Talita

Keresztény női magazin

A házassági hűséget nem papok találták ki!

pal-ferenc
Pál Ferenc katolikus papként és lelki tanácsadóként egyaránt nagyon népszerű. Méltán, hiszen mindig őszintén, keresetlenül, humorral, mégis karakteresen keresztény szemszögből képes rámutatni a fontos kérdésekre. Meggyőződése, hogy a meghitt kapcsolat egyik feltétele a saját spiritualitásunk ápolása.

“Nem a pap beszél belőlem, hanem a szakirodalom! A spiritualitásomhoz pedig az is hozzátartozhat, hogy tudom, Isten igent mondott az életemre, és most is azt akarja, hogy legyek, és áldott emberként éljek. Az emberi életnek vannak alapkérdései. Például, hogy hiszek-e abban, hogy érdemes szeretni vagy nem? Jó-e az, hogy vagyok vagy sem? Ahogyan ezekre a kérdésekre válaszolok, az mélyen meghatározza, miként tudok részt venni egy kapcsolatban. Annak, akiben az a meggyőződés él, hogy az életének feltétel nélkül van értelme, mélyről fakadó erőforrásai lesznek egy párkapcsolati konfliktus vagy krízis esetén.

A keresztény spiritualitáshoz feltétlenül hozzátartozik az is, hogy amikor megházasodom, akkor azt mondom: van a világon egyetlen valaki, akit én választottam szabadon, és most megpróbálom úgy szeretni, ahogyan Isten szeret engem. A többieket meg úgy, amennyi erőm marad. Ez például spiritualitás. Azt, hogy a házasság szentsége fölbonthatatlan, ahogyan erről a katolikus egyház beszél, és egyszeri, örök érvényű hűségre kötelez, nem szadista papok találták ki, akik mitsem tudnak az életről, hanem olyan emberek, akiknek volt spirituális tapasztalatuk, és ráébredtek arra, hogy Isten kitartóan, örök érvényűen, felbonthatatlanul hűségesen szereti őket. Átélték ezt a spirituális élményt, és azt mondták, hogy nosza, legyen a világon legalább egy ember, akivel megpróbáljuk ezt kölcsönösen megélni. Erre lehet azt mondani, hogy ostobaság, idejétmúlt – de attól még igaznak tartom. A spiritualitás tehát az intimitásnak mélységet és valódi távlatot tud adni.”

In: Pál Ferenc: A függőségtől az intimitásig. Vágy, élmény, kapcsolat. Kulcslyuk Kiadó, 2010. 94-95. old.

Nyitókép.

Kapcsolódó cikkek:

Sikeres házasság 4. rész – “Meg kellett dolgoznom a hűségemért”

Van értelme várni! – Jegyespárok 1.

Sikeres házasságok 3. rész – „Nem a véletlenekben, hanem a gondviselésben hiszek”


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162