Fügebor, a lélekmelegítő
Novemberben kezdődik a szárított gyümölcsök időszaka. Ki gondolná, hogy aszalt fügéből például bort is lehet készíteni? Papám unokatestvérének receptje a fügebor, nagyon finom, hasonlít a tokaji aszúra.
Hozzávalók:
2 kg kristálycukor
6 l víz
fél kg aszalt füge
10 dkg mazsola
fél dkg élesztő
Kell egy nagy (kb. 8 literes) edény, ami légmentesen lezárható.
30 dkg kristálycukrot sötétre pörkölünk, ekkor ráöntünk 1 liter hideg vizet, és hagyjuk fölolvadni.
Közben egy nagyobb edénybe beleöntünk 5 liter vizet és 1,7 kg cukrot, 1/2 kg szárított fügét és 10 dkg mazsolát ledarálva, valamint 1/2 dkg élesztőt.
A cukros (karamellás) vizet is beleöntjük, légmentesen lezárjuk, és 6 hétig egyenletesen meleg helyen állni hagyjuk. Hetenként egyszer megkeverjük, 6 hét után dupla szűrőn leszűrjük, üvegekbe tesszük, és ledugaszoljuk.
Littomericzky Judit
Korábbi ital- és szirup-receptjeink:
Kakukkfüves szirup – forte változat
Tweet