Talita

Keresztény női magazin

Fügebor, a lélekmelegítő

bor pohar
Novemberben kezdődik a szárított gyümölcsök időszaka. Ki gondolná, hogy aszalt fügéből például bort is lehet készíteni? Papám unokatestvérének receptje a fügebor, nagyon finom, hasonlít a tokaji aszúra.

fugebor1

Hozzávalók:
2 kg kristálycukor
6 l víz
fél kg aszalt füge
10 dkg mazsola
fél dkg élesztő

Kell egy nagy (kb. 8 literes) edény, ami légmentesen lezárható.

30 dkg kristálycukrot sötétre pörkölünk, ekkor ráöntünk 1 liter hideg vizet, és hagyjuk fölolvadni.

Közben egy nagyobb edénybe beleöntünk 5 liter vizet és 1,7 kg cukrot, 1/2 kg szárított fügét és 10 dkg mazsolát ledarálva, valamint 1/2 dkg élesztőt.

A cukros (karamellás) vizet is beleöntjük, légmentesen lezárjuk, és 6 hétig egyenletesen meleg helyen állni hagyjuk. Hetenként egyszer megkeverjük, 6 hét után dupla szűrőn leszűrjük, üvegekbe tesszük, és ledugaszoljuk.

 

Littomericzky Judit

Korábbi ital- és szirup-receptjeink:

Kakukkfüves szirup – forte változat

Tojáslikőr ünnepekre

Mentás hűsítő ital


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162