Talita

Keresztény női magazin

Tehetsz magadért, ha depressziós vagy!

depr 
Tél végén könnyen elér bennünket a szezonális depresszió. De nem kell kétségbe esni, mert több természetes módszert is segítségül hívhatunk. Ha semmi nem használ, tanácsos szakemberhez fordulni!

1. D-vitamin pótlás
Erről a vitaminról, pontosabban hormonról nemrégiben mutatták ki, hogy szerepet játszik a depresszió tüneteinek kialakulásában. A Massachusetts-i Egyetem kutatói kísérletükben kimutatták, hogy minél alacsonyabb valakiben a D-vitamin szintje, annál nagyobb a valószínűsége a depressziós tünetek kialakulásának.

2. Összetett szénhidrátok fogyasztása
Ha valaki fehérjedús étrenden él, vagy nem fogyaszt teljes kiőrlésű gabonaféléket, hiányozhatnak a szervezetéből azok az alkotóelemek, amelyek a szerotonin nevű idegi átvivőanyagot építik fel az agyban. Mivel ez a vegyület szabályozza a kedélyállapotot, érdemes némi gyümölccsel, zöldséggel, babfélével és teljes kiőrlésű gabonával kiegészíteni az étrendünket.

3. A koffein kerülése
A kutatások szerint a koffeintartalmú italok elnyomják a szerotonin termelését. Ha lemondunk a kávéról vagy a teáról, nagyobb esélyt adhatunk az agyunknak a kiegyensúlyozott kedélyállapothoz szükséges szerotoninszint biztosítására.

4. Több omega-3
Egy finn kutatás kimutatta, hogy a heti egynél kevesebb alkalommal halat fogyasztókban 31 százalékkal magasabb az enyhe-közepes depresszió gyakorisága, mint azokban, akik heti egy alkalomnál gyakrabban fogyasztanak halat. A legjobb omega-3 forrás a lazac és a szardínia, de a nyers dióban, a dióolajban, az őrölt lenmagban és a lenmagolajban is nagy mennyiségben előfordul.

5. Alkohol nélkül
Az alkohol depresszáns. Ha valaki depresszióban szenved vagy hajlamos a betegségre, kerülje az alkohol fogyasztását.

6. Orbáncfű
A gyógynövényt sokat szidják a médiában, mert a gyógyszerek kölcsönhatásba lépnek vele. Ennek ellenére számos tanulmány kimutatta, hogy az orbáncfű hatékony az enyhe-közepes depresszió ellen. Kövessük a csomagoláson feltüntetett utasításokat!

7. SAMe
A SAMe néven rövidített S-adenozil-lmetionin egy, az élő sejtekben természetesen előforduló vegyület. Alacsony szintje a depresszió kialakulásához vezethet. Pótlása három idegi átvivőanyag, a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin szintjének növelését segíti elő, melyek mindegyike a hangulat szabályozásában vesz részt.

8. Elegendő magnézium bevitele
A magnézium is a hangulatszabályozó szerotonin termelése és működése szempontjából jelentős, ennek ellenére a kutatók szerint a népesség 80 százaléka magnéziumhiányban szenved. A legjobb étrendi források a zöld leveles zöldségek és a nyers mandula.

9. B-vitaminok
Depresszió ellen érdemes lehet komplex B-vitamin kiegészítőt szedni. Válassz mesterséges színezék és ízesítő nélkül készült termékeket!

10. Sétáld ki magadból!
A kutatások összefüggést mutatnak a testmozgás hiánya és a depresszió között. Bár nehéz rávenni magunkat arra, hogy a téli hónapokban mozogjunk, kiváló kedélyállapotjavító lehet. Ha tehetjük, legalább hetente 3-4 alkalommal menjünk el egy élénk sétára.
Ne feledd, bármilyen táplálékkiegészítő szedése előtt beszélj az orvosoddal!

Forrás: http://medipress.hu/


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162