; Samuels tiszteletest a régi barátság miatt tiszteli, elismerésére vágyik, de haragszik is rá. Davidre egyszer fiaként és legfőbb bizalmasaként tekint, máskor viszont bérgyilkost küldet rá. Ian McShane-t marcona arca a kegyetlen, zsarnoki, intrikus szerepekre predesztinálja – Silas királyként is meggyőző, de hiányzik belőle a pozitív érzelmek kifejezésének képessége, így nem tudjuk figuráját a lelkünkhöz közel engedni.


A félbemaradt történet

A sorozat rengeteg filmes erénnyel rendelkezik, de lehetne még jobb. Hiányzik valami, ami a nézőket odaszögezné a székhez, ami nem engedné ellankadni az izgatott várakozást, hogy mi fog történni a következő részben. Talán éppen a színészek játékából hiányzik ez a szellemi-lelki többlet. Mindenki korrektül alakítja a szerepét, de senki se nyűgöz le. Samuels tiszteletes karizmatikus figura lehetne, de a forgatókönyv nem engedi kibontakozni. Silas király uralja a filmet, mégis a Jonatánt, azaz Jacket alakító Sebastian Stan viszi a legtöbb érzelmet a koronaherceg szerepébe, aki homoszexualitásával küzd, és mind a hatalomra, mind apja szeretetére hiába vágyakozik. Mellettük a Davidet alakító fiatal, szép és szőke Christopher Egan halovány karakter, persze a következő évadokban bontakozhatott volna ki, hiszen Dávid is fokozatosan vette át a hatalmat Saultól. A sorozat befejezése sok elvarratlan szálat hagy maga után, mert az alkotók egyértelműen folytatni szerették volna. A nézettség azonban nem érte el azt a szintet, ami a forgatás folytatását kívánatossá tette volna, így a modernkori Saul és Dávid története soha nem fejeződik be.


„Melegtelenített” Dávid

A filmsorozathoz tartozó érdekesség, hogy a homoszexuálisok érdekeiért lobbizók tiltakoztak, amiért a filmbéli David és Jack között nincs homoszexuális kapcsolat (mivel ők úgy vélik, két férfi szeretetteljes viszonya a Bibliában kizárólag homoerotikus vonzalom lehet), valamint azért is, mert Jack herceg szégyelli nemi irányultságát, ráadásul gonosz figura. Ebből is látszik, milyen sokat változott 2009 óta a világ: ma már szinte kötelező a kedves, szerethető, másságukat természetes módon vállaló homoszexuális szereplők forgatókönyvbe írása, immár a rajzfilmekben is.
Másik érdekesség, hogy a forgatás külső helyszínei többnyire New York belvárosának utcái voltak, így a Kings közel-keleties nevű Gilboája igazi 21. századi, amerikai metropolisz képét mutatja.

Ambiciózus, eredeti tévésorozat maradt torzón, és nem tudom igazán eldönteni, hogy sajnáljam-e vagy jogosnak tartsam ezt a tényt. Szívesen látnám ehhez hasonló archetipikus történetek még jobb, még fantáziadúsabb modernkori feldolgozásait.

Kings (A királyság). 13 részes amerikai tévésorozat, 2009, NBC. Alkotó: Michael Green, rendező: Francis Lawrence és mások, zene: Trevor Morris. Főbb szereplők: Ian McShane, Chris Egan, Allison Miller, Susanna Thompson, Sebastian Stan, Eamonn Walker. Magyar szinkronnal megnézhető a SorozatBarát oldalon.

Kölnei Lívia

Kép forrása

Filmajánlóinkból:

Népvezér a panellakásban

Szerelem ételhordóban

A vadászat – Pedofil-bélyeg és ártatlanság


Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162