Remegős – A svábok kocsonyája
Verle Tibortól tanultam az alábbi receptet, ő meg az édesanyjától, és így tovább. Disznóvágáskor igazi finomság a kocsonya, amit a svábok citrommal és ecettel esznek.
Semmit nem dobunk ki disznóvágáskor, mondta Tibor, a malac farkát, a füleit, a bőrkét mind félretesszük, abból lesz majd a jó kis kocsonya. És már diktálja is a receptet:
Hozzávalók:
1 hátsó csülök
2 fül
1 farok
2 láb
1 kisebb füstölt oldalas
2 szál répa
1 szál petrezselyemgyökér
1 nagy fej fokhagyma
2 közepes vöröshagyma
10 szem egész bors
6 szem szegfűbors
őrölt bors és só ízlés szerint
6 liter víz
A húst megtisztítjuk, majd alaposan megmossuk, és hideg vízbe feltesszük főzni. Amint felforrt, a habot leszedjük, majd minden fűszert beleteszünk, és lassú tűzön négy órán keresztül főzzük. Ha eltelt az idő, leszűrjük, és a levéről a zsírt papírtörlővel leitatjuk. A húst tányérokba rakjuk, és ráöntjük a lét.
Én főtt tojást is tennék bele, és több répát, és megszórnám a tetejét erős pirospaprikával. S bár nem vagyok sváb, citromlevet csurgatnék rá. A svábok különben sült vagy főtt krumplival ették. Tibor szerint a kocsonya a kamrában egy hétig is eláll, és mint egy féltett kincset, vissza is viszi oda, ahonnan a fotózás kedvéért előkerült. A kamrába.
Konkoly Edit
A fotókat a szerző készítette.
Néhány korábbi receptünk:
Töltött csirke – töltés nélkül!
Mézeskalács-birodalom
Kolbászos lencseleves
Tweet