Talita

Keresztény női magazin

Aki az igazságot akarja – Egy szobrászművész portréja

Az Ózdon élő Lakatos Mihály szerint az ember önmaga sorsának és környezetének a formálója. Lényeges, hogy a világ, ahol élünk, milyen hatással van ránk. A szobrászművész empátiával tekint embertársaira. Munkái között vannak társadalomkritikus, az uralkodó közvélekedéssel szembe menő alkotások is. Józsa Zoltán írása.

1964-ben az Ózdi Kohászati Üzemeknél nehéz-vasszerkezeti lakatosként dolgozott. Az 1970-es évektől művészeti szabadiskolába járt Göncön, Encsen és a tokaji művészeti alkotóházban, amelynek építésében is részt vett. Az ózdi gyárban szakmai újító munkát is végzett. E tevékenységért tizenötször részesítették kiváló újítói kitüntetésben. Művészeti oktatói képesítést 1989-ben szerzett a Népművelési Intézetnél.

Modern szobrászati tevékenységéért több országos díjban is részesült. Az Ózdi Vizuális Csoporttal együtt Ózd közösségéért plakettet kapott, s országos nívódíjjal is kitüntették. Kritikus szemlélete révén cikkeket írt több újságban a lakosság érdekeinek védelmében. Az Ózdi Városi Múzeumban mint restaurátor és kiállításrendező dolgozott több mint húsz évig. Bekerült a Pécsi Nemzetközi Biennáléra, és a miskolci Téli tárlaton már tizenhatodik alkalommal vesz részt. Kisplasztikái eljutottak Németországba, Lengyelországba, Szlovákiába, Franciaországba. Köztéri alkotásai Ózd, Hajdúnánás, Putnok, Lenti, Tornaalja, Gömörszőlős településeken találhatók. S ami a legnagyobb megtiszteltetés a számára: az Abasáron lévő Az ötmillió meg nem született gyermek emlékműve című köztéri alkotásának (alább a  képen) másolatát II. Szent János Pál pápa elvitte a Vatikánba, jelenleg a Vatikáni Múzeumban látható.
Lakatos Mihály érdeklődik a természettudományok iránt is, így több pályázatot nyert a Herman Ottó Múzeumban is. Elkészítette Ózd képes földrajza című pályázatát, amelyet a lektorátus arra javasolt, hogy megjelenjen Ózd város turisztikai könyvében, valamint iskolai oktatásban is alkalmazzák.

Nyugdíjas éveit szintén a közösségek javára használja. Ózd városnak egy természetvédelmi területet kutat, és felméréseket végez jelenleg is. Ezt a munkát a Bükki Nemzeti Park és az országos Magyar Biodiverzitás Kutató Társaság is értékelte. A terület Ózdon, az Újváros tér déli oldalán húzódó völgy, amelyet Biben-völgynek neveznek. Lakatos Mihály tájékoztatása szerint a város vezetése is segíti e munkáját, s így sikerül megmenteni a számtalan védett értékeket tartalmazó területet az utókornak.

 

Lakatos Mihály gondolatai:

…Miért figyelek oda az emberiességre? Azt hiszem, ez a génjeinkben gyökerezik. Amikor az ember fel tudja fogni és befogadni azt, hogy ami vele előfordulhat, az másokkal is, akkor már így nézi embertársait. Amikor látok az utcán egy idős, beteg nénit, aki fáradtan megy a postára csekkeket feladni, s én is arra megyek a nejemmel, elfog a segítő szándék. Miért ne segítenénk?

…Legtöbb művem fémből, bronzból és fából készül. A fém kezdetben a mindennapi munka tárgya volt számomra. Az alkotásaim szimbolikus jelekkel ötvözve készülnek. A munkáim címe is arra utal, hogy milyen jeleket akarok hagyni egy cselekményről, eseményről.

…Több évtizede alapítottuk meg azt a képzőművészeti közösséget, amely az Ózdi Vizuális Csoport elnevezést kapta. A cél az volt, hogy közösen egy társadalomhoz közelebbi irányzatot képviseljünk.

…Unokáim révén tudom, hogy minek örülnek a srácok. Többször megyünk velük és barátaikkal a környező ózdi hegyekbe, völgyekbe, „oxigénkúrára”, ahogy egymás között emlegetjük a kirándulást. A túrák után kitűnő a hangulatuk. Ami nekem is öröm, amikor látom a vidámságukat.

…Az embertársaink iránti pozitív érzelmeink erőt és biztonságot adnak. Van egy másik hajtóerő is bennem, az igazság akarata és a megkülönböztetés elutasítása. Nagyon bánt, ha ártatlanul nehéz helyzetbe került, szükséget szenvedő állampolgárok az ország javaiból nem részesülnek. Ezért vállalok társadalmi feladatokat. Ózdon a múzeumban, helyi iskolában több alkalommal volt tárlatom. Három bronzalkotásomat adtam le szolidaritási akciókra. Ezek árát hátrányos helyzetű iskolások, illetve kórházi ápolásra szoruló gyermekek megsegítésére fordították.

Józsa Zoltán

Képek forrása: 1., 2.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162