Vaníliás-citromos főtt köles és nyers nektarinpuding
Forróságban is muszáj ebéd után egy kis édességet enni, ugye? Ráadásul ez nem is túl édes.
Ezt a finom desszertet nyugodtan készítsd fehér cukorral és tehéntejjel vagy tejszínnel, ha kedvedre valóbb vagy számodra könnyebben elérhető!
Hozzávalók (7-8 adaghoz):
- 1 bögre köles
- só
- vanília
- 1 citrom héja és leve
- 4-5 evőkanál kókuszcukor
- 2 dl kókusztej
- 6-7 db nektarin
- 3 lapos evőkanál útifűmaghéj
A kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőztem egy darabka vaníliával és egy pici sóval. Amikor felszívta az összes vizet, hozzákevertem a citrom lereszelt héját, 3 evőkanálnyi kókuszcukrot és kb. 1 dl kókusztejet. Ha nagyon krémesre szeretnéd, akkor tehetsz többet is, de én most azt szerettem volna, hogy “kásás” maradjon. Alaposan elkevertem, és poharakba adagoltam.
Amíg hűlt a köles, megcsináltam a nektarinpudingot.
4 db nektarint héjastól felszeleteltem, és betettem az aprítógépbe. Kicsit összezúztam, hozzáöntöttem a maradék kókusztejet, a citrom levét, 2 evőkanál kókuszcukrot és az útifűmaghéjat. Tovább aprítottam a géppel, addig, amíg teljesen pépes lett.
A pudingot egy kanállal szétosztottam kölesespoharakba úgy, hogy még egy kis hely maradjon a tetején, és ebédig betettem a hűtőszekrénybe.
Ebéd után a maradék nektarint kicsi darabokra vágtam, és ráhalmoztam a puding tetejére.
Ez így nem túl édes, nagyon jól érezni a köles és a nektarin ízét, amit a citrom, a vanília és a kókuszcukor kicsit karamellás íze tökéletesen kiegészít. Nekünk pont jó így, de ha valaki édesebben szereti, akkor persze jobb, ha több cukorral készíti.
Márti
Forrás: hogymegtudjuknezni.blogspot.hu
Ajánlott receptjeink:
Citromos-fahéjas daratorta csokifagyival
Tweet