Citromos sütemény őzgerincben
Aki kedveli a citromos ízeket, annak egészen biztosan ízleni fog ez a szép formájú, egyszerű sütemény!
Hozzávalók:
4 egész tojás
20 dkg porcukor
2 citrom héja és leve
2 csomag (vagy evőkanál) vaníliás cukor
6 dkg olvasztott margarin
16 dkg liszt
2 mokkáskanálnyi sütőpor
(esetleg kevés tej)
Elkészítés:
A citromok héját kefével nagyon alaposan lemossuk. (Aki semmiképp se szeretné felhasználni a citrom héját, legalább még egy citrom levét facsarja bele majd a tésztába. Nem lesz olyan átütő íze a sütinek, de finom úgy is.) Lereszeljük a citromok héját, utána felvágjuk, és kifacsarjuk a levüket.
A tojások sárgájába fokozatosan belekeverjük a többi összetevőt. Utoljára a felolvasztott margarint dolgozzuk bele. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és finom mozdulatokkal, apránként hozzákeverjük a masszához.
Őzgerinc formájú tepsibe töltjük. Az a jó, ha a tepsi kétharmadáig ér a nyers tészta, mert akkor van helye növekedni.
160-170 fokon sütjük. Ha a teteje túl hamar barnul, a belseje viszont lassan sül át (erről kötőtű beleszúrásával meggyőződhetünk), akkor takarjuk le a tészta tetejét alufóliával vagy sütőpapírral, úgy fejezzük be a sütést!
Dupla mennyiséget szoktam sütni egyszerre, két őzgerinc formájú tepsiben, mert így is túl hamar elfogy.
Kölnei Lívia
Korábbi citromos receptjeinkből:
Citromos-kókuszos torta
Citromleves
Tweet