Őszi falevelek tartósítása
A pillanat mulandó, tudjuk ezt mindannyian, mégis milyen ősi igénye az embernek, hogy elkapja és bezárja… egy befőttes üvegbe a nyári napsütötte paradicsomot, mézédes barackot, megszárítsa a rózsa virágát, a levendulát párnába varrja – sorolhatnám, de minek, éreztek ilyet ti is minden bizonnyal.
Én a falevelekkel is ilyen viszonyban állok: gyűjtöm, gyönyörködöm, szárítom, aszalom.
Kedvenc hónapom az ősz. Biztosan azért, mert ekkor születtem. Megnyugtat, inspirál az ezernyi szín, a meleg pulóver, a forralt bor, az erdei séta és minden, ami ilyenkor történik. Szeretem minden pillanatát, és vágyom arra, minél tovább tartson.
És akkor most a szentimentális érzelgés után itt vagyok a konyhában, és mint egy kiművelt boszorkány, összeszedtem, mit tehetünk a falevelekért.
A könyvnyomatós módszer
Régvolt iskolás koromban egyetlen módját ismertük a konzerválásnak, azt a nehezékes módszert, tudjátok: két lexikon lapjai közé betesszük, és egy polcnyi könyvet rápakolunk.
Ma már, amikor van mikrohullámú sütő, ez egy alternatíva csupán, mert…
Itt a mikrózott falevél!
A mikróba téve két papírtörölköző között a levél pillanatok alatt kiszárad. Természetesen a legalacsonyabb teljesítményt válasszuk, végtére is nem az ebédünk készül!
Fagyasztott levél
Ha hajlítható, alakítható leveleket szeretnénk, amelyek szép, élénk színüket is megőrzik, akkor a fagyasztóban a helyük, két sütőpapír között. Itt egy videó, amiben még rózsát is készítenek falevélből.
Viaszolt levelek
Egy lábosban kis lángon gyertyát olvasztottunk. Ha már folyik a viasz, egyszerűen bele kell mártani a leveleket (préseltet vagy frisset), kicsit lecsöpögtetni, és kész.
Amire jó vigyázni: Ne az étkezéshez használatos villával, kanállal dolgozzatok, mert a végén abból is újat kell venni. Nálunk legalábbis megfakult a kanál-villa a viasztól, nem sikerült róla forró vízben sem tökéletesen eltávolítani. Soma fiam üzeni, hogy a friss levelekben lévő akármilyen kevés víz fröcskölhet a forró viaszban. Jobb, ha nem hajoltok bele a lábosba! Több életveszélyt nem tapasztaltunk.
A tavalyi sláger: glicerinben áztatott levél
A következő módszerrel tavaly próbálkoztam először, nagyon ötletesnek és könnyen kivitelezhetőnek találtam, próbáljátok ki ti is! Ma reggel már vettem is glicerint a gyógyszertárban, egyelőre kisipari mennyiséget, 1 dl-t.
Egy rész glicerin, két rész víz arányban kell összekeverni, és egy lapos tálba önteni. Egy csipesz segítségével belemerítjük az előzőleg szépen leöblített, szárazra törölt leveleket, és néhány napig hagyjuk benne a tálban.
A levél hajlékony és rugalmas marad, a fenti képen látható koszorú is ily módon készült.
A vasaló és a zsírpapír mindig kéznél van…
Vasalós módszerrel is gyorsan juthatsz préselt őszi levelekhez.
Zsírpapír közé tedd be a tisztított leveleket, és tegyél rá egy konyharuhát! Alacsony fokozatra állított vasalóval simítsd át többször! A zsírpapírról rátapad a levelekre a viaszréteg, a levelek körül pedig összetapad a zsírpapír. Ezt szépen körbe kell vágni, és készen van.(Ha van lamináló géped, annak segítségével is hasonló eredményt kapsz.)
Idei felfedezés: szilika gél
Végül, ismereteim szerint az utolsó módszer a szilika gélben való tárolás.
Szilika gélt innen lehet rendelni (meg biztos máshonnan is). Ha elég előrelátó lettem volna, már egy éve gyűjteném az ilyen-olyan termékekben található szilika gélt, és most egy tonna állna rendelkezésemre.
De sajnos nem voltam az…
Ez lesz idén az új „projekt”!
Sárosdi Virág
Sárosdi Virág blogja: http://gyereketeto.blogspot.hu
Ajánlott írásaink:
Sárkányeregetés
Élj újrahasznosítva! 1.
Három gyerek – három nap (és rövid éjszaka)
Tweet