Talita

Keresztény női magazin

Meleg helyzet: ki kivel házasodhat?

vrteshzassg3  

Zöld erdőben a tücsök házasodni készül, ölelgeti a legyet, kéri feleségül” – így szól a mostanában különös aktualitást nyert gyermekdal. Heves vitákat vált ki pro és kontra az egyneműek testi kapcsolata, együttélése. A házasság intézményére is igényt tartanak – annak minden előnyével együtt.

Tekintsük át röviden ezt a problémakört a demokratikus jogrendszer szempontjából. Vajon az egynemű szerelmesek elleni diszkrimináció az, ha az alkotmány konkretizálja, hogy házasság egy férfi és egy nő (illetve egy nő és egy férfi) között jöhet létre? Szerintem nem. Nem erről szól a diszkriminációmentesség.

Ennek megértéséhez tisztáznunk kell, hogy az alkotmányban szereplő jogok és kötelezettségek az államban élő közösség (politikai nemzet) érdekeit szolgálják. Következésképp a jogok és kötelezettségek nem véletlen szeszélyből, hanem konkrét, nyomós okból kerülnek bele az alkotmányba.

A házasság évezredek óta a társadalom fennmaradását szolgáló intézmény, amelynek keretében nők és férfiak lépnek kapcsolatra, alapítanak családot, vállalnak és nevelnek gyerekeket, biztosítva az utánpótlást, a fiatalok felnevelkedésének hátterét. Ezért – és nem vicces kedvű tudósok ötletelése nyomán – kapcsolódnak a házassághoz/családhoz olyan különleges jogok, mint a házastárs öröklése és védelme, valamint hogy a gyerekek az apjuk vezetéknevét viselhetik, öröklik a szüleik vagyonát. Az 1 férfi + 1 nő + gyerekek formáció vallásilag is szentesített, a nyugati társadalom struktúrájának megkérdőjelezhetetlen alapja – volt kb. 100 évvel ezelőttig. Azóta folyamatosan devalválódik: előbb az állami esküvő vette át az egyházi frigy szerepét, aztán jött a válás, majd az egyneműek államilag elismert együttélése, és egyes országokban az egyneműek házassága, végül a gyermekek egynemű párok általi örökbefogadása. A melegjogi aktivisták tevékenysége nálunk is ebbe az irányba terelné a jogszabályokat.

Az egynemű párok jogaiért küzdők azonban szem elől tévesztik a tényt, hogy a házasság alapértelmezetten heteroszexuális. A törvények azért nem nevesítették a heteroszexualitást, mert egészen a közelmúltig nem merült fel kétség e tekintetben. A heteroszexuális házasság és az általa alapított (heteroszexuális) család gyermekek vállalásra , nevelésére alkalmas; a társadalom fennmaradását szolgálja, ennek alapján illetik meg az imént említett jogok – amelyek nem járnak alanyi jogon az együttjáróknak, a csókolózóknak, a flörtölőknek, a papás-mamást játszóknak, az egynemű kapcsolatot folytatóknak, legyenek bármilyen kedves, aranyos, szeretetre méltó emberek.

A heteroszexuális házasság és család azért élvez előjogokat, mert a társadalom számára létfontosságú és hasznos. A homoszexuális házasság biológiailag kizárja a gyermekvállalást, nem biztosítja a különneműek házasságától várható társadalmi eredményt, tehát nem is érdemel kiemelt védelmet. A homoszexuálisok e téren nincsenek diszkriminációnak kitéve, bárki mással azonos joguk van heteroszexuális házasságot kötni, heteroszexuális családot alapítani. A diszkriminációmentesség azt jelenti, hogy az esélyt mindenki – nemzetiségre, bőrszínre, korra, nemre, szexuális beállítottságra, világnézetre, vallásra, stb. tekintet nélkül – megkapja, sőt indokolt esetben segítséget, támogatást is igénybe vehet, hogy élhessen az eséllyel, de a feltételeket teljesítenie kell. Ha angoltanár akarok lenni, az esélyegyenlőség jegyében angolórát, fakultációs lehetőséget követelhetek, de diplomát nem kérhetek alanyi jogon.

A házassággal járó jogok igénybevételének egyik feltétele, hogy a házasság heteroszexuális partnerek között jöjjön létre. Ha a heteroszexuális házassággal járó jogokat fokozatosan kiterjesztenénk az egynemű párokra, a szinglikre, stb., akkor a házasság már nem biztosítaná a rá jellemző társadalmi előnyöket, indokolatlanná válna kiemelt védelme, azaz meg kellene szüntetni a hozzá kapcsolódó jogokat. Az egyneműek házassága mellett kampányolók ennél fogva nem a homoszexualitással élőket ajándékoznák meg a boldogsággal (azt a magánélethez fűződő jog keretében ma is élvezhetik), hanem a társadalmat fosztanák meg attól a lehetőségtől, hogy támogathassa fennmaradásának zálogát. Ez – tiszteletben tartva mindenki véleményalkotási szabadságát – a Magyarországot sújtó demográfiai válság fényében meggondolatlanság lenne.

Vértes László

http://verteslaszlo.blogspot.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162