„Ünnepite”
Nagyobbik fiam harmincöt lett, nekem pedig harminc ötlet jutott eszembe arra, hogyan ünnepelhetnénk meg e jeles napot. Harmincötödször is almás „ünnepite” lett végül is.
Idén így készült:
Tészta:
- 30 dkg liszt (BL55)
- 20 dkg vaj
- csipet só,
- 1 ek nyirfacukor
- 1 db tojás
- fél zacskó sütőpor
- 3 ek. tejföl
- 1 citom reszelt héja
Összegyúrtam a fenti adalékokat, majd kettészedve a tésztát kinyújtottam.
A legnagyob sűtőtepsit sütőpapírral béleltem ki, arra tettem az első réteg tésztát.
Meghinttetem egy kis liszttel. Erre kanalaztam az almatölteléket, levéről előbb leszűrtem.
Töltelék:
- 2 kg reszelt jonatán alma,
- nyirfacukor, fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint
Majd rátettem a másik réteg tésztát, és felhajtogattam a széleit. Villával egy kicsit berácsoztam és megszurkáltam. A maradék tésztából kialakítottam a “35.” feliratot, majd 1 tojással megkentem a tetejét.
170 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem. Az ünnepelt jelenlétében kockáztam csak fel.
Antalffy Yvette
Korábbi almás receptjeink:
Alma-banán torta almarózsákkal
Tweet