Talita

Keresztény női magazin

Pozitív fal az útkereszteződésben

pofa
Ahogy autóval megyünk a Balaton felé, a Hegyalja úton, az egyik lámpás kereszteződésben áll egy MÁV tulajdonú kerítés, melyet nemrég hófehérre festettek.

Április végén pedig egy Pozitív fal festésére kaptam sajtómeghívót.

Hova is?

Az I. kerületi Hegyalja út és a Mészáros utca kereszteződésébe. Ahová három nap alatt 37 pozitív jelentéstartalmú szó került fel a fehérre festett falra. A Színes Város Csoport művészei és a Poli-Farbe festékgyár önkénteseinek alapötlete valósult meg, amellyel új jelentést adtak egy átlagos kerítésnek.

pofa1

A mintegy 170 nm felületű téglakerítés csaknem egy évtizede volt elhanyagolt állapotban. A korábbi sárgás vakolat színe elszürkült, a fal omladozni kezdett. A környék rendkívül forgalmas, így a környezetterhelés nyoma is évről évre nyomot hagyott a falon. Egész idén áprilisig, amikor a Poli-Farbe festékgyár és a Színes Város Csoport önkéntesei nekiláttak felújítani. A felületre másfél hét alatt új vakolat került, amelyre az egyedi formák és a pozitív jelentésű szavak kerültek.

pofa2
Magyarország első pozitív falát a Színes Város Mozgalom önkéntesei mellett, Kozák Danuta, többszörös olimpiai bajnok kajakozó, Szabó Antal és Varga Antal, az I. kerület alpolgármestere adta át a nagyközönség számára. Az utolsó szó, amely felkerült a falra, a REMÉNY, ezzel is erősítve a közvetíteni kívánt üzenetet.

pofa3

Szabó Antaltól, a Poli-Farbe Kft. ügyvezető igazgatójától a fal ünnepélyes átadásán hallhattuk:

“Tele van az életünk gazdasági, társadalmi és politikai nehézséggel, ezek mellett észre sem vesszük a környezetünk pozitív történéseit, a jó híreket… Olyan szavakat tártak a szervezők a nyilvánosság elé a falfelületen, amelyek összekötik, s nem szétválasztják az embereket. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy a magyar emberek közös értékeire közös anyanyelvük segítségével hassunk, egymás segítésére és az összefogás jelentőségét hívjuk fel a figyelmet.”

Szabó Antal  a Poli-Farbe Kft. ügyvezető igazgatója, akinek anyagi és szellemi támogatása nélkül nem jött volna létre a 2012 őszén indult és az idén tavasszal zárult Újrafestett valóság, a Nemzeti Galériából induló monumentális kiállítássorozat, amelyről akkor a Talita is tudósított.

 

Antalffy Yvette

Képgaléria a Pozitív fal sajtótájékoztatójáról

 

Antalffy Yvette


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162