Munka közben mézes krémes
A templomban a “korábban születettek” közül jó néhányan üzemeltetnek egy Varrócskát. Itt kapott, vett anyagokból készítenek ötletes és hasznos holmikat: kötényeket, fogókesztyűket, karácsonyfadíszeket, babákat. Egyik Erzsébet-napjukon kóstoltam ezt a finom mézes-krémest.
Ezeket a templomokban adják el, és a befolyt pénzzel hol Böjte Csaba gyermekeit, hol a kárpátaljai ferences atyákat és híveiket támogatják. Óriási a hangulat, hol itt fáj, hol ott fáj, de a vidámság nem hagyja el őket. Legutóbb itt egy finom sütit ettem, aminek el is kértem a receptjét. Íme:
15 dkg cukorból,
1 tojásból,
3-4 ek.mézből,
6 dkg zsírból,
5 ek. tejből gőz fölött sodót főzünk.
Addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad. Amikor kihűlt, hozzáadunk 45 dkg lisztet, amibe belekeverünk 1 kávéskanál szódabikarbónát. Összegyúrjuk, három egyforma gombócot alakítunk belőle, kisodorjuk, és három lapot sütünk belőle.
1/2 liter tejből 3 ek. grízből jó kemény tejbegrízt főzünk, hűlés után belekeverünk 25 dkg margarint és 25 dkg porcukrot. A kisült lapokat ezzel a krémmel megtöltjük és a tetejére csokimázt kenünk. Érdemes várni az evéssel egy napot, hogy a lapok visszapuhuljanak.
Erőss Erna
Fotó: innen
Tweet