Árpagyöngy-ropogós – nem csak vegánoknak!
Ez a torony nem csak szép, hanem nagyon finom is. Sós és ropogós. Mármint nem túl sós, csak úgy „normálisan”. Árpagyöngyből, sárgarépából és fűszerekből készült.
Kevés olajon „grilleztem”, és a zöld színű feles borsóból főzött zöldséges pürével teljes értékű fehérjévé komplettálódott. Így néztek ki együtt:
Ahogy készült
Mennyiségek 15 lepénykéhez:
2 dl hántolt árpa (gersli, árpagyöngy)
7 dl víz
só
2 db reszelt sárgarépa
1-2 cikk zúzott fokhagyma
őrölt bors
apróra vagdalt petrezselyemlevél
ha nem vagy gyakorlott árpagyöngyfasírt készítő, akkor egy evőkanál finomliszt is
kevés olaj a sütéshez
A gabonát sós vízben megfőztem (gyorsfőzőben viszonylag hamar elkészül, akkor jó, ha már nincs leve, és ragacsos egy kicsit), majd kihűtöttem. A felét a felkarikázott sárgarépával és a fokhagymával aprítógépbe tettem és összezúztam. (Ha nincs aprítógép, akkor a répát finomra kell reszelni, a puha gabonát pedig egy krumplinyomóval kicsit megtörni.)
A keletkezett masszát borsoztam, és belekevertem a petrezselyemlevelet is.
Ez az a pont, ahol hozzákeverjük a lisztet, amennyiben szükséges tartjuk. Ha gyakorlott vagy, vagy eleve bízol magadban, akkor nem szükséges, mert összeragad, csak ügyesen kell tudni csinálni a formázást. Azért tartom fontosnak ezt itt hangsúlyozni, mert lássuk be, bizonyos ételek készítéséhez kell egy kis gyakorlat. A vegetáriánus fasírtok is könnyen formázhatók, egyben maradók lesznek, ha már tapasztaltabbak vagyunk. Addig meg tegyünk hozzá „kötőanyagot”!
Ebből a mennyiségből 15 lepényke lesz, nedves kézzel kell megformázni. Ügyelni kell arra, hogy fél cm-nél ne legyen vastagabb, mert akkor könnyen eltörik, ha átfordítod a serpenyőben.
Szóval, nedves kézzel kerekded lepényeket formázunk, és forró serpenyőben (oldalanként 2-3 perc alatt) kevés olajban ropogósra sütjük. Papírtörlőn leitatjuk róla az olajat, és nem bírjuk megállni, hogy ne ropogtassunk el legalább egyet közben, mert annyira finom és illatos.
Nagy Márta
A képek a szerző tulajdonai.
Forrás Márti blogja: http://hogymegtudjuknezni.blogspot.hu/
Márti korábbi receptjei a Talitán:
Vaníliás-citromos főtt köles és nyers nektarinpuding
Eper, túró, csokoládé – egy tortában!
Tweet