Talita

Keresztény női magazin

Megtérés után

pilinszky 
“Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa!” (Máté 3:2)

Megtérése után mi különböztette meg a jobb latort a baltól? Látszatra semmi, valójában minden. A megtérés nem szakít ki se a világból, se az időből, se az örömből, se a szenvedésből. De igazivá, reálissá teszi számunkra az örömöt is, és a szenvedést is.

A megtérő – fordulata után – mélyebb örömben és mélyebb szenvedésben részesül, mint annak előtte. Döntő számára, hogy megérkezik az igazságba. A megtérés fordulata tulajdonképpen végtelenül egyszerű, nehézsége mégis éppen ebben rejlik, hiszen teljes fordulatot kíván.

Ahogy ezt Platón oly gyönyörűen mondotta: a lélek nem tudja forgatni a szemeit, neki magának kell egész valójával a fény, a valóság felé fordulnia. Az örökkévalóság igazsága felé anélkül, hogy elhagyná a pillanatok árnyékvilágát. Nem a világról kell tehát lemondanunk, hanem épp a világot vállalva: a világiasságról. Nem az időről, hanem épp az időt teljesítve: az időlegességről. Mert épp a világiasság és az időlegesség nem tudja teljesíteni se az idő, se a világ feladatát. A mindennapok ama gondját, amit az evangélium ránk bízott.

Jézus Krisztus, áldalak téged hitre jutásomért, azért, hogy általad a színek élénkséget nyertek, az illatok bódító örömet. Azért, hogy azóta meglátom az égbolt kicsiny csodáit, a reménytelenségben a reményt. 

( Pilinszky János nyomán)

Nyitókép: innen


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162