Talita

Keresztény női magazin

Serendipity

902610_640509629315579_1026621694_o
Erre a kifejezésre úgy tizenöt éve bukkantam rá. Nagyon szépnek találtam a szót. Kóstolgattam, ízlelgettem, de akkortájt még nem volt oly’ fejlett a „gugli” sem, hogy csak úgy bebillentyűzve e szót, megtudjam a jelentését, s az itthoni értelmező szótárainkban sem szerepelt.


Kis híján el is felejtkeztem róla, de egy szép napon a „Zuram” egy újonnan vett angol értelmező szótárban végül is rálelt egy nyúlfarknyi magyarázó mondatra, mely így hangzik:

„Az a természetes adottság, hogy véletlenül érdekes és értékes dolgokra bukkanunk.”

No, ez a gondolat is nagyon megtetszett.

Erre az adottságra szert tennék, ha lehet – gondoltam. Attól a naptól kezdve elkezdtem csendesen figyelni…

Majd azt vettem észre, hogy az emberek, a tárgyak, a jelenségek elkezdték teljes valójukban megmutatni magukat. Lehet, hogy ez korábban is így volt, csak nekem nem volt rá szemem-fülem-izlelésem-tapintásom-szaglásom. Apró részletek kerültek a helyükre a fejemben és az életemben.

1393840_648056828560859_2126887814_n

„A dolog minden átmenet és figyelmeztetés nélkül, látszólag minden ok nélkül, bárhol és bármikor bekövetkezhet.” (Ken Wilber)

A „Nagy Egész” felől nézve-hallva-ízlelve-tapintva-szagolva – ezek lettek a dimenziói szemlélődésemnek. Időközben azért megtudtam, hogy az öt érzéken túl még legalább öt létezik: a nappal és az éjszaka közti különbség érzékelése (tobozmirigy), az egyensúlyérzékelés (fül), a másik nem érzékelése (ferromon-receptorok), s meglepetésként az intuíció és a telepátia is az érzékek közé tartozik. Kezdett kitágulni tehát a tér-idő, s ehhez még a szobából sem igen kellett kilépni. Azt vettem észre, hogy eddigi csekélyke tudásom a világról egy gömbfelület mentén tágulva egyre nagyobb felületen érintkezett a nem tudással. Az a tény is lenyűgözött, hogy még az a bizonyos csillagos ég is határtalan, amelyet eddig sztereotipikusan végső határként neveztem meg.

Felhtvonuls

Az ablakon való ki/betekintés című fotósorozatom lett az egyik jelentősnek gondolt tettenérésem serendipity ügyben, mely egy ablakcserével és a hozzá kapcsolódó asszociációs képelemzéssel indult el. Majd gyűltek a képek ebből a világból. Mára közel 70 képből áll a sorozat, mely naponta gyarapszik.

Van, amelyikhez hang is társul.

230802_210817715618108_7164188_n

A lényeg, hogy egyszer csak a dolog minden átmenet és figyelmeztetés nélkül, látszólag minden ok nélkül, akkor és ott és bekövetkezett – ahogy Wilber mester megjósolta.

IMG_3002

 

S mit ad Isten, a gyerekek Jézuskája „véletlenül”e fényképeimből válogatott nyomatot hozta nekem Karácsonykor.

„Az alkotó ember előtt végtelen a tér. De ha tudásunkat nem is használjuk fel feltétlenül újabb alkotásra, akkor is minden ismeret még gyönyörűbbé teszi előttünk a világot.” (Öveges József)

 

Antalffy Yvette

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162